COZIN (BE) lanceert nieuwe single 'Smelt' uit EP

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    2 november 2021

Dorien Staljanssens startte in 2012 oorspronkelijk solo en liet zich af en toe begeleiden door verschillende muzikanten. In die periode ontmoette ze Muriel Boulanger op een muziekstage. Na enkele repetities werd snel duidelijk dat ze een sterke muzikale klik hadden, maar ze voelden dat er nog een element ontbrak. Na een lange zoektocht en vele audities later kwamen ze terecht bij Anne Van Steenwinkel, het plaatje voelde compleet.


Deze drie vrouwen staan samen op het podium sinds 2015 en gaven sindsdien meer dan 100 concerten - in elke Vlaamse provincie. Op verschillende podia, gaande van festivals en concertzalen tot intieme huiskamers (Vooruit, Het Depot, Gentse Feesten, Dranouter Festival, Leffingeleuren, Brielpoort, Cactus e.a.).

Enkele jaren geleden werd drummer Jonathan Callens - die ervaring heeft in meerdere folkbands - ook ingelijfd. Eind 2020 begon COZIN aan hun nieuwe muzikale avontuur met gitarist-producer Jonas Detavernier. Sindsdien staat de groep als vijftal op de planken.

Tot voor kort was COZINs muziek eerder akoestisch van aard en Engelstalig, maar vanaf 2021 stellen ze de nieuwe reeks nummers voor waar ze enkele drastische muzikale wendingen maken. De laatste maanden was alles zo dicht bij eigen huis, waardoor het plots veel relevanter leek om in het Nederlands te zingen.

De lege culturele dagen zorgden voor een experiment met elektronica, waarvan je het resultaat kon horen in de vorige single 'Tussen Licht en Donker'. Met aan de knoppen Frederik Segers (Absynthe Minded, Sioen, Fulco, Black Flower, STADT, Eva De Roovere etc).

De vijfkoppige Gentse band COZIN, ondertussen bestaande uit drie vrouwen en twee mannen, stelt hun nieuwe single 'Smelt' voor. Niet alleen muzikaal, maar ook qua performance zetten ze met deze song de toon voor hun nieuwe set van Nederlandstalige synthpop. De drie stemmen zingen het verhaal van een onmogelijke liefde, de zoete verleiding die in de lucht hangt en die de wereld op z'n kop zet. We horen een intrigerend instrumentarium van viool, piano, elektrische gitaar, synthesizer en bas, dat de bezwerende zangharmonieën omarmt.

In de videoclip zien we een referentie aan het verhaal van de verboden vrucht, hoe deze als een rode lap voor de ogen van een stier, het hoofdpersonage buiten zichzelf brengt. Er ontstaat een toreadorendans, een spel van aantrekken en afstoten.

Smelt werd geschreven door Dorien Staljanssens en Muriel Boulanger. De muziek kwam tot stand in samenwerking met de beloftevolle producers Jonas Detavernier, tevens gitarist van COZIN, en Nicolas Delépine. De videoclip werd gerealiseerd samen met de jonge makers Jonas Bossuyt (regie) en Liese Lattrez (camera & montage).

Deze tweede single (die terug te vinden is in de wekelijkse felbegeerde Spotify-playlist New Music Friday) zal op de nieuwe EP staan welke live wordt voorgesteld op 18 februari n de Gentse Minardschouwburg.

LIVE

17 november 2021: Café de Loge - Gent

18 februari 2022: Minardschouwburg - Gent

DISCOGRAFIE

2020: 'Tussen Licht en Donker' (eerste Nederlandstalige single)

2019: 'Galileo' (single) met producer Steve Greenwell (Joss Stone) en gitarist Gianni Marzo (Marble Sounds, Isbells)

2018: 'Would You Care' (single) met producer Steve Greenwell (Joss Stone)

2018: 'All These Things' – Piano Version (single)

2017: 'BURST' (full album, 12 nummers), met producer Koen Gisen (An Pierlé, The Bony King Of Nowhere, Dans Dans, Sarah Ferri)

2016: 'All These Things' (EP, 5 nummers, Dorien, Muriel & Anne)

2015: 'For Boson' (EP, 4 nummers, Dorien & Muriel)

2013: 'Pandora’s Box' (EP, 8 nummers, Dorien solo)

BEZETTING

Dorien Staljanssens zingt, speelt toetsen, gitaar en dwarsfluit. Studeerde bio-ingenieur en behaalde vervolgens een doctoraat aan de Universiteit Gent, maar besloot daarna om zich volledig op de muziek te storten. Dit doet ze hoofdzakelijk via COZIN, maar daarnaast geeft Dorien ook soloconcerten en speelt synth bij Radio Spandex.

Anne Van Steenwinkel is zangeres en multi-instrumentaliste. Behaalde in 2016 een MSc in muziekproductie aan de Ghent School Of Arts (KASK) samen met de prijs voor meest beloftevolle student, Legaat De Blonde-Torck 2016. Anne liep stage bij Miguel Wiels (Studio 100) en is actief als zangeres bij Scala & Kolacny Brothers en werkt mee aan verschillende musicals (o.a. MamaMia, Sweeney Todd), en schrijft zelf ook musicals voor Poolster Producties.

Muriel Boulanger is zangeres en bassiste en behaalde na een MSc in de psychologie een BSc in muziekproductie aan de Ghent Shool of Arts (KASK) in 2019. Muriel schijft ook muziek voor haar eigen band Muri.

Jonathan Callens studeerde in 2007 met onderscheiding af aan het Conservatorium in Gent. Als leraar jazz- en popdrums is hij verbonden aan de muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs te Gent. Daarnaast is hij een veelgevraagd livedrummer die in diverse stijlen thuis is: hij was lange tijd drummer bij folkrockband Kadril, is vaste drummer bij Sarah Ferri en speelde de afgelopen jaren in verschillende jazzformaties zoals Imagine Raymond (winnaar Jazzlab Impuls 2018) en Wasdaman, het nieuwe jazz-fusionproject rond pianist Bas Bulteel.

Jonas Detavernier is al van jongs af aan geïntrigeerd door snaarinstrumenten. Met verschillende instrumenten in de aanslag speelde hij in tal van projecten mee. Niet veel later breidde zijn passie uit naar het producen van songs. Na het afstuderen als MSc muziekproductie aan het KASK, is zijn liefde voor muziek alleen maar groter geworden. Je kan hem zowel tegenkomen achter een mengtafel of met een snaarinstrument rond zijn nek. Voor 'Smelt' zat hij achter de knoppen als producer & mixer