Voorbeschouwing: Les Nuits Botanique - Botanique & Koninklijk Circus (Brussel) - 11 tot 24 mei 2017

Previews:Festivals
  Erik Vandamme    3 april 2017

Zie je door, wat het aanbod van festivals betreft, het bos de bomen niet meer? Wil je graag wat nieuwe ontdekkingen doen, binnen een intieme omkadering, en aan democratische prijzen? Dan is Les Nuits Botanique het perfecte festival voor u. Op een unieke locatie die Botanique en Koninklijk Circus toch zijn, stelt de organisatie van Nuits Botanique midden mei de deuren open voor een reis naar de toekomst. Want laat ons eerlijk zijn, vele van die artiesten die op het festival aantreden, breken later vaak door naar een heel ruim publiek. We geven enkele tips en achtergrond informatie. Wandel met ons mee doorheen het aanbod.


Donderdag 11 mei 2017: Moaning Cities - Last Train (Rotonde)

http://botanique.be/nl/activiteit/moaning-cities-last-train-110517

Eén van de grote problemen met een project als Nuits Botanique, is keuzes maken. Neem nu de eerste avond van het evenement. Terwijl in Chapiteau DAAN zal aantreden zijn er ook in de andere zalen fijne concerten. Kunt u in Orangerie het betere dreampop uit Frankrijk aan het werk zien: Isaac Delusion - Las Aves - Clara Luciani. In rotonde zal op de eerste avond de liefhebber van psychedelische Rock, in den brede zin van dat woord, aan zijn trekken komen. Met Moaning Cities en Last Train staan twee bands op het podium, die ondertussen hun kunnen al ruimschoots hebben bewezen.

Moaning Cities uit Brussel werd opgericht in 2011. Hun muziek wordt omschreven als: blues roots, gritty rock ’n’ roll guitars and sitar-driven psychedelica. Ze brachten medio 2014 een eerste album op de markt: Pathways trough the sail. De recensies over dit album spreken over het algemeen over een terugkeer naar het verleden, zonder gedateerd te gaan klinken.  Vorig jaar bracht Moaning Cities nog een heel beklijvende plaat uit: D.Klein. We zagen hen vorig jaar bovendien nog aantreden op Desertfest in TRIX en schreven daarover:  Net dit is nog het grootste pluspunt bij dit optreden van Moaning Cities. Een magisch mooie kruisbestuiving tussen een lekker meeslepende instrumentale inbreng, waarbij de combinatie tussen de betere Blues en psychedelica het meest opvalt. Met een zachte, bedwelmende stemmen van Valerian Meunier  en zijn zus Juliette Meunier, als ultieme kers op de taart. Nog zo een kruisbestuiving die ons hart diep raakt.  Al deze elementen zorgen ervoor dat we met Moaning Cities een deugddoende, rustgevende psychedelische trip beleven waardoor we weer eens de harde realiteit buiten compleet kunnen vergeten. Een live sensatie die je niet aan u mag laten voorbij gaan, is ons advies.

Last Train zijn een jonge Franse band met ambitie. Het begon, volgens onze bronnen, allemaal met een stevige jamsessie. Met hun debuut The Holy Family braken ze in eigen land vrij vlug door. Ze mochten o.a. op verschillende festivals aantreden als: Festival Au Seine, Musiques en Stock… Waar ze het podium deelden met onder andere Black Rebel Motorcycle Club, Franz Ferdinand… Ondertussen is er een tweede EP Fragile en zijn we een Europese tour verder. Maar Last Train is nog lang niet aan hun laatste noot toe. Pure rock-'n-roll met stoner elementen, schotelen deze jongens voor. Wat zeker zal zorgen voor een energiek optreden, waarbij het dak van de rotonde er compleet af zal gaan.

Ticket informatie:

Bota’Carte: 12€
Voorverkoop: 15€
Verkoop: 18€

Vrijdag 12 mei 2017: The Big Moon - Jesca Hoop (Rotonde)

http://botanique.be/nl/activiteit/big-moon-jesca-hoop-120517

Vrijdagavond zin om een stevig rock feestje te bouwen? Dat kan ook in de Rotonde op Les Nuits Botanique met The Big Moon en Jesca Hoop. Onder het moto: '' Schaamteloze rock vol verrassingen''. The Big Moon zijn een Britse collectief van Dames die een potje aanstekelijke rock muziek naar voor brengen, waarop stilstaan onmogelijk blijkt te zijn. Begin april komt hun debuut op de markt: Love the 4the Dimension. De eerste songs, die al te beluisteren zijn, laten een band horen die zowel vocaal als instrumentaal enorm catchy refreinen uit de mouw schudden, die bovendien enorm aan de ribben blijven kleven. The Big Moon is dan ook een band om in het oog te houden dit jaar, mis ze daarom niet in een intieme setting op les Nuits Botanique.

