FACTOR 4 (geesteskind van Miguel Wiels & William Vaesen) met 'Smeerweer' (ism de Vlaamse overheid - campagne ihkv #smeerweer)!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    10 mei 2022

Het agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid lanceert De SMEERWEER-campagne. Een brede publiekscampagne die de Vlaamse burger ertoe wil aanzetten om verstandig om te gaan met zon. Huidkanker neemt fors toe in België en meer dan 90% is te wijten aan overmatige blootstelling aan UV-stralen. Door je gedrag aan te passen, kan je het risico op huidkanker in grote mate beperken.


Wat is smeerweer?

Smeerweer is gelinkt aan de UV-index, zoals die wordt aangeduid door het KMI. Als dit cijfer gelijk is aan of hoger is dan 3 (code geel) is het SMEERWEER.


Wat moet ik juist doen als het smeerweer is? 

Om verstandig om te gaan met UV-stralen zijn 3 volgende tips belangrijk:

 

Zon Weren: Zoek de schaduw op tijdens de uren met de meest intense UV-straling, meestal tussen 12:00 en 15:00u. Hou ook in de schaduw rekening met de weerkaatsing van UV-stralen door o.a. water, zand of sneeuw.


Kleren: Bedek de huid met kleding die armen en benen bedekt, zet een petje/hoed met brede rand en zonnebril op met UV-werende glazen om je gezicht en hals in de schaduw te houden.


Smeren: Smeer 30 minuten voor je blootstelling aan de zon rijkelijk zonnecrème met ten minste een SPF 30 op de huid en herhaal dit elke 2-3 uur. Deze drie handelingen zijn terug te vinden op alle campagnemateriaal met volgende oproep: ‘Zon weren, kleren, smeren!’

Enkele smeerweertips van Factor 4:

Eline: “Als ik buiten sport, draag ik altijd UV-bestendige t-shirts en smeer ik me in uiteraard.”

Yutan: “Een mooie grote zonnehoed is in de mode, stijlvol en beschermt me tegen de zon.”

Jens: “Zoveel mogelijk terrasjes doen. In de schaduw. Of onder een parasol.”

Zion: “Ik heb altijd een handige mini-zonnecrème bij. Voor mezelf maar ook om te zorgen dat de meisjes niet verbranden.”