FONS presents: Novgrod - Japan (single)!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    22 juli 2022

NOVGROD is het soloproject van Giel Cromphout, die u waarschijnlijk niet kent van El Yunque (RIP) en Blægger (RIP). Beide bands hielden zich bezig met geknutseld lawaai, bij Novgrod blijft enkel het geknutsel over. Elk nummer is geschreven en opgenomen op een hete zolderkamer in Diest.


Elk instrument – op een verdwaalde contrabas en moeilijke piano na – door Giel zelf ingespeeld, terwijl hij geen enkel instrument fatsoenlijk beheerst. Maar dat is uiteraard niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat hij gewoon fijn doet waar hij zin in heeft. Lekker eigenwijs, maar stiekem ambitieus. Eind 2022 speelt Novgrod voor het eerst liveshows. Maar daarover later meer.

JAPAN is een nummer over herinneringen en hoe we er ons aan vastklampen. Hoe we ze vastleggen voor het nageslacht en hoe we ze online zwieren voor de ogen van Jan, Piet en die ene vreemde vlerk uit de lagere school. Het nummer gaat over Japan. Maar het kon eigenlijk over elk land gaan, zolang het maar ver genoeg van huis ligt. Het nummer reist van een intro met ronkende gitaren (commerciële zelfmoord), via een refrein met een vrouwenstem op de achtergrond (commercieel goeie zet) naar een outro met strijkers en orgels. Het nummer is de perfecte voorbode van wat nog komt, of dat bleek toch uit een kleine steekproef onder gelijkgestemde zielen. Veel luisterplezier.

NOVGOROD is een bijna-self-titled album van Novgrod. Omdat het voelde als het juiste moment voor een self-titled, maar een plaat naar jezelf vernoemen is ook maar knullig. Qua geluid, thema’s en aanpak is de plaat de culminatie van alles wat Novgrod de afgelopen jaren heeft uitgevreten. Het rammelt nog steeds dat het een lieve lust is. Maar toch zijn er meer lagen, details en refreinen dan ooit tevoren. Het is een plaat vol ironie en dubbele bodems die niemand ooit zal doorhebben. Er staan twee nummers op over liefde en een paar over gefaalde kunstenaars. En een nummer over oude mensen die hun geweer trekken wanneer er een betoging voorbijkomt. Het is de eerste plaat van Novgrod die op vinyl zal verschijnen, en dat in crisistijden. Om maar te zeggen hoe trots de maker erop is. Novgorod verschijnt in de herfst van 2022 via FONS Records/Gazer Tapes.