de ‘New Weird Americans’, is een folk scene die ontstond in de jaren 2000 en probeert om het klankenpalet van het genre wat uit te breiden. Ze hebben onder andere Devendra Banhart in de rangen. Ook Jesca Hoop behoort, met haar bedwelmende stem en uitstraling, tot de lichting van deze folk scene. Deze jongedame verstaat de kunst om met haar stem je gewoon te hypnotiseren, weg te voeren naar heel andere oorden en in diepe trance te brengen. Zoals weinig dat haar hebben voorgedaan. Ze wordt vaak vergeleken met Joni Mitchell, en daar kan nooit iets mis mee zijn. Met haar nieuwste schijf, Memories are now zal Jesca Hoop er zeker in slagen, om menig harten te breken in Botanique. Mis deze begenadigde artieste niet!

Ticket informatie:

Bota’Carte: 12€
Voorverkoop: 15€
Verkoop: 18€ 

Zaterdag 13 mei 2017: FKJ - Romare Full Live Band - Todiefor - R.O (Chapiteau)

http://botanique.be/nl/activiteit/fkj-romare-full-live-band-todiefor-ro-130517

Een avond boordevol Electro, jazz, soul, downtempo, indie pop, house, Electronic, indie world Electro, Electro pop, future pop, elektronica? Dan moet je op zaterdag 13 mei in Chapiteau zijn op Les Nuits Botanique. FKJ, Romare Full live Band, Todiefor, R.O. zullen niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar daar zal vrij vlug verandering in komen. KFJ is een Franse artiest die 'experimenteren' heel hoog in het vaandel draagt. De jonge producer uit Parijs combineert Funk met allerlei andere muziekstijlen. Gebruik makende van piano, saxofoon tot synthesizers. Op zijn eerste plaat Time for a Change blijkt al dat we maken hebben met een heel veelzijdige artiest, met de ambitie om zich te laten gelden in de muziekwereld. Van deze jongen gaan we nog veel horen in de toekomst. Mis hem daarom niet in een intieme setting op les nuits Botanqiue.

Romare Full live Band steekt 'oude muziek' in een nieuw kleedje. Dat is kort en bondig, hoe je de muziek van Romare zou kunnen omschrijven. Op de website van Nuits Botanique lezen we volgende omschrijving: Meditation on Afrocentricisme”, de eerste EP van Romare, is een kroniek van de geschiedenis van de zwarte muziek en haar hedendaagse verankeringen, op miraculeuze wijze samengevat in 5 nummers. Daar hoeven we eigenlijk niets meer of minder aan toe te voegen. Romare keert terug in de tijd, en doet iets vernieuwend met die muziek waardoor die tijden terug tot leven komen. Binnen een gloednieuw concept. Daarom alleen al, een niet te missen act op les nuits botanique

Todiefor (Luca Pecoraro) is een Belgische artiest die grenzen weet te verleggen binnen de elektronische muziek. Met een hoge dosis humor, creëert hij een eigenzinnig geluid. Waardoor deze jonge belg binnen de bass Heavy en Trap-genres ondertussen een fan base heeft weten uit te bouwen. Zijn recente werk Beautiful - hij heeft onlangs een contract getekend bij Sony - bewijst dat deze man weet hoe te diversifiëren. Waardoor hij in staat is een set neer te zetten, die zeker en vast zal beklijven en aan de ribben blijven kleven.

Reeds op 13 jarige leeftijd begon Olivier Rugi, aka R.O. met muziek maken. In eerste instantie was het de bedoeling als gitarist de wereld te veroveren, maar gaandeweg vond hij eerder in de elektronische muziek zijn gading. De eerste EP van R.O. Deuxiéme Tour bevat meerdere akoestische invloeden. Vaak donker, maar ook soms 'funky'. De man heeft een oog voor bijzondere samenwerking. Zo zijn er Artiesten als Pretty Lights, Big Gigantic, Tha trickaz, Mr. Bill, The Geek x Vrv, OPIUO, Pusher, Inspector Dubplate. Die zijn wegen kruisten dankzij Mac Swell, een collectief van Brusselse artiesten. Met hen werkte hij ook samen aan verschillende evenementen. Vastbesloten om te top te bereiken, werkt de jonge Frans-Belg steeds opnieuw aan nieuwe samenwerking en releases. R.O. is vooral een, voorlopig, nog onontgonnen parel binnen het Elektronische muziek gebeuren. Daarom alleen al, niet te missen dus.

