Jubileumeditie Rage Against the Machine

Nieuws:Muziek
  Michaël Mertens    4 november 2012

“Morello’s relentless, hooky guitar blasts met De La Rocha’s irate lyrics and impassioned vocals and a 90′s legend was born.”

Af en toe kan de informatie op een facebookpagina nog nagels met koppen slaan. Rage Against the Machine, de band bekend van de chicano-woede van Zack de la Rocha en het experimentele gitaargeluid van Tom Morello, brengt twintig jaar na datum een verjaardagseditie uit van haar debuut Rage Against the Machine (10/11/1992).


De unieke rap/funk metal van “Know Your Enemy”, “Killing in the Name”, “Bullet in the Head”, “Freedom” en “Bombtrack” – nummers die al een jaar voordien als demo vrijgegeven werden – , betekende de doorstart voor wat de meest activistische Amerikaanse band ter wereld zou worden. Als cover werd gekozen voor een iconische protestfoto waarop de zelfverbranding van een boeddhistische monnik te zien is ten tijde van de Vietnamoorlog. Onder druk van de reacties van internationale pers en publieke opinie in de jaren ’60 zag toenmalig Amerikaans president J.F. Kennedy af van verdere steun aan het Zuid-Vietnamese, anti-communistische regime.

De uitgebreide luxebox “XX” bevat de geremasterde versie van het album, een volledig concert vanop Finsbury Park uit 2010, en zeldzame concertbeelden en demo’s. Zowel een must-have als verzachtende pil voor de fans die sinds Renegades (2000) en enkele uitvoerige soloprojecten van de leden wachten op een nieuw album.

Vanaf 27 november 2012 (VS): “XX” – 20th Anniversary Edition Deluxe Box Set.

http://www.youtube.com/watch?v=bWXazVhlyxQ