IVAN & THE PARAZOL DOORBREEKT CREATIEVE BARRIÈRES MET NIEUW ALBUM “BUDAI POP”

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    27 augustus 2021

IVAN & THE PARAZOL heeft alles omgegooid, na het vinden van een nieuwe vrijheid aan de kust van het Balatonmeer in Hongarije. Na vier Engelstalige albums te hebben uitgebracht vult de band nu een lang gevoeld gat in haar artistieke historie met het Hongaarse album Budai Pop


De carrière van Ivan & The Parazol als Engelstalige band duurt alweer bijna tien jaar. Het succes in het thuisland was voor de band eigenlijk net zo verrassend als het succes over de grens. Commercieel succes van niet-Hongaarse muziek in Hongarije was destijds nog erg zeldzaam. Tegelijkertijd wisten ook maar weinig Hongaarse artiesten internationale stappen te zetten. Ondanks dit alles wist Ivan & The Parazol uit te groeien tot één van de meest invloedrijke bands in Hongarije in de jaren ‘10, met een sterke fanbase in omliggende landen en een drang naar meer…

De formatie uit Boedapest heeft de afgelopen jaren vele kanten van de live-industrie mogen ervaren – zo speelden ze o.a. meerdere malen op SXSW, ESNS, Reeperbahn, de mainstage van Sziget Festival, supportten ze Deep Purple in Budapest tijdens hun arena tour, tourden ze door Europa als support voor Rival Sons, terwijl ze ook nog de MTV EMA award voor Best Central European Act in de wacht sleepten; de band komt niet net om de hoek kijken. Des te verrassender is de drastische keuze op het nieuwe album.

Met het nieuwe album Budai Pop probeert de band een gat in haar artistieke historie te vullen dat al jarenlang gevoeld wordt. Engels komt niet altijd over in Hongarije, waardoor de band zich nooit volledig thuis voelde. Tegelijkertijd zorgde de Hongaars-Engelse tongval ervoor dat de band zich niet volledig eerlijk naar zichzelf voelde terwijl ze met de Engelstalige muziek de wereld over trokken. Een barrière die doorbroken moest worden.

Op Budai Pop heeft Ivan & The Parazol eindelijk de manier gevonden om zich in volledige eerlijkheid uit te drukken. Eerder werkten ze altijd onder de tijdsdruk van dure studio’s, maar ditmaal verhuisde de vierkoppige band naar de kust van het Balatonmeer in het middenwesten van Hongarije. Op de songs klinkt een vrijheid door die de band niet eerder had meegemaakt. Het is de unieke “geur” van het Balatonmeer, die alleen bezoekers kunnen begrijpen.

De band herontdekt haar moerstaal, en verbindt zich op een nieuwe wijze met een wereld die snakt naar eerlijkheid en originaliteit. Budai Pop is een eerlijk, direct en met name enorm Hongaars rockalbum, dat de grenzen van genres opzoekt en daarmee past in de moderne indiewereld van artiesten als Khruangbin, Altin Gün en My Baby. Ivan & The Parazol kan zomaar de nieuwe tweetalige sensatie in de huidige popmuziek worden.

WEBSITE | FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE | SPOTIFY

 

  Contact