Ticket informatie:

Bota’Carte: 17€
Voorverkoop: 20€
Verkoop: 23€

Zondag 14 mei 2017: Gruppo Di Pawlowski - Cocaine Piss (Rotonde)

http://botanique.be/nl/activiteit/gruppo-di-pawlowski-cocaine-piss-140517

dEUS, Evil Superstars, Maurits Pauwels, The Grooms... Het is maar een kleine greep uit projecten waar veelvraat Mauro Pawlowski heeft meegewerkt. Grupo Di Pawlowski staat voor bijtende noiserock, binnen een experimentele omkadering - in de heel brede zin van dat woord. Met daarbovenop de tot de verbeelding sprekende theatrale présence van opperhoofd Mauro. Op pukkelpop 2013 - In Wablief?! stage- zorgde dit voor een wervelend feest, boordevol waanzin. Waarbij je als luisteraar naderhand niet zomaar verweesd achter bleef, maar de tent verliet alsof je de onderwereld was terecht gekomen. Of eerder een trip naar de diepste kelders van de Hel, binnen een bevreemdend aanvoelende omkadering. Een optreden van Grupo Di Pawlowski is niet zomaar een concert, het is een onaardse beleving, die je vooral moet ondergaan... We lezen het volgende op de website van Nuits Botanique: explosieve liveshow. Scheve noiserock met snijdende gitaren, onregelmatig strakke bas en drums, experimentele elektronische effecten Dat is een omschrijving waar wij niets meer aan toe te voegen hebben.

De Luikse female-fronted queerpunkband Cocaine Piss heeft een heel lange weg afgelegd, maar lijkt nu op een boogscheut te staan van een doorbraak. Die ze al lang verdienen. Vorig jaar schreven we nog een recensie over hun schijf The Pool . We schreven daarover: Cocaine Piss brengen wellicht niets vernieuwend, het is al zoveel voorgedaan. Maar als een band vanaf de eerste tot de laatste noot ons terugflitst naar de tijd dat punk hoogdagen vierde, met shows die amper een half uur duurden of iets minder. Want toen vloog het dak er soms letterlijk af. Dan zijn wij de laatste daarover te klagen. Kort en krachtig houden deze dame en heren ons bovendien een spiegel voor, van een verdorven wereld. Met de luidkeelse boodschap daar iets aan te gaan doen. Liefst NU! Boodschap begrepen! We zien al uit naar de nieuw uitkomende plaat om  ons nog maar eens met de neus op de feiten te duwen. Deze knallende luide en snelle plaat is zonder meer een aanrader voor iedereen die maar een beetje 'punk attitude' door zijn adders voelt stromen. The Dancer’ verscheen in 2016 op Hypertension Records, en bestendigt hun reputatie als één van de spannendste lawaaigroepen in de bloeiende Belgische scene. Ook op menig podium heeft de band ondertussen bewezen een show neer te zetten die Punk doet heropleven. Meer nog, deze band verlegd duidelijk grenzen binnen de muziekstijl, en vind deze opnieuw uit! Een niet te missen parel binnen de Belgische 'punk' scene, van de rotonde zal naderhand geen spaander geheel blijven. Daar zijn we nu al zeker van.

Ticket Informatie:

Bota’Carte: 13€
Voorverkoop: 16€
Verkoop: 19€

Maandag 15 mei 2017: Magnus - Agar Agar - Whispering Sons (Koninklijk Circus)

http://botanique.be/nl/activiteit/magnus-agar-agar-whispering-sons-150517

Begin van de jaren 2000, richten Tom Barman (dEUS) en Engelse dj CJ Bolland Magnus op. Summers Here, de eerste plaat van Magnus, sloeg in als een bom. Het combineren van Jazzy nummers met een elektronische tongval, het zorgt ervoor dat je als luisteraar in een trance beland. In 2014 keerden Magnus terug met Where Neon Goes To Die. Een ode aan de synthpop van de jaren 80, omvat een verzameling van een rits uiteenlopende artiesten zoals Tim Vanhamel, Selah Sue, Blaya. Een concert van Magnus is dan ook een beleving op zich. Laat je hypnotiseren, binnen een heel dansbare omkadering, door dit gezelschap. Is onze tip voor deze maandag avond in Koninklijk Circus te Brussel.

Het Franse collectief Agar Agar brengen grensverleggende synthpop. Na verschillende optredens liet de band van zich horen via de heel beklijvende singel Pretties Virgin. later bracht Agar Agar een eerste EP op de markt. We citeren: Ruwer dan hun single, de lieftallige en tegelijk brullende stem van Clara mengt zich met de ritmes van Armand en de 90s rave geluiden van zijn synths. Flirten met het typische geluid uit de jaren '80, het combineren met 'rave muziek' uit de jaren '90. En dit alles in een fleurig en eigentijds kleedje steken. Dat is Agar Agar in een notendop. Een niet te missen optreden dus, deze Franse 'vernieuwers' binnen de synthpop.

