Interview met Crimson Falls

Interviews:Nederlands
      3 oktober 2010

1) Laten we starten met de vraag de vragen: wie of wat zijn jullie?

Ok, Crimson Falls is een Belgische death metal/metalcore/deathcore-band. De basis van de band werd al in 2002 gelegd, maar we begonnen pas echt shows te spelen en volluit te gaan met de band in het najaar van 2004. Sindsdien hebben we meer dan 180 shows op onze teller staan, brachten we 2 full cd’s en 2 EP’s uit, speelden we al shows in 9 landen en mochten we onszelf bewijzen op festivals als Graspop 2007 (BE) , MAD Festival 2008 (FRA), Ieperfest 2009 (BE), Deathcrusade Fest 2009 (ITA), Mosh Meeting 2010 (HOL) en later dit jaar ook nog op Day Of Decay in Denemarken. Onze muziek valt best te omschrijven als een combinatie van snelle, technische deathmetal-geörienteerde stukken met zware en trage moshstukken. Maar luister vooral zelf eens op www.myspace.com/crimsonfalls!


2) Jullie zijn al actief sinds 2002. Dit is de originele line-up van toen: Kristof Damen (guitar), Ringo Van Dingenen (guitar) and Sigi Loots (drum). De voorbije 8 jaar zijn er heel wat veranderingen geweest wat betreft de line-up, kunt u hier iets meer over vertellen?

Aanvankelijk viel het met die line-wisselingen best me. Sigi, Ringo & ik legden de basis van de band in 2002 waarna Maarten (bas) & Filip (zang) de line-up vervolledigden. In 2004 kwam Wim bij de band als nieuwe zanger en van toen af onderging de band gedurende 5 jaar maar 1 line-up wissel, toen de originele bassist Maarten Crimson Falls verliet. Zijn plaats werd toen ingenomen door Tom, die nu nog steeds in de band zit. Met die stabiele line-up brachten we tussen 2004 & tussen 2009 2 full cd’s (‘Fragments Of Awareness’ & ‘The True Face Of Nature’) & 2 EP’s (‘Ruins 2K5’ & ‘The Dead EP’) uit. De belangrijkste wijziging gebeurde uiteindelijk in het najaar van 2009 toen Ringo & Sigi uit Crimson Falls verdwenen.

Subvraag: Waarom gebeurde er een recente line-up wissel?

 

We besloten om zonder Ringo verder te gaan in oktober 2009. Ringo kon al lange tijd onvoldoende tijd in de band investeren, waardoor hij stilaan minder betrokken was bij het bandgebeuren en een zekere achterstand opliep ten opzichte van de rest van de groep. Ringo schoof dit probleem voor zich uit zonder dat de situatie voor Crimson Falls verbeterde. Uiteindelijk hebben we toen als band moeten beslissen dat het zo niet verder kon als we met de band op dezelfde manier en met dezelfde intensiteit wilden doorgaan en dat het dus nodig was om zonder Ringo verder te gaan. Wat Sigi betreft lag de situatie anders; we zagen het als band nog zitten om met hem verder te werken, maar Sigi nam zelf de beslissing om er mee te stoppen. In een band zitten aan het tempo van Crimson Falls vraagt heel wat opofferingen en inspanningen. Sigi had het er steeds moeilijker mee om die inspanningen op te brengen en verloor zo geleidelijk zijn motivatie en ook het plezier in de band. Daarom was het voor hem beter om uit de band te stappen. Aanvankelijk bracht dit ons in een moeilijke situatie, maar uiteindelijk blijkt het voor Crimson Falls ook beter te zijn op deze manier. Sigi’s sluimerende onvrede woog onbewust op de band en creëerde een ongemakkelijke sfeer. Nu alle neuzen terug in dezelfde richting staan en iedereen even gemotiveerd is om voor de band te werken, is de sfeer automatisch beter.

 

3) Is er nu stabiliteit in de band?

 

Zeker. Ringo werd in oktober 2009 onmiddellijk vervangen door Jeroen Foré (Strych.nine, ex-Catafalque). Jeroen draaide al 1,5 jaar met ons mee als stand-in voor de shows waarvoor Ringo zich niet kon vrijmaken. We wisten dus dat we met hem de geschikte man hadden om Crimson Falls te versterken. De vervanging van Sigi nam iets meer tijd in beslag. De eerste maanden werkten we met de Nederlander Friso Van Wijck als tijdelijke interim-drummer. Hierdoor moesten we geen enkel optreden cancellen en konden we rustig de tijd nemen om de zoektocht naar een nieuwe permanente drummer grondig aan te pakken. Uiteindelijk viel onze keuze op Mitchael Stevenick.

