Aafke Romeijn kondigt nieuwe single en album aan!

Nieuws:Muziek
 Silke D    13 mei 2021

De Nederlandse Aafke Romeijn is ook in België uitgegroeid tot een graag geziene muzikante, auteur en journaliste. Ze scoorde hits met o.m. de singles “Alles Went” (met rapper Sef) en met “Zal ik Dan (met Tom Pintens). Met haar vorig album “M”  (de soundtrack bij haar boek Concept M) kon ze zich verder profileren en knappe singles “Ameland” (duet met Spinvis) , “Een heel klein beetje oorlog”, “Spoiler”  en het recente “Zelf” haalden diverse playlists van nationale radio’s en dook op in de hitlijsten. Nieuwe single "South Park"verschijnt op 21/5.


Op 8/4 werd er een in De Roma (Antwerpen) opgenomen concert uitgezonden via het VRT cultuur televisiekanaal Podium 19 waarop ze ook op 25/4 te gast is in een recent opgenomen show in het Vlaamse Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam.

Het nieuwe album Godzilla:
 

Aafke Romeijn kondigt haar nieuwe album ‘Godzilla’ aan;  een muzikale vertaling van de dichtbundel ‘Leegstand’, verhuld in Nederlandstalige artpop songs die taboes over zware periodes doorbreken, over de troost die hoge gebouwen in dichtbevolkte steden bieden en over Godzilla, het monster uit de bekende Japanse film. De nieuwe plaat volgt na het  goed ontvangen album ‘M’ uit  2019. Op 5 maart presenteerde Aafke de eerste single van het album. ‘Zelf’ is een bloedeerlijk en ontwapenend nummer over het onderhouden van een relatie tijdens een depressie, waarin de luisteraar een voorproefje krijgt van een eclectische, nieuwe sound.

“Mijn hoofd is soms een stad met benauwende steegjes, doodlopende straten en bodemloze bouwputten” zegt Aafke Romeijn. In samenwerking met het literaire crossover festival Tilt en de Arbeiderspers bracht ze vorig jaar haar poëziedebuut Leegstand uit. Romeijn verkent daarin haar depressies alsof het lege winkelpanden zijn en geeft ze een inkijkje in hoe het is om de dag door te komen als depressies je teisteren.
 
Nu vloeit haar nieuwe album 'Godzilla' hieruit voort.  Voor het album werkte ze enkele van deze gedichten om tot songs om de monsters uit haar hoofd te verdrijven. Dit resulteerde in veelzijdige songs die uitnodigen om te dansen en te huilen. Aafke Romeijn groeide op in een gezin van klassieke musici, studeerde harp, compositie en piano aan het conservatorium, maar maakte tegelijkertijd gitaar punk en raakte in de ban van hiphop. ‘Godzilla’ vat deze diversiteit samen in melancholische popsongs met duistere elektronische beats, romige pianopartijen en analoge synths. Romeijn: ‘’Het is zo raar en zo fijn om dingen te kunnen maken in een tijd waarin veel stilstaat of achteruit holt. Ironisch genoeg is het dit keer eens niet een politiek project, maar juist een album dat over mijzelf gaat. Na jarenlang naar buiten gekeken te hebben, kon ik na een periode van zware depressie simpelweg niet anders dan reflecteren op een periode van vallen en opkrabbelen.’’
 
‘Daarmee is Godzilla (nu al) de persoonlijkste plaat die ik ooit maakte. Ik heb geen personages verzonnen om me achter te verschuilen. Ja, Godzilla verschijnt af en toe ten tonele om een paar ruiten in te gooien, maar het zijn mijn ruiten. Godzilla gaat over de lange weg uit een depressie, naar het licht, en borduurt voort op de teksten uit Leegstand, mijn dichtbundel die tijdens de eerste lockdown verscheen.’’
 
Muzikaal gezien gaf het afgelopen jaar ruimte tot nadenken en het ontwikkelen van een vernieuwende sound. Ze werkte hiervoor samen met nieuwe producer Cris Kos. Hij zegt hierover: ‘’Voor ‘Godzilla’ zijn we op zoek gegaan naar een plek in het spanningsveld tussen een retro-sound en moderne pop. Het zijn hele persoonlijke nummers die elk vragen om een andere aanpak. Die diversiteit, in combinatie met de vele muzikale interesses die Aafke heeft, hebben geleid tot deze eclectische plaat waarin je jezelf helemaal kunt verliezen.’’
 
De eerste single van de plaat 'Zelf' is uitgekomen op 5 maart. Op dit moment staat de single nog steeds in de Radio 1, Vox Top 30 én op A Rotatie in België. Daarnaast is de single opgenomen in o.a. playlists Bruzz FM, New Music Friday NL, New Music Friday BE, Apple New Music Daily NL, 3FM Alternative, en Nieuwe Releases van Top40 NL.

 In 2018 bracht  Aafke Romeijn haar debuutroman ‘Concept M’ uit, waarop in 2019 ‘M’ verscheen, de soundtrack bij het boek. In 2021 mag ze de vervolgroman ‘7B’  en  ‘Godzilla’ toevoegen aan deze lijst.

 

  Contact