Whispering Sons ontstond in 2013, en brengt postpunk alsof die muziekstijl nu pas is uitgevonden. Hun EP Endless Party kwam uit op het Gentse Wool-E-Tapes, medio 2015. en werd later ook uitgebracht op vinyl via Minimal Maximal. De EP sloeg in als een bom, maar ook live wist Whispering Sons diepe gensters te slaan. Over hun aantreden in TRIX, tijdens één van de trixtrax avonden schreven we het volgende: Nee, het bewieroken op voorhand bleek totaal niet overdreven. Whispering Sons is niet ''een zoveelste band die aan een postpunk opleving meewerkt'' Ze verleggen grenzen binnen die muziekstijl, en geven het genre een nieuwe impuls. Net doordat ze hun muziek vocaal en instrumentaal met zoveel energie brengen en ze er hart en ziel weten in te leggen, waardoor de grootste criticaster overslag zal gaan. Ondertussen is er veel gebeurd. De band heeft HUMO's rock rally gewonnen, en begint gaandeweg toch door te breken in ons landje. Whispering Sons voegen het indrukwekkende van elke postpunk act in het verleden samen, en voegen daar zelfs iets buitengewoon aan toe. Waardoor het niet overkomt als 'gedateerd'. Bovendien beschikt de band, met alle respect voor de instrumentalisten, over een frontvrouw die tot de verbeelding spreekt. We schreven over de performance van Fenne: Tijdens de gehele set bedankte Fenne de aanhoorders uitvoerig, en leek ze het lieftallige buurmeisje van rechtover de straat. Maar telkens ze de songs daadwerkelijk naar voor bracht, leken er demonen te worden ontbonden. Alsof ze elk beetje emotie, elk beetje pijn en leed uit haar lichaam uit wou storten in die songs. Mis deze, toch wel heel bijzonder Belgische band, niet. Het loont de moeite!

Ticket informatie:

Bota’Carte: 17€
Voorverkoop: 20€
Verkoop: 23€

Dinsdag 16 mei 2017: Shannon Wright - Chantal ACDA - Clare Louise (Orangerie)

http://botanique.be/nl/activiteit/shannon-wright-chantal-acda-clare-louise-160517

Onder het moto '' De stem van de melancholie'' staan op dinsdag 16 mei in de Orangerie drie artiesten uit het singer-songwriter, indie, folk gebeuren. Shannon Wright, Chantal ACDA, Clare Louise zullen de zaal onderdompelen in een bad van pure weemoedigheid. Shannon Wright is een Amerikaanse singer-songwriter die vooral bekend staat voor haar 'ruwe' live performance en een ''do it youself punk aesthic'' ingesteldheid. Doorheen de jaren, ze is al sinds 1999 aan de weg aan het timmeren, heeft Shannon een heel sterke reputatie weten uit te bouwen. Dit vooral door de samensmelting tussen haar unieke vocale capaciteiten, met een piano/gitaar inbreng die de luisteraar verweesd achterlaat. Ondertussen heeft ze, naast het uitbrengen van een tiental platen, ook op menig podium haar kunnen bewezen.  Met een nieuwe plaat "Division" - uit sinds 3 februari, 2017 (Vicious Circle Records) bewijst Shannon dat het einde nog niet in zicht is, integendeel zelfs! Shannon Wright is vooral een bijzondere artieste, die al zoveel jaren meedraait in de scene, en daarom niet te missen.

U kent haar  wellicht Marble Sounds en Isbells, of van projecten als Sleepingdog, True Bypass  tot Nu Nog Even Niet. Echter, Chantal ACDA heeft ook als 'solo artieste' bewezen heel sterk in de schoenen te staan. haar twee eerste albums, uitgebracht in respectievelijk 2013 en 2015. Laten een artieste horen die een bijzonder stembereik combineert met beklijvende gitaar klanken, en kristalheldere percussie. Chantal ACDA gooit niet alleen haar ervaring als artieste bij gerenommeerde bands in de weegschaal, maar zal je met haar hartverscheurende mooie stem, in diepe vervoering brengen. Zeker weten!

Clare Louise is een Belgische Folk/ singer-songwriter artieste, die de unieke kunst verstaat om met haar dromerige stem en uitstraling je te laten vertoeven in hogere sferen. Ooit wel ergens voorgedaan, maar het blijft toch telkens tot de verbeelding spreken.  Haar album Castles in the Air (2011) sloeg in als een bom. Ze kreeg hiervoor lofbetuigingen van artiesten als Alela Diane. En mocht dat jaar aantreden in het voorprogramma van Agnes Obel, die toen aan het doorbreken was naar een ruimer publiek. Wij waren toen al onder de indruk van haar bedwelmende stem en uitstraling, waarmee ze haar publiek telkens een ferme krop in de keel bezorgde. Het daarop volgende Bare Tales (2012) was het levende bewijs dat deze Belgische artieste niet moet onderdoen voor de grotere namen binnen de singer-songwriter en folk gebeuren.

