Narnia – Soli Deo Gloria – 25 Years Compilation (Sound Pollution/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    7 januari 2022

Narnia, opgericht in 1996, ook wel The Melodic Metal Masters genaamd, viert 25 jaar. "Soli Deo Gloria” biedt een verzameling van 30 nummers die het brede bereik en de lange ervaring van de band laten zien als een van de beste melodieuze metalbands in de metalscene.


Narnia heeft zich gevestigd als een van de beste melodieuze metalbands in de metalscene. Ze markeerden de weg van de nieuwe golf van Zweedse metal eind jaren 90 samen met Hammerfall, In Flames, Mustasch & Evergrey.

Nummers van het eerste album 'Awakening' tot het nieuwste studioalbum 'From Darkness to Light' samen met bonustracks van verschillende albumversies, laten duidelijk zien hoe de band door de geschiedenis heen een hoog niveau heeft weten te behouden en tegelijkertijd hoe ze hongerig streven naar een veelbelovende toekomst.

 

 

Aan Narnia heb ik me eerlijk gezegd mispakt. Ik dacht dat Narnia een soort fantasy fueled power metal zou spelen. Ik had echter niet gerekend op prekerige christelijke metal.

Het album begint nochtans goed met Crack In The Sky. Maar naarmate het nummer vordert begint het met te dagen. Bij You Are The Air That I Breathe ligt de liefde voor Jahweh en Jezus Christus er al dubbeldik op. Toch is het geen slechte song. In tegendeel. Has The RIver Run Dry? heeft iets weg van Led Zeppelin en is zeer goed gebracht. Narnia bestaat duidelijk uit voortreffelijke muzikanten en ook de zang is verre van slecht. MNFST is een voortreffelijke song totdat de zanger begint over The Holy Father. The War That Tore The Land is uiterst catchy tot men begint te preken. Dat geldt ook voor de volgende songs. Er staan ook een aantal livesongs op dit terugblikalbum, die bewijzen hoe sterk Narnia op het podium presteert.

Eigenlijk had men dit dubbelalbum moeten voorzien van een waarschuwingssticker met daarop ‘Warning! Christian metal’. Het zou nog niet zo erg zijn mocht het album hier en daar een song over hun geloof bevatten. Maar hier gaat het echt over elke song.

Conclusie:
Muzikaal behoort Narnia tot de wereldtop van de melodieuze metal. Inhoudelijk gaat echter elk nummer, zonder uitzondering, over hun christelijk geloof. Wat tot irritatie kan leiden bij diegenen, die geen boodschap hebben aan het gepreek van deze muzikale missionarissen.