Amenra brengt nieuw studioalbum “De Doorn” uit

Nieuws:Muziek
 Koen Asaert    4 mei 2021

Op 25 juni brengt de Belgische post-metal band Amenra zijn nieuwe studioalbum “De Doorn” uit via Relapse Records.


Amenra heeft in de afgelopen 2 decennia een totaal eigen geluid gecreëerd. Het vijftal imponeert op het podium met een intense show met video projecties en rituelen. Zoals de eerdere album titels al doen vermoeden, zijn het net missen, een soort religieuze en spirituele bijeenkomsten. Om die trouwe fans nog beter te dienen werd het kunstcollectief Church of Ra in het leven geroepen, waar zij andere bands, solo projecten, kunstenaars, dansers en andere creatievellingen een podium bieden.

 


“De Doorn” werd in de MuchLuv studio van bassist Tim de Gieter geschreven en opgenomen. De master werd verzorgd door Frank Arkright (Arcade Fire, The Smiths, Joy Division) in Abbey Road studio in Londen. De eerste single afkomstig van het album heet De Evenmens en is nu uit.

21 jaar na oprichting van Amenra brengt de band zijn eerste Nederlandstalige album uit en wordt de Mass I-VI traditie doorbroken. Door in de moedertaal te zingen op “De Doorn” is er nog meer ruimte voor diepgang en expressie. “Engels is de meest geaccepteerde taal in muziek en als je jonger bent, klinkt alles wat niet Engels is raar. Maar naarmate ik ouder werd kreeg ik meer affiniteit met mijn eigen taal en ontdekte ik zoveel meer vrijheid tijdens het schrijven. Je kunt veel dieper gaan, verschillende betekenissen aan woorden hangen en veel poëtischer zijn” - zegt voorman Colin H. van Eeckhout.

De symbolische doorn is - zeker in religieuze termen - een lijdensweg, een transformatie. Het is een teken van kwetsbaarheid en de gewelddadige beschermer, waar schoonheid niet zonder kan bestaan. Omdat de teksten nu nog intiemer zijn, levert “De Doorn” hun meest eerlijke album tot nu toe op. Het lijkt alsof tijd en volwassen worden Amenra langzaam doet inzien dat de meest pure reflectie van de mensheid misschien niet in het gitzwarte ligt, maar in het grijze gebied dat licht en donker van elkaar scheidt.

Zoals op het podium wanneer van Eeckhout knielt met zijn rug naar het publiek, de donkerte in schreeuwt tegen een muur van geluid, maar gaandeweg de show omhoog komt en naar het publiek toedraait en de woorden echt aankomen. Prekend van donker naar het licht. Van Eeckhout voegt toe: “Zelfs in de rustige stukken komen de woorden echt aan. Ze zijn niet persé negatief, maar ze dragen veel gewicht. Inhoudelijk gezien is dit ons zwaarste album. Het is keihard maar op een mooie en poëtische manier.”

In de nieuwe single De Evenmens zingt van Eeckhout ’en op de as van wat toen was is nu gebouwd ons aller huis’, hij licht toe: “We zijn maar even mens. De Evenmens. Dit nummer gaat over het vinden van het antwoord, in het stellen van de vraag. De eeuwige zoektocht van de mens naar zijn plaats in en op deze wereld. Een lijdensweg met flarden van schoonheid en geluk en dit alles in relatie tot de medemens. Aanvaarden wat is. Onze broerDehnSora (kunstenaar) sculpteerde de digitale wereld waarin die evenmens ronddwaalt, beschermd door zijn doornen, gewond door de vele anderen. Offers van Goud bloed.”

Amenra Is:

Colin H. van Eeckhout - Lead Vocals
Mathieu Vandekeckhove - Guitar
Bjorn J. Lebon - Percussion
Lennart Bossu - Guitar
Tim De Gieter - Guitar
Caro Tanghe - Backup Vocals

Website / Facebook / Instagram / Bandcamp

De Doorn komt 25 juni uit op Deluxe 2xLP / 2xLP / CD / CS / Digital. Fysieke pre-orders via Relapse.com zijn HIER beschikbaar . Digitale downloads / streaming HIER . Een super gelimiteerde, eenmalige pers met goudfoliedruk op de jackets en is exclusief verkrijgbaar via Relapse.com en bij live optredens van bands.

Top photo credit: Stefaan Temmerman

SHOWS:
22 mei Grauzone festival (akoestisch stream concert)
2+3 juli Openluchttheater De Goffert, Nijmegen (ism Doornroosje)
4 sept Paaspop, Schijndel
21 sept TivoliVredenburg, Utrecht

  Contact