Ticket informatie:

Bota’Carte: 13€
Voorverkoop: 16€
Verkoop: 19€

Woensdag 17 mei 2017: Angel Olsen - Ryley Walker - Tim Darcy (Chapiteau)

http://botanique.be/nl/activiteit/angel-olsen-ryley-walker-tim-darcy-170517

Angel Olsen is een Amerikaanse artieste die met haar album Burn You Fire For No Witness medio 2014 reeds menig harten heeft gebroken. Ze combineert haar magisch mooie stem, met beklijvende Folk die aan de ribben blijft kleven. Telkens binnen een intieme sfeer. Ondertussen heeft de jongedame haar derde album op te markt gebracht My Woman. Een plaat boordevol overgevoelige songs, die je ziel diep raken. Zij treed aan in Chapiteau, en zijn er zeker van dat ze met haar broze stem en uitstraling ervoor zal zorgen dat je een speld kan horen vallen in de tent. Luister maar naar de prachtige single Pops - uit die laatste plaat My Woman.

Nog meer breekbaarheid, krijgen we op deze avond met Ryley Walker. Deze Amerikaanse artiest wordt soms vergeleken met Tim Buckley, John Martyn of Nick Drake. Zijn eerste album Primrose Green doet inderdaad je hart breken, en bezorgt je een ware krop in de keel. Dat kunstje doet hij nog eens over op Golden Sings that have been sung. Medio 2016 blijkt Walker zijn country insteek weten te verrijken met invloeden uit de Folk barok van eind jaren '90. Weelderige gitaar melodieën, een pakkende stem en uitstraling. Meer heeft Walker niet nodig om je onder te dompelen in een bad van deugddoende melancholie. Telkens binnen een enorm intieme omkadering.

Tim Darcy is beter bekent als de frontman van Ough. Een Canadese band die medio 2014 de postpunk naar een hoger niveau hebben opgetild met het prachtige album More Than Any Other Day. Als solo artiest begaat Tim echter heel andere wegen. Saturday Night uitgebracht in februari dit jaar, bevat heel aanstekelijke indie rock songs, die het midden houden tussen pure pop muziek, en lekker 'catchy' rock refreinen. We citeren de introductie op de website van Nuits Botanique even: Het album “Saturday Night” verdient dan ook ​een plaats in zowel de collectie van uw ouders als die van uw achterkleinkinderen: een klassieker die leent van Velvet Underground en “Aladin Sane” van David Bowie, tijdloos dus! Darcy brengt muziek vanuit het buikgevoel, en raakt niet zomaar gevoelige snaren. Hij verlegt duidelijk grenzen binnen het Indie en aanverwante gebeuren. Niet te missen deze Canadese artiest van wereldformaat!

Ticket informatie:

Bota’Carte: 17€
Voorverkoop: 20€
Verkoop: 23€

Donderdag 18 mei 2017: Tim Dup - Eddy De Pretto (Rotonde)

http://botanique.be/nl/activiteit/tim-dup-eddy-de-pretto-180517

Onder het motto '' Wanneer de jeugd het Franse chanson verovert'' treden op donderdag 18 mei jonge, talentvolle artiesten op die het Franse Chanson nieuw leven inblazen. Tim Dup en Eddy De Pretto zullen de rotonde onderdompelen in een sfeer die doet terugdenken aan de hoogdagen van die Franse Chanson. Tim Dup wordt een heel grote toekomst voorspeld. Deze ,pas 21 jaar jonge, talentvolle artiest brengt fragiele songs, met een poëtische ondertoon. Tim steekt zijn voorliefde voor de Franse grootheden als Ferré, Moustaki of Brassens niet onder stoelen of banken. Zijn eerste album Vers Les Ourses Polaires staat boordevol delicate muziekstukken, waarbij je prompt en traantje zal wegpinken. Hij moet daarvoor niet onderdoen voor de grote Franse Chanson artiesten. Integendeel.

Eddy De pretto is een schrijver/componist die na een carrière in muzikale komedie en theater, zijn weg heeft gevonden binnen de Franse Chanson. Meer nog hij verbindt verschillende uiteenlopende aspecten, van al even uiteenlopende artiesten binnen deze muziekstijl, tot een magisch geheel. We citeren even de introductie op de website van Nuits Botanqiue: De legendes van de chanson française zijn hem met de paplepel ingegeven, waardoor Eddy De Pretto probleemloos en met flamboyante haardos de grootheid van Salidal, de welbesprakendheid van Brel, de humor van Brassens en de extravagantie van Piaf uitstraalt.  Meer hebben we daar niet aan toe te voegen. Mis deze, toch wel heel bijzondere artiest binnen de nieuwe strekking van Franse Chanson, daarom niet. Op zijn eerste EP Normal , uitgebracht in 2015, zet hij deze stelling nog wat meer in de verf.