 

4) Crimson Falls zal zijn periode niet zonder blaren of hoogtepunten zijn doorgekomen. Jullie zijn een jonge, evoluerende groep. Wat zijn jullie hoogte en laagtepunten van de voorbije 8 jaar?

 

We hebben inderdaad al heel wat mooie dingen meegemaakt. Ik denk onder meer aan het verwezenlijken van onze twee full cd’s ‘The True Face Of Human Nature’ & ‘Fragments Of Awareness’. Verder waren er natuurlijk ook onze Europese Tour in 2009, de shows die we speelden met onze eigen voorbeelden als All Shall Perish, White Chapel, Despised Icon & The Black Dahlia Murder & natuurlijk onze show op Graspop Metal Meeting 2007. Die beelden staan nog steeds in mijn geheugen gegrift. De moeilijkste periode voor de band was waarschijnlijk het einde van 2009 met de dubbele bezettingswisseling. Niet dat we in die periode ooit twijfelden aan het voortbestaan van de band. We bleven immers niet bij de pakken zitten, bleven repeteren en shows spelen met een interim-drummer en gingen vol op zoek naar oplossingen. Maar het bleef natuurlijk wel een periode waarin er een sluimerende onzekerheid heerste. Daar zijn we nu echter door, dus tijd voor wat nieuwe hoogtepunten op onze cv!

 

5) De band heeft al enkele compacts discs op hun repertoire staan. Deze werden door nationale en internationale magazines enorm goed bevonden. Hadden jullie dit verwacht?

 

Bij elke release van een nieuwe cd is het afwachten wat de reacties van pers en publiek zullen zijn. Ten tijde van ‘The True Face Of Human Nature’ waren we nog een jonge band en was het de eerste keer dat we echt het volledige proces doorliepen. We wisten toen dus totaal niet hoe het ging lopen en wat voor reacties we zouden krijgen. We gingen er echter vol voor en stuurden samen met Shiver Records een pak promo’s rond. Het was natuurlijk super voor ons toen de reacties zo positief bleken te zijn. Bij de release van ‘Fragments Of Awareness’ waren we iets zekerder van ons stuk omdat we zelf vonden dat we een betere cd gemaakt hadden dan de vorige en dat we als band gegroeid waren. Toch bleef het ook hier weer afwachten. Gelukkig deelden de meeste recensenten onze mening dat dit het beste CF-album tot nog toe was. Al zijn er natuurlijk ook mensen die onze stijl op de eerste full cd meer kunnen waarderen.

 

6) Op 19 juni 2010 vindt er een CD-release show plaats. Hier wordt jullie nieuwste album “Tear It Down” voor de allereerste keer voorgesteld aan het publiek. Wat denken jullie van de reacties, wordt er iets speciaals gedaan die show?

 

Dit is een misverstand denk ik. Op 19 juni 2010 speelden we op de releaseshow van Tear It Down, een kempische band waar we goede contacten mee hebben. Tear It Down is dus de naam van een band & niet van het nieuwe CF album. Daarop is het nog langer wachten. Onze zanger Wim zingt echter wel een nummer mee op de nieuwe Tear It Down-cd; dus zeker ook eens checken!

 

7) In jullie biografie lees ik “Crimson Falls proclaims a positive message of freedom, self-confidence and following your dreams, while other songs put the finger on the pulse of our modern society and it’s excesses.”. Wat wordt er hier precies mee bedoeld?

 

Als ik onze teksten doorlees komen daar een aantal basisthema’s in terug die vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken. Zo hebben we een aantal nummers die een positieve levenshouding uitschreeuwen; denk maar aan nummers als Sworn Persistence, Regenesis & Erase All Fear. Als je in jezelf gelooft en er alles voor hebt, kan je je dromen bereiken. Dat is iets waarin we geloven. Andere nummers handelen over actuele thema’s die met onze samenleving te maken hebben zoals de ziekte van Alzheimer (Forsaken), global warming (A Period Of Consequences), de geloofwaardigheid van politici en de media (Omen Of Catastrophe), zelfmoord onder jongeren (The Suicide Circle), terrorisme (Martyr vs. Terrorist) en Wereldoorlog I (We Are The Dead).

