FONS presents: nieuwe releases voorjaar 2022!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    21 februari 2022

Het ziet er naar uit dat 2022 het jaar van de heropleving gaat zijn. We gaan daar allemaal hopelijk niet meer te veel woorden aan moeten vuil maken of agenda's ondersteboven gooien, want dat is de laatste 2 jaar al genoeg gebeurd. We kijken gewoon vooruit, en doen alsof er geen weg terug is. "Genoeg getalmd!", roept de Fons in ons.


Met veel plezier, en enige trots, melden we jullie bij deze ook dat FONS Records ondertussen 10 jaar bestaat! Al zo lang brengen we het beste uit de onderbuik van het Vlaamsche Zwijn naar boven, in de marge van de glitter & glamour van de Vlaamsche showbiz-wereld. We houden echt van vanalles: van catchy pop tot van-de-pot gerukte electronica, van eindeloos gezeur tot fantastische melodieën, van veel te harde gitaren tot subtiele piano's en van Limburgse rap tot Oost Vlaamse art-rock, zolang het maar vanuit de ziel komt. Ter ere van onze verjaardag, organiseren we een paar spetterende labelnights in juni, met telkens zes bands en wat DJ's ten dans. Data en meer info, en uiteraard jullie persoonlijke uitnodigingen volgen ten gepast tijde!

En dan gaan we nu over tot de orde van de dag:
we releasen dit voorjaar maar liefst 4 platen!
Lo-lee-ta: In Artificial Light (4 maart)
Best Parts: Best Parts (22 april)
True Champions Ride On Speed: HARS (27 mei)
Fence: Hazy Mist Of Rock (1 juli)

Lo-Lee-Ta - In Artificial Light
Release 04/03/2022

Lo-lee-ta is een alternatieve, Limburgse band rond de stemmen van het duo Benji Jame en Marie-Laure Fazioli. Hun verleidelijke mix van zwoele baslijntjes met spacey beats en frêle samenzang dompelt je onder in flirterig, zwart-wit geschilderd minimalisme. In 2019 bracht Lo-lee-ta in eigen beheer de EP ‘Moondog’ uit. De titeltrack van deze EP werd zelfs gebruikt in de VTM-serie ‘Brak’ en de band werd één van de Limburgse laureaten van Sound Track. Kort daarna sloeg de coronacrisis toe waardoor Lo-lee-ta zich noodgedwongen toelegde op het schrijven en opnemen van nieuwe muziek. Dit resulteerde onder andere in de singles ‘Cubist Painting’ en ‘Black Screen’ die op airplay kon rekenen op Studio Brussel, Radio 1 en Willy. En als dat allemaal niks wil zeggen, dan moet u gewoon zelf maar eens luisteren.

De nieuwe single Juno verschijnt volgende week (daarover later meer).

Best Parts - Best Parts
Release 22/04/2022

Best Parts is het knutselproject van Hans Gruyaert (de portables, Dieter Von Deurne and the Politics), Stijn Anseel (Driver, Autopilot) en Lobke D’Hespeel (Loobke, Luster). De band wordt live versterkt door Tomas De Soete (jawel, diè Tomas De Soete!) op drums. De songs zijn zoals een goeie bouillon: doorzichtig maar stampvol lekkers, en elk ingrediënt exact op zijn plaats. De titelloze debuutplaat kwam grotendeels tot stand in tijden van pandemie (duh), met dank aan een gedeelde Dropbox en een goede internetverbinding. Het resultaat is een collectie van nummers die zijn opgebouwd vanuit een auditieve zoektocht, een puzzel waarvan de stukken pas vorm krijgen op moment dat ze worden gelegd, De teksten schetsen personages, landschappen, gebeurtenissen, vaak met hier en daar een ranzig kantje, en de muziek klinkt een beetje zoals de porseleinen rock van Spain: prachtig maar breekbaar.

True Champions Ride On Speed - HARS
Release 27/05/2022

True Champions Ride On Speed, kortweg TCROS, is een luid instrumentaal post-punk-power-rock trio uit Antwerpen. Dissonante gitaar/casio riffs, knallende drumbeats en dreunende baslijnen: allemaal veel blabla zal u denken, maar toch, hier is het gewoon echt waar. Dat geweld in combinatie met de fijne muzikale composities maken van TCROS zonder twijfel een van de interessantere bands in de Belgische underground scene. We zijn uitermate benieuwd naar hoe dat live gaat klinken. Wij vermoeden nog béter dan op plaat.

Fence - Hazy Mist Of Rock
Release 01/07/2022

Al 25 jaar lang zijn wij, die snotapen van Fence, ondertussen bezig met muziek maken, en met de regelmatigheid van een versleten horloge releasen we een album. In het begin was het vooral de nonchalante slacker-rock, waarmee we ook tweede werden in de Rock Rally van 1998 (!) als jonkies. Maar vanaf de bejubelde zelfgetitelde plaat van 2012 en haar opvolger The Winding in 2016 was het voornamelijk grooven en swingen met fijn uitgekiende pop-songs. We waren opgegroeid, zo heette het. Voor ons zesde album, met de epische titel Hazy Mist Of Rock gaan we voor een stuk terug naar de bron van de band: gitaren. Noem het een milde vorm van mid-life crisis. De nieuwe nummers zijn ontstaan vlak vóór het Corona-tijdperk, maar de opnames zijn afgewerkt in de beslotenheid van onze eigen bubbel (jawel, ook wij zaten niet stil in ons kot). De 10 nummers op de plaat vormen één brok opgekropte energie die loskomt, en in minder dan een halfuur is de strijd gestreden en ligt de luisteraar murw in de touwen.