Ticket informatie:

Bota’Carte: 12€
Voorverkoop: 15€
Verkoop: 18€

Vrijdag 19 mei 2017: Hydrogen Sea Extended (Grand Salon De Concert!)

http://botanique.be/nl/activiteit/hydrogen-sea-extended-190517

Birsen Uçar en Piertjan Seaux vormen het duo Hydrogen Sea. Met hun project Hydrogen Sea Extended, vertalen ze verhalen naar muziek door een cinematografische atmosfeer te creëren en door het elektronische te verbinden met de magie van snaren. In 2014 bracht Hydrogen SeaCourt the Dark’, hun eerste EP, op de markt die al gouw het label 'veelbelovend ' mee kreeg. Twee jaar later sloeg hun eigenlijke debuut In Dreams in als een bom. Al was dat niet zozeer door geluidsmuren af te breken. Eerder op een dromerige, breekbare wijze. Waardoor wel harten werden gebroken.

Bovendien. De kruisbestuiving tussen de bedwelmende melodieën en donkere beats van Pieterjan Seaux en de engelenstem van Birsen Ucar zorgen telkens opnieuw voor een melancholische trip doorheen hart en ziel.  Dat hun toch wel heel Filmische muziek perfect past binnen een concept als Hydrogen Sea Extended, hoeft dan ook geen betoog. Wij zijn er nu al zeker van, dat de Grand Salon De Concert zal ondergedompeld worden in een magische, adembenemende atmosfeer. Waarbij muziek en visuele effecten, elkaar blindelings zullen vinden. Niet te missen dus, dit wel heel bijzonder concept gebracht door een duo Belgische artiesten van wereldformaat!

Ticket Informatie:

Bota’Carte: 13€
Voorvekoop: 16€
Verkoop: 19€

Zaterdag 20 mei 2017:Warhaus - Mountain Bike (release) - All We Are (Koninklijk Circus)

http://botanique.be/nl/activiteit/warhaus-mountain-bike-release-all-we-are-200517

Warhaus is het zijproject van Maarten Devoldere, zanger en toetsenist maar ook co-oprichter van Balthazar. In september kwam de plaat We Fucked A Flame into Being  op de markt. De reacties waren overweldigend. Ondertussen heeft Warhaus bewezen ook 'on stage' hun mannetje / en vrouwtje te kunnen staan. Wij zagen hen optreden in Botanique, vorig jaar in mei, en schreven daar het volgende over: Maar het is vooral  dus de kruisbestuiving tussen elk van de leden van deze band die ons over de streep trekt. Zo is er vriendin Sylvie Kreusch (Soldier’s Heart), die als een wilde kat kronkelt over het podium en met haar bewogen stem ons in diepe vervoering brengt. Het streepje sax en/of gitaar van Jasper Maekelberg (Faces On TV), laten ons zowaar nog meer boven de wolken slepen. Warhaus mag je vooral niet vergelijken met Balthazar, is onze uiteindelijke conclusie. Maarten laat een heel andere kant van zichzelf zien, wat weer eens bewijst dat deze artiest heel veel in zijn mars heeft. Met Warhaus brengt hij kunst met een grote K, dat niet voor iedereen even gemakkelijk te begrijpen zal zijn. De eerder vreemd aanvoelende klanken, zowel vocaal als instrumentaal, hebben echt wel tijd nodig om tot een mens door te dringen. Ondertussen heeft Warhaus hun kunnen ruimschoots bewezen. Dat dit een gedenkwaardige tot onvergetelijke avond zal worden in Koninklijk Circus? Daar zijn we nu al zeker van!

Uit de gemeenschappelijke voorliefde voor Garagemuziek richten Charles-Antoine, Aurélien, Etienne en Stefano een band op. Mountain Bike was in eerste instantie een zijproject, waar de jonge artiesten hun extra energie in konden vrij laten. In 2014 kwam een eerste album op de markt. Mountain Bike kwam op de markt via Humpty Dumpty Records. De plaat werd over het algemeen heel goed onthaald, wat resulteerde in concerten zoals op Eurosonic. Als een debuut succesvol is, dan zijn de verwachtingen vaak heel hoog gespannen voor de opvolger. Too Sorry for any Sorrow kwam op de markt via PIAS Distributie/Humpty Dumpty Records. En laat een band horen die ondertussen meer 'volwassen' is geworden. Maar gelukkig nog steeds even aanstekelijke en speels voor de dag komt, zoals op hun sprankelende debuut al het geval was. De heren komen op Nuits Botanique hun nieuwste schijf aan het publiek voorstellen. Mountain Bike zijn sinds 2012 gegroeid, maar het einde is zeker nog niet in zicht. Mis deze veelbelovende Belgische band niet, want hun toekomst ziet er meer dan rooskleurig uit.

