This is not a dark fest: Red Zebra, The Ultimate Dreamers, Ultra Sunn & Partikul at Lessen/Lessines St-Roch zaal 14/5/2022 vanaf 18:30!

Previews:Festivals
  Van Muylem    3 april 2022

Lessen/Lessines 1986 op dat moment ontstaat het “le Summer End Festival”: met vooral cold wave en post-punk acts op de affiche. Er waren uiteindelijk drie opeenvolgende en bijzonder succesrijke edities! Nu, meer dan 35 jaar later was de knaldrang er weer ! Het festival besloot ook om de naam lichtelijk te wijzigen als eerbetoon aan de bekendste gewezen inwoner: René Magritte.


Hoofdact van deze editie is niemand minder dan de legendarische Belgische Punk/Wave formatie: Red Zebra. Iedereen kent hen van de wereldhit “I Can’t Live in a Living Room”, al weten de kenners dat ze vele andere goede nummers hebben uitgebracht over de jaren heen. Recentelijk eindigden ze vrij hoog met hun hit in verscheidene overzichten van oa Radio Willy, Studio Brussel ... De lokale groep ontstond halverwege de jaren ’80 in lessen/Lessines: The Ultimate Dreamers. Zij zullen er hun onlangs uitgebracht album presenteren: een compliatie van artisanaal opgenomen demo’s uit de jaren ’80. Het duo van Ultra Sunn uit Mons is één van de sensaties van het moment en mag zowat overal in Europa en daarbuiten optreden. De Brusselaars van Partikul zullen er hun album komen presenteren: “Related Memories”. Mis hen niet, want niet alleen hun album is een dikke hit, ook live zijn ze best te pruimen en zij zullen als allereerste aan bod komen!

Vooraf, tijdens en achteraf zullen twee bekende DJ’s de boel opwarmen en jullie aan het dansen houden: Chacha (Club New Wave) en Gore (Pilgrimage). Het feestje zal duren tot het ochtendgloren.

Red Zebra (be – Punk/new wave)

In 1978 traden ze nog op onder de naam The Bungalows, maar werden vaak uitgelachen omwille van hun naam (een Belpop weetje). In 1979 kozen ze dan maar voor een ander naam: Red Zebra. Niet veel later brengen ze hun wereldbekende hit uit: I Can’t Live in a Livingroom: een punk/ wave klassieker en een must play op vele fuiven!

Red Zebra is uiteraard meer dan deze klassieker! Zo is er de EP Bastogne met gekende nummers als daar zijn : Shadows of Doubt en Art of Conversation, dit geeft een mooie terugblik op de veelzijdigheid van de groep. Ik kan jullie ook albums als daar zijn: Mimicry &Don’t Put Your Head in A Bucket. Hun live albums zijn ook dik de moeite: Last Band Standing & Live In Front Of A Nation!

Live hebben ze een stevige reputatie ! Peter Slabbynck is niet alleen een goede zanger, hij is de figuur die telkens weer de show weet te stelen : een echt podiumbeest! Daarnaast is hij ook een echte punker die zich afzet tegen een aantal zaken en dat hoor je soms ook aan zijn bindteksten (voor zover dit al niet duidelijk genoeg blijkt uit de teksten van de nummers). Voor velen zal dit een nostalgie moment zijn, voor de jongeren onder ons zal dit een stevig pogo feestje zijn of een meebrul avond!

Ultimate Dreamers (be – cold wave)

The Ultimate Dreamers ontstaan in 1986 in Lessen/Lessines als een trio waarbij ze vooral aan nummers wrken die we kunnen voorzien van het label: cold wave en post-punk. Het typische koude en kille geluid uit de jaren ’80 is typisch, net als melancholische melodie, vaak catchy en soms dissonant. Thema’s als dromen, liefdesperikelen en sociale kritiek overheersen in de teksten.

In 1990 stoppen ze ermee en laten hierbij artisanaal opgenomen demo’s stof pakken. 30 Jaar laten en omwille van de hele covid-19 pandemie duiken die plots weer op, krijgen ze een kleine lifting/mastering en worden ze voor het eerst uitgebracht. Deze 11 nummers verschijnen zo onder de titel Live Happily While Waiting For Death op 26 september 2021. De magie is er weer en de groep keert terug, weliswaar onder een gewijzigde samenstelling. Ze zijn nu met z’n vieren, poetsen hun repertoire op en werken zelfs aan een nieuwe EP!

Ultra Sunn (be – cold ebm)

Ontstaan in 2019 en al vrij snel publiceert Ultra Sunn hun eerste single: Night Is Mine. Ergens in maart 2021 verschijnt hun eerste EP met 4 track (waaronder een remix van DJ Sarin). Omwille van het enorme succes zal deze in 2022 herdrukt worden (en dat zegt alles), met daarbij nog enkel onuitgebrachte nummers en een remix van de hand van Kontravoid. Hun 2de EP Body Electric verscheen bij het label Cold Transmission.

De diepe en sombere stem van Sam ontplooit zich over analoge en industrial geluiden netjes verwerkt en opgedreven door Gaelle. Het koppel is bezetn van cold wave en ebm waarbij ze zich laten inspireren door groepen als Schwefelgelb, DAF, Kontravoid en Front 242.

Ze steken hun muziek in een dansbaar jasje maar maken er ook hymne’s: rijk aan licht, energie en hypnotisch! Hun teksten gaan over gelijkheid, de normatieve aspecten van de maatschappij, de strijd tegen angsten en seksuele belaging op straat.

Partikul (be – minimal wave)

Partikul onstaat in Brussel, we schrijven dan 2019. Ze nemen dan hun eerste EP op: Venus Virus, net voor de COVID-19 uitbraak. Op deze EP geven ze volgende invloeden aan: Siouxsie and the Banshees, Boy Harsher, The Soft Moon, Moon Duo, Tuxedomoon, Nitzer Ebb en The Smiths.

Met de komst van de lente van 2021 brengen ze hun eerste album uit : Related Memories en dat via hun eigen label: “Exit Does Not Exist Records”. Daarbij lanceren ze ook de clip Curse. Samen muziek maken en samen creatief bezig zijn en er iets speciaals van maken, daar is het dit koppel om te doen!

Planning :

18:30 – deuren open

19:00 – Partikul

20:00 – Ultra Sunn

21:10 – The Ultimate Dreamers

22:30 – Red Zebra

00:00 – dj sets & afterparty

Tickets

Voorverkoop : €15 (online tot 13.05 – 18:00)

Ter plekke: €20

Adres :

Salle St-Roch

Rue St-Roch 23 – 7860 Lessen/Lessines (Henegouwen)