Mirror Queen - From Earth Below

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Jan Claus    2 maart 2011

Mensen die eens zin hebben om nostalgisch terug te blikken op de vroegere jaren waarin heavy metal nog veel meehad van psychedelische rock kunnen zich hier even mee afleiden. Dit nieuwe album "From Earth Below" van Mirror Queen is precies in die vorm gegoten. Een hele hoop invloeden zoals Deep Purple, Black Sabbath en zelfs Jimi Hendrix zijn te horen op deze schijf.


De ene nummers zijn al wat steviger dan de andere. Zo zijn er nummers die eerder kiezen voor een combinatie van eenvoudige heavy metal en een licht ontvlambare, 'bluesy' manier van soleren zoals de aandachtstrekkende titeltrack, "The Mirror Queen" en "Mindworm". Vervolgens zijn er nummers die eerder het meer psychedelische aspect benadrukken met trage, ontspannen riffs en zang zoals "Dark Ships Arrive". Ten slotte zijn er ook die deze twee stijlen combineren of afwisselen zoals "On Dark Ships" en "Black Finger Satellite". Omdat er gekozen wordt voor een zwaar overstuurde, echoënde en modderige gitaartoon is stoner metal ook een goede manier om het genre te omschrijven.

Het is een wereld van verschil met de meer extreme metalbands van tegenwoordig. Men zou zich op den duur beginnen afvragen hoe van het ene het andere is geëvolueerd. Misschien zijn de tragere nummers zoals het repititieve "The Mirrored Queen Part 2" wat veel voor een ongeduldig hedendaags publiek. Vooral wanneer men ook in acht neemt dat er momenteel volop geëxperimenteerd wordt met allerlei fusies van genres om zo vernieuwingen teweeg te brengen. Deze terug-naar-de-roots-aanpak staat pal tegenover dergelijke avontuurtjes. Tja, niet elke muzikale gril kan dan ook goed aflopen, hé?

Goed in zijn genre, maar ietwat gedateerd.

  Contact