NEDERLANDSE NEO-SOUL ARTIEST KYMARA LANCEERT ‘HOME’ – FEATURING BOBBIE JOHNSON

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    8 april 2021

Er rijst een Nederlandse ster boven de Engelse horizon; in 2020 startte Nederlandse neo-soul artiest Kymara hier haar solocarrière. Na een succesvolle start dient 2021 zich aan als een druk jaar met een reeks nieuwe releases op de stapel in samenwerking met het in Brighton gestationeerde onafhankelijke label QM Records.


'Home', een rustige neo-soul track waarin de flow van rapper Bobbie Johnson perfect is verweven met Kymara’s harmonische en soulvolle melodieën.

Kymara’s debuutsingle ‘You’ telt al ruim 100.000 streams en werd o.a. geplaatst Spotify's Fresh Finds: The Wave playlist. Ook ontving ze support van o.a. Jack Saunders Future Artists show op BBC Radio 1. Voor fans van Nina Simone, D’Angelo en Janis Joplin.

Kymara's vader is overleden in 2001 toen zij 7 was. Als singer-songwriter/muzikant is ze in zijn voetsporen getreden. Het zijn zijn lyrics die haar bijna 20 jaar later geïnspireerd hebben tot het schrijven van het nummer 'Home'. Haar moeder heeft zijn originele en handgeschreven songteksten bewaard en aan haar gegeven.

Trees turn into gold
Toen er over 'Home' en wat dit nummer voor haar betekent met Kymara werd gesproken, zei ze daarover het volgende: "Een paar jaar geleden gaf mijn moeder mij de songteksten van mijn vader. Toen ik ze las, was er één zin die me bij bleef en dat was: "trees turn into gold". Deze zin is mijn inspiratie geweest bij het schrijven van "Home". Het nummer gaat over het feit dat ik mij na mijn vertrek uit Nederland en het achterlaten van familie en vrienden me toch thuis en dus veilig ben gaan voelen in Brighton. Ik heb de instrumentale versie van dit nummer naar Bobbie gestuurd en zij reageerde bijzonder enthousiast en begon ook te schrijven. Zij herkende de situatie en het gevoel wat ik met dit nummer wilde overbrengen, waardoor een heel prettige en natuurlijke samenwerking ontstond waarmee 'Home' het nummer werd dat ik voor ogen had".

Nadat haar debuut single 'You' werd geplaatst op de Spotify's editorial playlist Fresh Finds: The Wave, en haar tweede single 'Unconsious Happiness' gedraaid werd op de Nederlandse radioshow 'NPO Soul and Jazz', heeft Kymara hard gewerkt aan haar profiel als opkomend artiest. Sinds de Covid-19 lockdown is Kymara zowel in Engeland als in Nederland op meerdere terreinen en media actief geweest, waaronder op YouTube met haar lockdown vlogs, het posten van - door haar gezongen - covers op Instagram, Tiktok en Facebook en haar tweewekelijkse radioshow op Platform-B. Met alle nieuwe releases die dit jaar nog op de plank liggen kunnen we ook meer frequent muziek van Kymara verwachten. De vervolg single op 'Home' zal dan ook al over een paar maanden uitgebracht worden.

Kymara
Opgegroeid in Nederland en opgevoed door haar moeder, 'queen' Josje, leerde Kymara van jongs af aan hoe belangrijk het is om over je gevoelens te praten en daaraan uitdrukking te kunnen geven. Dit belang is onmiskenbaar aanwezig en herkenbaar in haar muziek en komt zeker tot uiting in haar oprechte en eerlijke teksten. Muziek is een heel belangrijke factor in haar leven en is dat ook altijd geweest, maar pas toen ze midden 20 was begon ze haar eigen unieke 'stem' te ontdekken door middel van het schrijven van songteksten. Toen ook begon ze haar eigen levenservaringen en lessen te vertalen en vorm te geven in haar eigen geschreven en gecomponeerde muziek met thema's als liefde, 'ras' en persoonlijke groei. Haar muziek is, mede daardoor, een prachtige mix van Nina Simone's talent om verhalen te vertellen middels muziek, de 'soulfulness' van D'Angelo en de puurheid en rauwheid van Janis Joplin.