Preview: Peter Steele - Type O Negative

Previews:Overige
      27 mei 2011

Peter Steele, ook wel gekend als Petrus T. Ratajczyk, werd geboren op 4/01/2962. Peter werd bekend omwille van zijn carrière als zanger, bassist en componist van de metalband Type O Negative. Zijn inspiratiebron was vooral liefde, loslaten en vasthouden. Vroeger speelde hij ook nog bij Carnivore en Fallout.

Een klein beetje levensgeschiedenis:

Steele werd geboren in Brooklyn en heeft zijn hele leven last gehad van Klinische depressies. Door deze langdurige ziekte kwam hij verschillende malen in contact met de psychiatrische hulp.  Peter was de jongste van de hoop. Zijn vader heeft nog gevochten in wereldoorlog 2 en startte later een job bij de haven. Toen Steele 12 jaar was begon hij gitaarlessen te volgen en enkele maanden later voegde hij er de bass gitaar aan toe.


Voordat de band Type O Negative echt bekend werd werkte hij nog bij het New York City Department of Parks and Recreation. Pas vanaf 1994 begonnen ze te touren. Later liet Peter uitschijnen dat hij liever werkte in het ‘park’ dan in de groep.

Over zijn muzikale carrière:

Niemand kan zeggen van Peter Steele dat hij geen muzikale carrière heeft opgebouwd. In 1979 startte hij met deP Sband Fallout die 3 jaar later splitte. De bandleden gingen hun eigen weg uit maar Steele bleef niet bij de pakken zitten en startte de thrashmetal band Carnivore. Deze groep bracht vooral politieke teksten naar voren waarbij religie, oorlog en racen centraal stonden.  Na het uitbrengen van 2 succesvolle albums splitte de band in 1987.

2 jaar later koos Steele er dan voor om opnieuw een band op te richten en zo ontstond Type O Negative. Samen met zijn vrienden Josh Silver, Kenny Hickey en Sal Abruscato richtte hij Subzero (oude naam) op.

Die naam kwam er omdat Steele een tattoo had met een nummer 0 op en dat werd ook eerst het bandlogo. Toen ze groep tot de ontdekking kwam dat er al een band was met die naam kozen ze ervoor die te veranderen naar Type O Negative nadat ze op de radio hoorden dat ze bloeddonoren voor ‘type O negative bloed’. Een vrije ludieke maar ethisch correcte verklaring voor de keuze van hun naam.

De band maakte een contract op met Roadrunner Records en zo ging de bal aan het dansen.  In 1991 releasde de groep hun allereerste studio album ‘Slow, Deep and Hard’. Gevolgd door Bloody Kisses, October Rust, World Coming Down, Life Is Killing Me en Dead Again. Type O Negative bracht maar 1 live album uit getiteld The Origin Of The Feces.

Op 14 april gebeurde het dan …

Op 14 april sloeg het nootlot dan toe. Peter Steele, frontman van Type O Negative en Carnivore is overleden. Zo stonden ook de kranten vol op 15 april 2010 met dit droeve nieuws. Het nieuws raakte bekend via zijn vriendin Juliya Chernetsky toen ze het twitterde. Aanvankelijk werd gedacht dat het nog om een grap ging zoals ze eerder deden tot de werkelijkheid tot één ieder begon door te dringen. Peter stierf op 48 jarige leeftijd door een hartstilstand.

Later werd pas bekend gemaakt dat Peter al lang sukkelde met diverse kwalen maar hier nooit mee naar buiten kwam. De speculaties over zijn dood werden werkelijkheid en enkele dagen werd hij begraven. Voor ons, als luisteraar of fan, zal Steele altijd herinnerd worden als een charismatische frontman van Type O Negative. Een man die zijn oorsprong eer aan doet en een man die wist hoe muziek gemaakt moest worden.

Steele was een beïnvloedende factor vanwege zijn muzikale kunsten op de basgitaar en zijn vocale kunsten. Zijn drang naar perfectie en zijn kennis over de wereld. De humor die hij uitsprak over het publiek en zijn collega’s en zijn strijdvaardigheid in het leven.

Peter Steele zal nu moeten verder leven in onze gedachten.

http://www.youtube.com/watch?v=ARN29cPv0VM