Nieuwe single van Guido Belcanto "Voor een man is het geluk van korte duur" (Featuring Petra Wilhelmina Vanhoren)!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    23 maart 2022

Als geen ander begrijpt en bezingt Guido Belcanto het leed van de man. De tragiek van de mannelijke seksbeleving wordt niet vergeten en komt aan bod in dit stomende duet uit de school van Gainsbourg & Birkin...


Er was een tijd toen het leven nog duidelijk was. Er was de BRT en je had BRT 1 en 2, dat was het zowat. Je kon er nog aan uit. De bevolking keek naar dezelfde programma’s en luisterde naar dezelfde liedjes.
In die gezegende tijd was Guido Belcanto een anonieme straatzanger. Hij schreef liedjes aan de lopende band en ging ze zingen in de kroegen doorheen gans Vlaanderen. Hij was bezield door het heilige vuur, de Heilige Geest was met hem en leidde hem onweerstaanbaar naar het pad van de bekendheid en roem.
35 jaar later staan er 15 platen op zijn actief, een catalogus van zo’n 300 liederen en is hij één der boegbeelden van het Vlaamse lied. 
Het jaar 2019 was wellicht het meest succesvolle in zijn carrière.  Hij speelde zowat 100 concerten, werd gelauwerd in de Eregalerij van Radio 2 en bracht de 3 dubbele CD Een zanger moet trachten pijn te verzachten’ uit, een diepe queeste in Guido’s persoonlijke archief gekoppeld aan een live album. Bovendien was er op VRT een Belpop aflevering gewijd aan Guido.
In 2020 werd alles anders. Het land ging in lockdown, de deuren naar het podium gingen op slot. Zangers moesten thuis blijven.  Guido trok zich terug  in de Franse Pyreneeën en verbleef daar een half jaar in gedwongen ballingschap.
De gedwongen terugtrekking uit het openbare leven gaf zijn creatieve geest nieuwe vleugels en hij begon zowaar nieuwe liedjes te schrijven aan de lopende band, in een roes die hem niet meer gegeven was sedert de tijd van volslagen onbekendheid.  Of zoals hij het zelf zegt: ”Ik schreef 20 nieuwe songs op 2 maanden tijd. Het was alsof ik opnieuw geboren werd als songschrijver, alsof ik aan een nieuw begin stond, net zoals 35 jaar geleden, alsof de goden mij stuurden, alsof de Heilige Geest mijn gids was. Het was “alle dagen feest in de kronkels van mijn geest.”
Op ‘In de kronkels van mijn geest’ zullen we Guido Belcanto horen en zien zoals we hem kennen: als onze enige ware zanger van het levenslied, de troubadour der gebroken harten die de onvolmaaktheid van het leven en de liefde bezingt met groot mededogen en een verzachtende en troostende humor.
Is dit de wedergeboorte of gewoon de voorzetting van een uniek parcours in de geschiedenis van het Vlaamse lied ? Met Guido Belcanto weet je het nooit, hij blijft maar doorgaan met ons te verrassen.
‘In de Kronkels van mijn geest” werd geproduceerd en gemixt door Nicolas Rombouts, tevens bassist van het Broederschap, Guido’s vaste band waarmee het album werd opgenomen, met daarin ook Maarten Moesen (Drums), Andries Boone (viool, mandoline), Geert Hellings (gitaren) en Lieven de Maesschalck (gitaar/accordeon).


Concert data vind je hier

Find the artist here:

FacebookWebsiteSpotify