The Irrational Library: The Algorithm [video release]!

Nieuws:Muziek
 Silke D    16 mei 2021

We...are Doomed (Pragmatic Propaganda). Het cross-over project waar politiek design, nieuwscartoons, spoken word en muziek in samenkomen. Op het eerder dit jaar uitgebrachte album kun je de single The Algorithm vinden. De aanstekelijke mix van groovende sounds en scherpe maatschappijkritische en poëtische teksten - die we van The Irrational Library kennen - komen helemaal samen in deze single. De band rondom de kersverse Stadsdichter van Haarlem, Joshua Baumgarten, neemt je mee in een dag in het leven van The Algorithm, A. G. Rithm in de nieuwe videoclip van de single. 


Een ‘gewoon’ mens

Regisseur Marius Bruijn voert een figuur op, A.G. Rithm, die een verpersoonlijking is van algoritmes, digitale systemen, codes. Hij leeft zijn leven op een zo normaal mogelijke manier. Hij probeert zo veel mogelijk over te komen als een 'gewoon' mens; toch merken we dat dat niet vanzelfsprekend gaat. Vooral de omgang met echte levende wezens vormt een probleem. Zo toont het hoe algoritme en artificiële intelligentie zijn best doen om menselijk te zijn maar dat nooit helemaal bereikt.

Het is slechts een van de manieren hoe The Algorithm ons een spiegel voor houdt. In deze video wordt A.G. Rithm vertolkt door drummer Lars van der Weiden, maar ook verschillende cartoons en artwork van TRIK uit het boek We... Are Doomed komen in de video voor. De video The Algorithm vormt zo een verbeelding van de wereld van The Irrational Library, die absurdistisch is, zeer dansbaar en bij vlagen irrationeel.

We… Are Doomed

Politiek design, nieuwscartoons, spoken word en muziek; alles komt samen in cross-over project We...are Doomed (Pragmatic Propaganda). Het nieuwe boek vol sociaal-politieke cartoons van illustrator TRIK is tevens het derde muziekalbum van de band The Irrational Library. Om de dieperliggende boodschap van ’Pragmatic Propaganda' zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen zijn de grafische werken van TRIK gecombineerd in woord en beeld met de teksten van leadzanger en dichter Joshua Baumgarten, en vice versa. 

Dit is cartoonactivisme meets spokensoulpunkrock‘n’roll. 

The Irrational Library

The Irrational Library is een Haarlemse rockband met de wortels stevig geaard in de regionale en internationale tegencultuur. De Nederlands-Amerikaanse band produceert een vuige groove die sterk is beïnvloed door iconen uit de beat-, provo- en punkcultuur. De ritmesectie van de band - Mishal Zeera op bas en Lars van der Weiden op drums - zet de maatschappijkritische poëzie van de Amerikaanse artiest Joshua Baumgarten op een muzikale trein met het snelheidsvermogen van The Minutemen of Gil Scott Heron. De baritonsax van Tom de Haan duwt deze trein nog harder voort met strakke melodieën en psychedelische improvisaties.