B-Jazz Rewind 2- Philippe Lemm Trio + Jake Walker: “Uiteenlopende tot verfrissende soundscapes zorgen voor een ware cultuurschok’’!

Review:Festivals
  Erik Vandamme    2 mei 2021

Jazz leeft, dat bewijzen niet de zovele jonge bands en top artiesten die ons land rijk zijn. Maar ook verschillende organisaties programmaren die jonge talenten op hun affiche, met succes. In het kader van ‘B-jazz Rewind’, waar op vijf avonden de winnaars van de vijf voorbije edities van B-jazz International Contest worden gekoppeld aan enkele beloftevolle bands, zijn we aan de tweede avond gekomen. Deze keer staan op het programma Philippe Lemm Trio Winnaars van B-Jazz International Contest 2015. En Jake Walker. Op de website als volgt omschreven: ‘’ Zeven Gentse jazzmuzikanten brengen de bruisende klanken van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw terug. Ze blazen niet alleen Louis Armstrong en Jelly Roll Morton terug tot leven, maar schrijven ook hun eigen nummers. De kolkende swing van Jake Walker sleurt je gegarandeerd mee op de dansvloer.’’ Of wij ook in onze huiskamer dansen tot de vroege uurtjes? U leest het hieronder.


Jack Walker (****) bestaat uit één voor één top muzikanten uit de jazz scene, jonge wolven die ondertussen hun sporen hebben verdiend. Jack Walker bracht voor de gelegenheid een ode aan Bud Powell – een van de grote favorieten van pianist Wouter. Bud Powell was een opmerkelijke pianist die veel te vroeg stierf, ook had af te rekenen met psychische problemen. Maar zijn muziek is anno 2021 nog steeds tijdloos. De muzikanten van Jack Walker pakken de typische jazz uit de jaren ’20 tot ’30 trouwens niet zomaar over, niets routineklus afwerken dus. Nee, deze jongens voegen daar dat extra peper en zout aan toe waardoor het lijkt alsof ze de jazz hebben heruitgevonden. Het bijzondere is dat pianist Wouter Van den Broeck zijn publiek aanspreekt, dat is toch een extra pluim op de hoed. Enerzijds gaat Jack Walker de eerder melancholische weg op. Anderzijds borrelen de klanken zodanig op dat ze inderdaad een inwerking hebben op de dansspieren. Over de hele lijn voert Jack Walker ons op een gezapige wijze naar die wilden jaren ’20 en ’30 maar blijft dus duidelijk met beide benen in het heden staan. Dit dankzij die hoge dosis spelplezier op dat podium, wat een zeer aanstekelijke inwerking heeft op ons gemoed en waarop je dus niet stil kan blijven zitten. Bud Powell zal hebben genoten van deze mooie ode aan hem, wij in elk geval met volle teugen. U toch ook?

Philippe Lemm (drums), Angelo Di Loreto (piano) en Jeff Koch (bas) ofwel Philippe Lemm trio (****1/2) wonnen in 2015 de B- jazz International Contest, wat volgens Philippe een mijlpaal bleek te zijn die ervoor heeft gezorgd dat ze zichzelf konden lanceren als jazz band. Zo liet hij in een korte introductie voor het streaming concert weten. Het resulteerde in een eerste plaat in 2016’ New Amsterdam’. De band heeft ondertussen heel wat waters doorzwommen, en stond nu op het punt echt te gaan doorbreken naar een ruim publiek. Op 26 maart bracht het trio Philippe Lemm Trio ‘ zelfs een nieuwe plaat uit ‘First Steps’. In oktober 2020 echter overleed helaas Angelo Di Loreto op amper 30 jarige leeftijd. Philippe Lemm Trio wilde echter niet bij de pakken blijven zitten, en timmert verder aan de weg al is het maar als ode aan hun gevallen kameraad. De opnames van de streaming van deze avond zijn van een concert in Florida, met beperkt publiek, maar werden dus ook op deze zaterdag 17 april uitgezonden via Leuven jazz festival, ter gelegenheid van B-jazz Rewind.

Het verslag:

Philippe Lemm Trio biedt ons op een heel uiteenlopende wijze, een wijds pallet aan muziekstijlen aan, bestaande uit alle kleuren van de regenboog, De manier waarop de groep, hoewel geworteld in de jazz, aan de slag gaat met allerlei invloeden zoals klassiek en progressieve rock. Dat leidt tot een bijzondere combinatie die erg fris en vernieuwend klinkt. Folkloristische dansen en ritmes worden over de hele lijn verbonden met die typische jazz elementen. Het resulteert in verfrissende soundscapes, waar uiteenlopende culturen en muziekstijlen op een improviserende wijze perfect met elkaar worden verbonden. Daarbij gaat het trio enerzijds ingetogen tewerk en anderzijds doen ze je zweven over de dansvloer. Door deze aanpak klinkt dit Philippe Lemm Trio dan ook uniek binnen de typische jazz cultuur. Dat bleek al uit de platen die we hebben beluisterd, ook live wordt dat op sublieme wijze in de verf gezet. Een ontdekking om te koesteren binnen de jazz en aanverwante stijlen deze Philippe Lemm Trio.

Organisatie: Leuven Jazz + B-Jazz International Contest + 30cc, Leuven

  Contact