 

8) De metal (en subgenres) scène is nog steeds niet zo gekend in België. Doch proberen fervente muziekliefhebbers hier iets aan te doen. Langzamerhand werft het genre meer bekendheid. Wat vinden jullie van de invloed van metal op onze cultuur en hoe goed vinden jullie dat metal geïntegreerd is?

 

Al bij al denk ik dat metal en alle subgenres die hier bij aansluiten toch vrij gekend zijn.  De doorsnee Vlaming heeft toch al wel eens van Metallica & Graspop gehoord. Het blijft natuurlijk een underground genre en bepaalde stereotiepen over metal leven nog wel, maar uiteindelijk is ‘metal’ toch wel geïntergreerd in onze samenleving. Zo zie ik toch geregeld metalheads door de straten lopen zonder dat zij scheef worden aangekeken op hun kleding of lange haren. De kleding is meteen een belangrijk voorbeeld van de invloed van metal op onze cultuur. Vroeger zag je camouflage-kleding enkel op metalshows, nu zijn die legerprints toch een mode-verschijnsel geworden. Ook aan andere dingen zie je dat metal-muziek geïntegreerd is onze cultuur; je hoort het in de soundtracks van films, sommige metalbands spelen ook op alternatievere festivals, etc…

 

9) Hoe staan jullie tegenover SABAM?

 

Als pop-artiest zal dat zeker interessant zijn; elk jaar je royalties ontvangen voor airplay op de radio. Voor een Belgische metal/hardcore-band als ons ligt dat anders. We worden niet genoeg op de radio gespeeld om er iets uit te halen. Uit persoonlijke ervaringen zie ik Sabam meer tegenwerken dan iets goeds bewerkstelligen. Zo ken ik organisatoren die een boete kregen van Sabam waardoor ze schuld maakten op hun show en stopten met het organiseren van metalshows. Niet echt een positieve invloed dus. Verder heb ik me hierin niet genoeg in verdiept om er veel zinnigs over te kunnen vertellen.

 

10) Stel, ik geef jullie hier en nu 2 miljoen € (of dollar) voor vrij gebruik. Wat zouden jullie ermee doen?

 

Met 2 miljoen euro zouden we ruimschoots toe komen om alles te verwezenlijken wat we zouden willen. Je mag ons gerust wat minder geven als je wil J. Een dergelijk onbeperkt budget zou ons toelaten om te werken in de bekendste Amerikaanse studios voor de opnames, mix en mastering van een nieuwe cd. We zouden het budget hebben om eindelijk een professionele clip op te nemen, om promotie in bekende magazines te betalen en om ons in te kopen op tours met de grootste bands. Uiteindelijk is het opbouwen van bekendheid immers sterk afhankelijk van het budget dat je ter beschikking hebt om je zelf te promoten.

 

Subvraag: Stel, jullie mogen op de mainstage van download spelen. Met welke band zouden jullie ooit nog eens willen samenspelen.

 

Moeilijke vraag; eerst en vooral zijn we al heel gelukkig dat we met veel van onze favoriete bands als All Shall Perish, Aborted, Despised Icon, Whitechapel, The Faceless & Origin al eens het podium konden delen. Er zijn natuurlijk nog bands waar we mee willen samenspelen, maar het moet muzikaal ook nog wat bij elkaar passen. De eerste naam die me te binnenschiet is die van Nevermore; verder ook Winds Of Plague, Behemoth, Job For A Cowboy, Morbid Angel, Hatebreed, Madball, etc… En als je een echt grote naam wil horen; doe maar Guns N’ Roses, de eerste band waar ik als tiener echt fan van was.

 

10) Heb je zelf nog zaken toe te voegen? Dit kan hieronder. Feel free to “spam”

 

Eerst en vooral bedankt voor het interview en om Crimson Falls te supporten! Verder willen we jullie lezers nog meegeven dat CF terug volop shows zal spelen nu de line-up weer compleet is. We zijn momenteel volop shows aan het booken; de shows die 100% bevestigd zijn, kan je alvast terugvinden op onze myspace-account (www.myspace.com/crimsonfalls) en onze nieuwe website (www.crimsonfalls.com). Daar zullen de komende weken nog heel wat shows aan toegevoegd worden. Mensen die ons nog meer willen supporten, buy or cd’s and merchancdise -> www.crimsonfalls.bigcartel.com!  Horns up!