Yeke Yeke, interessant nieuw gratis festival in De Haan met Postmen, Twinkle Brothers, Giant Tree, Koba e.a.

Nieuws:Festivals
 Koen Asaert    14 juli 2021

Yeke Yeke is een nieuw, fris en moedig festival, dat op 23 en 24 juli plaatsvindt in De Haan, met de focus op verrassende en hedendaagse muziek uit de vier windstreken.Yeke Yeke noemt zichzelf het kleurrijkste festival van de Belgische kust.


Aan de kust is een enorm evenementenaanbod ontstaan. Maar tal van events zijn, inhoudelijk, onderling inwisselbaar geworden. Een festival met de klemtoon op verrassende wereldmuziek en exclusieve artiesten en/of bands is nieuw in het hedendaagse festivallandschap aan de kust: zo wil Yeke Yeke zich onderscheiden. Met als headliners de levende reggaelegendes Twinkle Brothers (JAM/UK) en het iconische hiphopcollectief Postmen(NL).

Bovendien is er meer dan muziek alleen. Je drinkt er de lekkerste cocktails, ontdekt er diverse wereldkeukens en gaat er zelf aan de slag op één van vele workshops gaande van Afrikaanse dans tot djembe en cajun.

 

Yeke Yeke?

Eén van de allergrootste Zuiderse hits ooitgeschreven door zanger Mory Kante. Aanstekelijk, verfrissend, prikkelend en dansbaar. Een herkenbaar begrip dat duidelijk aangeeft dat de taal van goeie muzikale feestelijke vibes de klassieke taalbarrière ruimschoots overstijgt. Zonder het te begrijpen voel je het. Who knows it feels it. Een onomatopee die een taaloverschrijdende vrolijkheid in zich draagt en waaruit een enorme energie en enthousiasme straalt. Of hoe de universele taal van de muziek de mensen dichter bij elkaar kan brengen.

Bands?

Cubaanse salsa en Domenicaanse merengue gespeeld door een kleurrijk toporkest waarbij de energie zo van het podium spaten je ogen tekort komt.Havana Impacto opent Yeke Yeke op vrijdagavond met een dansfeest om U tegen te zeggen, voorafgegaan door een workshop salsadans. Fiesta!

Op zaterdag is het de achtkoppige reggaeband Giant Tree die de spits afbijt.Deze gepassioneerde muzikanten brengen pure, krachtige maar ook melodieuze nu-roots doorspekt met vaak spriritueel aandoende teksten. De band rond frontman Gabriel Diatta presenteert bovendien nieuw werk op Yeke Yeke!

 

 

Zonnige en frivole soukous worden royaal geserveerd door het Congolese Koba. Deze band, opgericht door zanger-componist Yannick Koy, neemt je vanaf de eerste noten mee naar Kinshasa. Koba laatje zoin de broeierige straten van de Congolese hoofdstad los waar uit elke steeg zonnige, opzwepende en zwoele ritmes weerklinken.De leden van Koba verdienden hun sporen ook in andere bands (Zap Mama, Formule 1, Leki, Kundi Bora....) maar ook met dit authentieke soukousproject zijn ze graag gezien op tal van festivals en feesten.

 

 

Daniel Dzidzonu staat voor West-Afrikaanse afrobeat met een Brussels randje. Geboren in Togo en wonend in Brussel belichaamt de getalenteerde trompettist beide werelden. Zijn muziek mixt traditionele elementen uit Afrikaanse muziek met okselfrisse afrobeat, stomende funk en groovende jazz, ergens op het kruispunt tussen Ebo Taylor en Hugh Masakela. Zonder twijfel één van de meest relevante afrobeatbands van het moment.