All We Are is een Britse band die uiteenlopende muziekstijlen vermengen. Hip hop, pop tot psychedelica. Ook de bandleden komen uit verschillende landen, en dus ook culturen. Bassist Guro uit Noorwegen. Luis is een gitarist uit Brazilië en Rick een Ierse drummer. Het album All We Are werd geproduceerd door Dan Carey (Hot Ship, Kate Tempest, Nick Mulvey). Op hun facebook omschrijft de band zichzelf als volgt: The Bee Gees on diazepam. All We Are brengt bedwelmende tot rustgevende muziek, binnen een bevreemdend aanvoelende omkadering. Hoe dat klinkt? Ga zeker zien op zaterdag 20 mei, in Koninklijk Circus. Het loont de moeite!

Ticket informatie:

Bota’Carte: 21€
Voorverkoop: 24€
Verkoop: 27€ 

Zondag 21 mei 2017: Thee Oh Sees - La Jungle - The Glücks (Chapiteau)

http://botanique.be/nl/activiteit/thee-oh-sees-la-jungle-glucks-210517

Onvermoeibaar timmert The Oh Sees aan de weg. Niet alleen brengt deze band heel strakke en aanstekelijke garagerock. Sinds 2003 heeft de band al circa 17 albums uitgebracht. Bovendien zijn ze bijna veertien jaar 'on the road' en lijkt er maar geen einde te komen aan hun energie. Optredens van deze Amerikaanse band voelen aan als het terechtkomen in een wervelstorm, waarbij de band je meesleurt in een maalstroom van knetterend riffs, snoeiharde drumsalvo's en vocalen die door merg en been gaan. Puur en onversneden, zonder daar meer of minder aan toe te voegen. Dat het dak er compleet zal afgaan in de tent 'Chapiteau', daar zijn we nu al zeker van. Niet alleen live, ook wat platenwerk betreft levert The Oh See al jarenlange kwaliteitswerkjes af. Getuige daarvan hun laatste album A Weird Exits. Een plaat die je de ene na de andere adrenalinestoot bezorgt.

La Jungle uit Namen brengen een combinatie tussen Noise, Krautrock en Trance. Dit duo verpulvert onze trommelvliezen vanaf de eerste noten. Daarin valt de percussie het meest op. Snoeiharde drumpartijen drijven het tempo tot een hoogtepunt, gerugsteund door gitaarriffs die je de strot afsnijden. Dit allemaal subtiel afgewerkt met vocalen waarvan je rillingen krijgt tot op het bot. Inderdaad, we belanden hierdoor in een soort trance waaruit je niet wenst te ontwaken. In 2015 namen we hun titelloze album onder de loep, en schreven daarover: Kortom: La Jungle brengen met La Jungle een album uit dat ons doet wegdromen, tot stevig headbangen. Maar vooral alle emoties boven haalt waardoor je als luisteraar in een trance terecht komt, waarbij je hersenpan wordt ingeslagen en de trommelvliezen dreigen te gaan barsten. Wij waren onder de indruk. Ook in 2016 bracht de band een album uit. Helizona, uitgebracht in oktober vorig jaar, staat bol van songs die emoties en snoeiharde riffs doen samensmelten tot een magisch geheel.

Alex en Tina gaan als koppel door het leven, net zoals op het podium, en delen een passie voor alles dat “dirty and fuzzy” is. Samen vormen ze The Glücks. Het koppel laat zich inspireren door bands als Cramps tot Ty Segall. Hun shows zijn helse, letterlijk en figuurlijk, partijen boordevol helse rock-'n-roll. De omschrijving op de website van les nuits botanique zegt genoeg: Hun demonische shows, met bloedspetters, het slopen van instrumenten en confrontaties, zijn als echte rellen en psychedelische buitensporigheid. Nog niet overtuigd? Bekijk het onderstaande filmpje dan even, en je weet ongeveer wat je te wachten staat.

