Nicolas Rombouts & Matt Watts – Muted Songs For Piano (Starman Records)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
 Silke D    14 mei 2021

Beide heren spraken met elkaar af in wat best een donkere periode in hun leven is: een week na de zelfmoord van hun vriend, de kunstenaar Loloman (aka Ward Zwart) en midden in de nasleep van een gefaald huwelijk, getekend door de pijn, verslaving en depressie, besloten ze samen een opnamesessie te doen. Het resultaat hiervan bespreek ik hieronder!


Een gedempte piano, een contrabas en elektronica ... twee artiesten die een heroïsche strijd aangaan tegen hun hun persoonlijke demonen. Verwacht dus niet meteen een zomer hit of een lentefris riedeltje …

Opening For Loloman is uiteraard een tribute to … Het nummer opent traag, met een duister tintje: tot de piano stilletjes weerklinkt en langzaam aan warmte aanreikt. Happy Birthday Miss E. krijgt voor het eerst een stem: weliswaar een lichtelijk gebroken stem. Ondanks het nachtelijk gevoel zie je toch in de verte een lichtje opduiken. Fair Weather Friend klinkt warm (dankzij de piano) en terwijl onheilspellend (door de elektronica). I don’t Believe in Love is best een treurig nummer en bevestigd de titel. Als je het achtergrondverhaal kent snap je natuurlijk vanwaar dit nummer komt. Evenmin opbeurend is A Man Without A Future. De droevigheid druipt zo af van de piano. Je zou je haast vragen of je de hulpdiensten niet zou moeten bellen. Best een pakkend nummer! Reality weerklinkt bijzonder breekbaar waarbij de vocals haast omgezet worden is as van zodra ze uitgesproken zijn. De dood lijkt haast over je schouder mee te luisteren. Met de contrabas op de voorgrond en de warme piano klanken nemen ze afscheid van hun vriend: Loloman. De vreemde rave party moet u zien als een echte Engelse Funeral party! Afscheid nemen met een flinke knal heet dat dan! Klinkt een beetje vreemd, maar ik zie het als een eigenwijs eerbetoon en het afsluiten van een donkere periode. Dit is meteen ook het laatste nummer van dit korte album.

Het vinyl album kan in pre-order vanaf 21 mei besteld worden via www.cluster-Park.com of bij de artiesten zelf. Vanaf 21 mei is het album ook digitaal verkrijgbaar. Bedoeling is dat ze vanaf dat het is toegelaten hiermee ook op tournee gaan. Ik hoop dat het tegen dan allemaal veilig kan!

Bassist/producer/ componist Nicolas Rombouts richtte met Gregory Frateur Dez Mona op, speelt bij o.m. Stef Kamil Carlens en Guido Belcanto en is lid van bands als Ottla en Matt Watts Group. Hij participeert in talrijke projecten en componeert tevens muziek voor dans, theater en film.

Matt Watts bracht vorig jaar “Queens” uit, zijn vijfde solo album dat van zowel pers als publiek op erg veel bijval kon rekenen. Hij is tevens lid van I H8 Camera, Zita Swoon Group en Individual Friends.

  Contact