 

 

Postmen kwam aan het eind van de jaren negentig uit met de succesvolle plaat “Documents”, waar een golf van grote hits uit voort kwam. “Documents” was de eerste hiphop/reggae plaat die een platina status in Nederland wist te behalen dankzij de onverwoestbare singles Cocktail,Crisis en U Wait met zanger/rapper Michael Parkinson a.k.a. Shyrock en drummer/DJ Gus Bear a.k.a G-Boah. Sinds het immense succes van dit album wordt Remon Stotijn als een van de belangrijkste personen in de grondvesting van de hiphop-en reggaecultuur in Nederland beschouwd.

 

 

De Jamaicaans/Britse band Twinkle Brothers wordt wereldwijd gezien en erkend als een van dé grondleggers van de reggae. In 1962 (!) werd de band opgericht door de broers Norman en RalstonGrant. Ze kenden al vrij vroeg grote successen en spelen tot op vandaag ononderbroken de wereld rond op de grootste festivals en in de meest gerenommeerde concertzalen .Hun grote doorbraak kwam er in 1975 met het classic album “Rasta Pon Top” waar ze hun kenmerkende slepende rootsreggae upgraden met een forse portie dub, een genre dat toen nog in de kinderschoenen stond maar nog zelfs in 2021alleen maar aan populariteit blijft winnen. Live staan deze levende legendes garant voor heerlijk energieke rootsreggaeconcertenvan het allerhoogsteniveau. Good vibes only! Jah Bless, Rasstafari.

 

 

Maar is meer dan enkel muziek op Yeke Yeke. Slagweg zorgt voor animatie en tal van toffe workshops gaande van initiatie tot Afrikaanse dans en het bespelen van diverse exotische percussie-instrumenten en tot slot is er ook een marching band om U tegen te zeggen, verwacht je aan tal van explosieve concertjes her en der op het terrein van het machtige blaas-en slagwerkcollectief Rhythm Unilimited Brass.Ook voor de kinderen valt er van alles te beleven.

Tussen en na de concerten wordt het overigens niet stil op het Kennedyplein. Daarvoor zorgt het gloednieuwe en debuterende Yeke Yeke Soundsystem!

 

Covid-19

Yeke Yeke wordt georganiseerd met respect voor de geldende coronamaatregelen. Een externe veiligheidsadviseur zorgt voor een correcte en veilige indeling van het terrein, het aantal bezoekers wordt beperkten constant gemonitord, het terrein is voldoende groot om social distancing te kunnen garanderen, toiletten worden continu ontsmet, etc.

Meer info vind je op https://yekeyeke.be

 

Locatie

Yeke Yeke vindt plaats op het Kennedyplein, in het hart van de wijk Vosseslag in De Haan en op wandelafstand van het strand.,Wie de laatste jaren naar Coq Rock is geweest , weet de weg. Tramhalte Vosseslag op 400 meter. Parkeren in de wijde omgeving en de kustbaan.

Uren

Op vrijdag start het festival om 17 uur en sluit het terein om middernacht.

Op zaterdag start het festival om 14 uur en sluit het terein om 01 uur. 

Ingang

De toegang tot het festival is gratis voor alle bezoekers. 

Wees op tijd!

Het festival kent een beperkte capaciteit. Op deze manier waarborgen we de veiligheid inzake de huidige covid-19 pandemie.

Eenmaal alle plaatsen ingenomen zijn kunt u het terein niet meer betreden. Wanneer iemand vertrekt kan een nieuwe bezoeker de vrijgekomen plaats innemen. 

Tafelen?!

Yeke Yeke Festival bestaat uit twee zones. Een zittende zone waar je kunt eten en een staande zone waar je kunt dansen. In beide zones zijn tafels voorzien als 'ankerpunt' voor je bubbel. Je krijgt een tafel aangewezen door een Yeke Yeke medewerker. Het is de bedoeling dat je aan je tafel blijft staan of zitten. Een verplaatsing is enkel toegelaten om naar een andere festival zone te gaan waaronder: het toilet, de kids zone, de uitgang...

Foto en video

Neem er veel en deel ze op je sociale media! Vergeet de hashtag #yyf21 niet! 

Overnachten

www.visitdehaan.be

Meer praktische info

vind je op https://yekeyeke.be


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015

  Contact