Ticket informatie:

Bota’Carte: 17€
Voorverkoop: 20€
Verkoop: 23€

Woensdag 24 mei 2017: Terry Riley & Gyan Riley - Lubomyr Melnyk (Koninklijk Circus)

http://botanique.be/nl/activiteit/terry-riley-gyan-riley-lubomyr-melnyk-240517

Woensdag 24 mei is Koninklijk Circus 'the place to be' voor liefhebbers van classical, jazz, experimental, minimal, piano, neoclassical. Met enkele meer dan legendarische artiesten binnen deze muziekstijlen. Zo een levende legende is Terry Riley zeker. Binnen de Minimalistische muziek, die flirt met improviseren en Indische 'raga' is deze man een grootmeester, en gewaardeerd artiest. Met IN C lag hij in 1964 aan de basis van wat zou uitmonden in de new-age tot ambient stromingen. Om maar te zeggen. Velvet Underground verwerkte delen van zijn nummers in hun geluid. Maar ze waren ook een inspiratie bron voor Brian Eno, Soft Machine die een album aan hen wijdde en Kraftwerk. We mogen ons verwachten aan een mengeling van complexe structuren (vaak geïmproviseerd), met daarin elementen van minimalisme, jazz, ragtime en raga. Terry laat zich voor deze gelegenheid bijstaan door zijn zoon Gyan Riley. De botsing tussen twee generaties top artiesten binnen hun genre, het zorgt voor iets magisch, dat moeilijk onder woorden te brengen is. Wij zien er alvast naar uit deze legendarische artiest met zijn al even legendarische zoon live aan het werk te zien. U toch ook?

Lubomyr Mlenyk is eveneens een legendarische pianist, die ondertussen internationale roem heeft vergaard, met zijn oneindige discografie. Zijn muziek schippert tussen bevreemdend en poëtisch. Ook in 2016 bracht Mlenyk een bijzonder meesterwerk uit. illirion zit boordevol vreemde piano geluiden, die je bedwelmen en in een trance zullen brengen. Lubomyr Mlenky verlegd al veel jaren grenzen binnen het instrument ''piano''. Waardoor iets magisch mooi ontstaat, dat je moet zien om het echt te begrijpen. Daarom, een aanrader voor muziekliefhebbers die houden van klassieke piano, jazz en aanverwante.  Op een eerder experimentele ondertoon.

Ticket Informatie:

Bota’Carte: 18€
Voorverkoop: 21€
Verkoop: 24€

Om af te sluiten, geven we nog een - voorlopig - overzicht van alle aantredende artiesten op Les Nuits Botanique 2017, op alfabetische volgorde:

Agar Agar, Albin de la Simone, Alex Cameron, Aliocha, All We Are, AllttA (20syl & Mr. J. Medeiros), An Pierlé, Angel Olsen, Asgeir, Babyfather, Bachar Mar Khalifé, Bagarre, Barbagallo, BCUC, Bing & Ruth, BRNS, Broken Back, Caballero & JeanJass, Camille, Chantal ACDA, Chassol, Cherry Glazerr, Clara Luciani, Clare Louise, Cléa Vincent, Clement Nourry, Cocaine Piss, Communions, Daan, Dope DOD, Eddy De Pretto, Endz, Esmerine, Factory Floor, Fishbach, FKJ, François & The Atlas Mountains, Froth, FùGù Mango, Going, Gruppo Di Pawlowski, Halehan, Haring, Her, Hercules & Love Affair, Hydrogen Sea, INÜIT, Isaac Delusion, Jacques, Jesca Hoop, Juliette Armanet, Kadebostany, Kelly Lee Owens, Konoba, La Jérôme, La Jungle, Las Aves, Last Train, Le Motel, Le Ton Mité, L'Impératrice, Lubomyr Melnik, Magnus, Mandolin Sisters, Marc Melià, Mario Batkovic, Mark Wynn, Max Cooper, Moaning Cities, Møme, Monolithe Noir, Mountain Bike, Napkey, Nino De Elche, Noa Moon, N'to & Joachim Pastor, Pale Grey, Papooz, Paula Temple, Payne, Phoenician Drive, Powell, Rive, R.O, Robbing Millions, Rocky, Romare, Ryley Walker, Sandor, Shame, Shannon Wright, Shitkid, Sleaford Mods, Sonnfjord, Stereoclip, Suarez, Superpoze, Témé Tan, Tennyson, Terry & Gyan Riley, The Big Moon, The Comet Is Coming, The Geek x VRV, The Glücks, Thee Oh Sees, Thomas Azier, Thor & Friends, Throwing Snow, Tim Darcy, Tim Dup, Tindersticks, Title, Todiefor, Tout Va Bien, Ulrika Spacek, Valgeir Sigurdsson, Valko, Warhaus, Whispering Sons, Worakls, Wuman, Yasmine Hamdan, Youngr, Zebra Katz, ...

Voor een volledig overzicht van het aanbod, verwijzen we jullie graag door naar de website:

http://botanique.be/nl/project/les-nuits-nl/2017

  Contact