14 nieuwe namen voor Alcatraz Hard Rock & Metal Festival 2022

Nieuws:Festivals
  Tom V    29 december 2021

De affiche van Alcatraz 2022 was al indrukwekkend na de bekendmaking van de eerste 90 acts en vandaag doen ze daar nog een schepje bovenop met nog eens 14 nieuwe namen.


Wij citeren even zoals de organisatie het zelf zo mooi kan zeggen: "Zoals steeds zijn we diep in diverse niches gaan graven zodat we een breed publiek kunnen verwennen. Want kwaliteitsvolle variatie, dat blijft het recept van Alcatraz, en aan variatie geen gebrek: van de heavymetalveteranen van Accept over het eveneens Duitse postblackmetalcombo Der Weg Einer Freiheit tot Eskimo Callboy, de ook al uit Pruisen afkomstige metalcore/industrial sensatie.

Of wat dacht je van Diamond Head, een van de toonaangevende NWOBHM-bands zonder wie er vermoedelijk nooit een Metallica zou zijn geweest? Van Metallica gesproken, herinner je je nog hun bassist, wijlen Cliff Burton? Die maakte begin jaren tachtig deel uit van Trauma en zij zijn de zoveelste Bay Area band die afzakt naar Alcatraz, weliswaar met een nieuwe bezetting en met een nieuw album. Nog zo’n NWOBHM-icoon is Steve Harris. Zijn zoon George maakt al enkele jaren furore met zijn The Raven Age, al tapt deze band duidelijk uit een moderner vaatje dan die van pa. Alle registers worden opengetrokken bij de aanstekelijke en licht ontvlambare speedrock van Peter Pan Speedrock.

De Nederlanders hebben even een pauze ingelast, maar ze hebben ons beloofd dat ze La Morgue weer helemaal in lichterlaaie zullen zetten. Nog twee brandbommen: Cattle Decapitation en Lorna Shore, die elk een eigen maar beenharde variant van death metal op Kortrijk zullen laten vallen. Bij het Amerikaanse Wo Fat ligt de snelheid beduidend lager, maar geen stonerhead die daar om maalt. Een festivalaffiche samenstellen is keuzes maken. Zo lag het balletje van Evil Dead in dezelfde beker als dat van Agent Steel.

Het is uiteindelijk Evil Dead dat zich mag gaan meten met de ellenlange reeks andere thrashbands die reeds vertegenwoordigd zijn. And last but not least ook aandacht voor drie Belgische bands die we jullie niet willen onthouden: de aanstekelijk Zweeds klinkende death metal van Mordkaul, de talentvijver Cobra The Impaler (Mastodon, iemand?) en killthelogo, het bastaardbroertje van het ter ziele gegane .Calibre. Met deze fijne reeks kunnen de kerstkalkoenen en eindejaarsfeesten alvast niet meer stuk. In het nieuwe jaar lossen we de laatste tien namen, waaronder de headliners."

De dagtickets gaan pas in de verkoop zodra ze de volgende reeks bands én de headliners aankondigen.