Shuriken II – Dualism (eigen beheer)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Erik Vandamme    5 juni 2021

‘Dualism’ is de debuut EP van de Belgische elektronische crossoverband Shuriken II. Zware breakbeats die doen denken aan de bigbeatperiode uit de jaren 90 gemixt met oldskool rave, hiphop, dub- en rockinvloeden. Dit alles overgoten met contemporary productietricks. De Rhymes worden gebracht door Ozi One die ondermeer nog in ‘Members of Marvelas’ te bewonderen viel. Shuriken won de publieksprijs op Red Rock Rally en was ook te zien op Kneistival als winnaar van het ‘lokale helden’ concours.


Shuriken II gooit vanaf de eerste noot niet alleen alle registers open, ze mixen zoveel muziekstijlen door elkaar zodat je onmogelijk een label op hun muziek kunt kleven. Laat dit nu al een eerste pluspunt zijn waardoor we over de streep worden getrokken. Vanaf ‘Skizo’ legt de band de lat enorm hoog. Hip Hop invloeden botsten met een punk of rock attitude, waardoor de gensters er letterlijk af vliegen. Shuriken II gooit nog wat elektronisch vernuft daarbovenop en dan zijn we vertrokken voor een hobbelige trip doorheen dorre vlaktes. Een trip die aanvoelt in als een reis op een sneltrein die zonder remmen menig heilig huisje omver blaast. ‘Honrn Assault’ tot ‘The Feeling’ liggen in diezelfde lijn. Een zeer strakke en energieke lijn, de bommetjes vliegen ons rond de oren. Shuriken II houdt bovendien de maatschappij een spiegel voor die er niet altijd even mooi uitziet, en ramt die menig letterlijk door je strot Zoals bij  ‘My War’ waarbij nog  meer vieze putjes open gaan. Snoeihard schreeuwen zowel de muzikanten als vocalist daarbij hun woede en frustratie uit. Met ‘Acid 505’ zetten ze dat nog een laatste keer op een bijzonder bedreven wijze in de verf.  Zonder ophouden raast Shuriken II doorheen deze EP als een horde losgeslagen olifanten in een porseleinwinkel tot geen potje of kopje  meer overeind staat en de aanhoorder compleet murw geslagen in de touwen terecht komt. Het meest frappante echter is, je krijgt er maar niet genoeg van. Net zoals een wilde rit op een rollercoaster zeer verslavend werkt, zo voelen deze vijf songs ook aan; Je wil deze trip steeds opnieuw meemaken, tot je badende in het zweet helemaal potdoof en tot moes geslagen verweest achterblijft in de hoek van de kamer.

Besluit:

Als je de fans circa acht jaar na je ontstaan een eerste visitekaartje aanbiedt, dan zijn de verwachtingen hoog gespannen. Shuriken II bewijst echter dat ze binnen het Elektronische crossover/hip hop/punk/rock etc.. gebeuren grenzen verleggen,. Doorheen de jaren hebben ze dat live voldoende bewezen, die prijzenkast is daar een levend bewijs van. Dat zetten ze dus nu ook met deze EP ‘Dualism’ stevig in de verf . Nu maar hopen dat optreden weer snel kan, want pas op een podium komen deze songs nog het best tot hun recht. Met als gevolg een wervelend feest waarbij geen enkel heilig huisje nog overeind staat, succes verzekerd.

check ook op bandcamp

Tracklist:

  1. Skizo 03:41
  2. Horn Assault 03:27
  3. The Feeling 03:47
  4. My War 04:11
  5. Acid 505 04:07