Regisseur Jim Jarmusch met band SQÜRL exclusief naar Grauzone Festival 2022

Nieuws:Festivals
 Koen Asaert    28 mei 2021

Grauzone festival heeft nog maar net de succesvolle online editie achter de rug en onthult alweer de eerste act voor de line-up van Grauzone 2022: SQÜRL, het muzikale project van film regisseur Jim Jarmusch.


SQÜRL zal op 11 februari optreden. Grauzone festival vindt plaats op 11 en 12 februari 2022 op verschillende locaties in Den Haag. Op 10 februari zal er een pre-party plaatsvinden met een uitgebreid kunstprogramma onder de noemer GRAUKUNST. De early-bird tickets zijn vanaf nu te koop

SQÜRL bestaat uit de New Yorkse regisseur / muzikant Jim Jarmusch en filmproducent Carter Logan en maken spannende, experimentele avant-garde met distortion, drones, tapeloops, drumsolo’s en gitaar feedback. Een stijl die zich uitstekend leent als filmscore. SQÜRL won dan ook de award voor beste soundtrack tijdens het Cannes filmfestival voor Only Lovers Left Alive (2014) samen met de Nederlandse luitspeler Jozef van Wissem, die in 2020 en 2021 op Grauzone speelde. De show op Grauzone 2022 zal de enige Nederlandse show zijn tijdens de Europese tour van SQÜRL. De early-bird tickets zijn nu te koop via www.grauzonefestival.nl en www.paard.nl.

SQÜRL zal een eerbetoon brengen aan de surrealistische filmmaker, fotograaf en schilder Man Ray (1890-1976). Ze spelen een live soundtrack bij vier van zijn films; L'Etoile De Mer (1928), Emak Bakia (1926), Retour a la Raison (1923) en Les Mysteres Du Chateau Du De (1929). Voor Grauzone festival is dit een bijzonder moment, mede omdat het festival in haar artwork zich laat inspireren door de sfeer en stijl van Man Ray. 

Jim Jarmusch kennen we vooral als filmmaker van klassiekers als Down By Law (1986), Stranger Than Paradise (1983), Broken Flowers (2005), Paterson (2016) en natuurlijk Only Lovers Left Alive. In zijn films speelt muziek altijd een prominente rol en reserveert hij graag (gast)rollen voor zijn muzikale helden zoals Iggy Pop, Tom Waits, Neil Young, Screamin’ Jay Hawkins, Joe Strummer en the White Stripes.

De SQÜRL soundtrack voor Only Lovers Left Alive is vorige maand opnieuw uitgebracht op het New Yorkse label Sacred Bones, een label met veel acts die op Grauzone hebben opgetreden (The Soft Moon, Black Marble, Marissa Nadler, Psychic TV, Alan Vega).

In 2020 organiseerde Grauzone al een live filmscore (A Space Odyssey van Stanley Kubrick) met de Haagse muzikant/producer Legowelt. Met dit soort projecten wil Grauzone haar multidisciplinaire karakter nog meer verbreden.
Binnenkort zullen meer namen bekend gemaakt worden voor Grauzone festival 2022.

 

Ga voor meer informatie naar: www.grauzonefestival.com 
en volg het event.