BAZART lanceerde nieuwe single "Anders" + aankondiging: 04.06.21 NIEUW ALBUM ONDERWEG 19.11.21 LIVE @ LOTTO ARENA

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    23 mei 2021

“Dit is anders, maar het voelt alsof ik hier al ben geweest.” Mathieu Terryn, Oliver Symons en Simon Nuytten weten hun existentiële twijfels als vanouds te verpakken in glorieuze popmelodiën en refreinen die schreeuwen om meegebruld te worden door volle zalen en festivalweides. Het refrein van Bazart’s nieuwste single ‘Anders’ vat de nieuwe en 3de plaat meteen perfect samen...


‘Onderweg’ klinkt 100% als Bazart en toch is deze plaat anders. Ze klinkt meer organisch, minder gehaast, ze mag meer ademen.

“De jonge piepkuikens van vroeger zijn intussen koppige hanen geworden,” vat Terryn het met een mooie metafoor samen. ‘Onderweg’ toont een groep die aan zelfvertrouwen heeft gewonnen. Die de tijd heeft genomen om aan zelfreflectie te doen, en goed na te denken over waar Bazart precies voor staat: sterke songs, gekoppeld aan een groots geluid.

Wie de ambitie heeft om op de grootste podia te staan, moet die ook kunnen vullen. Die ervaring heeft de groep intussen. Je hoort aan de nummers dat er hard aan gewerkt is. De gedrevenheid van vroeger schemert uiteraard nog door. Maar daar komt nu de kennis en de wijsheid bij die Bazart de voorbije jaren heeft opgedaan. Het creatieve proces werd daarom weer teruggebracht tot het triumviraat Terryn-Nuytten-Symons. Ze sleutelden samen aan de teksten, en werkten gezamenlijk de muziek uit. Niet via de obligate zoomsessies. Maar samen in de studio. Omdat zo de beste ideeën ontstaan.  “Vaak gingen we gewoon aan een piano zitten, of vormde een akoestische gitaar de basis, terwijl we vorige keer veel fragmentarischer te werk gingen, en vanuit een beat vertrokken. We hebben ons laten inspireren door bands die groots spelen. Live, én in de studio. Oasis en The Verve, bijvoorbeeld. Uiteraard klinken die heel anders dan Bazart. Maar ze hebben ons wel beïnvloed.”

 Als tekstschrijver heeft Matthieu Terryn zijn unieke stijl verder geperfectioneerd. Hij zingt over belangrijke beslissingen nemen, en die tegelijk meteen weer heel hard in twijfel trekken. Omdat het leven nu eenmaal zo in elkaar zit. Het zijn teksten die je aanvoelt, veel meer dan dat je ze létterlijk begrijpt. De sfeer van de woorden vertelt meer dan een lineair verhaal ooit zou kunnen. En als je er je eigen invulling aan kan geven, zit het helemaal goed.

“Dit is anders, maar het voelt alsof ik hier al ben geweest” Thuiskomen op een plaats waar je nooit eerder bent geweest. Dat is meteen ook de plek waar Bazart zich nu bevindt: op het juiste spoor, zelfzeker en vastberaden op weg naar een onbekende bestemming. Het verloop van de reis valt niet te voorspellen, maar één ding staat vast: het belooft een mooi en boeiend traject te worden.