Bluesrockers Boogie Beasts (BE) releasen tweede single uit tribute album

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    18 september 2022

Begin 2021. Door de coronamaatregelen zijn in heel Europa concertzalen en clubs gesloten. De Belgische bluesrockers van Boogie Beasts gaan noodgedwongen op zoek naar alternatieven om hun tienjarig bestaan te vieren. Op 6 maart gaan ze live op Facebook vanuit Studio Jupiter, waar hun vaste geluidsman Koenraad Foesters aan de knoppen zit, en waar het viertal zijn twee vorige albums opnam. Omdat de band al sinds het prille begin beïnvloed is door blues - door hill country blues in het bijzonder - beslissen ze om tijdens deze livestream hulde te brengen aan hun roots.


Het resultaat is een intense en energieke set van 11 bluescovers in een Boogie Beasts-jasje, die zeer enthousiast onthaald wordt door het trouwe publiek dat de band het afgelopen decennium opbouwde. Het duurde dan ook slechts enkele dagen tot Boogie Beasts werd benaderd door Reinhard Holstein, eigenaar van het Duitse platenlabel Juke Joint 500, die het idee lanceerde om deze livesessie op plaat uit te brengen. Dat zag de band helemaal zitten, maar omdat de release van hun derde album 'Love Me Some' eraan kwam, besloten ze het idee uit te stellen tot het najaar van 2022. En dus verschijnt het vierde Boogie Beasts-album, getiteld 'Blues From Jupiter', op 14 oktober dan toch op het Duitse label Juke Joint 500 (cd & vinyl) en op het Belgische label Naked (digitaal).

Eerder dit jaar, op 21 maart werd alvast een eerste single, ‘Grinnin’ In Your Face’ uitgebracht - een groovy versie van het oorspronkelijke Son House-nummer. De tweede single, ‘Who’ll Be Next’, is gloednieuw en is een cover van Chicago-blueslegende Howlin’ Wolf en werd vandaag toegevoegd aan de felbegeerde Spotify playlist New Music Friday BE.

“Hoewel onze muziek vooral door hill country blues beïnvloed is, speelden we in onze beginjaren ook enkele Chicago-bluessongs. Zoals dit nummer uit 1955 van de fantastische Howlin’ Wolf. Eigenlijk is de song geschreven door Mel London, een producer die - net zoals Willie Dixon - geregeld materiaal leverde aan artiesten zoals Muddy Waters, Elmore James en dus ook aan Howlin’ Wolf. Chester Arthur Burnett, Howlin' Wolfs echte naam, was een buitengewoon performer, die zich helemaal kon inleven in songs die eigenlijk niet van hem waren, om ze vervolgens op een uiterst beklijvende manier naar zijn hand zetten. De repetitieve gitaarriff en de rauwe, wanhopige songtekst van ‘Who’ll Be Next’ inspireerden ons tot deze up-tempo garagerockversie.”

- Exclusieve live showcase Hnita Hoeve - 

In 1955 ontving de Hnita Jazz Club (Heist-op-den-Berg) de Amerikaanse blueslegende Big Bill Broonzy wiens werk en tijdsgenoten een inspiratiebron zijn voor Boogie Beasts.

In de decennia daarna werden er meer dan 1000 concerten georganiseerd. Een greep uit de vele artiesten en bands die in de Hnita Jazz Club speelden: Chet Baker, Art Blakey, Philip Catherine, Avishai Cohen, Bill Evans, Gil Evans, Dexter Gordon, Freddie Hubbard, Keith Jarrett, J.J. Johnson, Charles Mingus, Hank Mobley, Gregory Porter, Sun Ra, Horace Silver, Toots Thielemans en vele anderen.

Nu de vernieuwde Hnita Jazz Club zaterdag 24 september zijn deuren heropent (met een uitverkocht optreden van het Philip Catherine Trio) en jazz en blues weer dichter bij elkaar wil brengen, is deze historische plek de ideale locatie om de release van 'Blues From Jupiter' te vieren. Klik hier voor info & tickets.

De club heropent stevig met een dertigtal optredens op de najaarskalender: jazz in zijn meest diverse vormen blijft de kern, maar ook indie- en blues- en rootsconcerten staan op de agenda. In de gerenoveerde Hnita-Hoeve blijft muziekbeleving in een intieme sfeer, waarbij het publiek van dichtbij van een artiest kan genieten, centraal staan.

TRACKLIST 'Blues From Jupiter' (out 14/10/2022)

1. ‘Still A Fool’ - Muddy Waters

2. ‘Someday Baby Blues’ - Sleepy John Estes

3. ‘France Chance’ - Joe Callicott

4. ‘Pushing My Luck’ - Robert Belfour

5. ‘Boogie Chillun’ - John Lee Hooker

6. ‘Who'll Be Next’ - Howlin' Wolf

7. ‘Grinnin' In Your Face’ - Son House

8.’ Long Haired Doney’ - R.L. Burnside

9. ‘Work Me’ - Junior Kimbrough

10. ‘You Don't Love Me’ - Bo Diddley

11. ‘No More Lovers’ - Arthur 'Big Boy' Crudup

- Liveshows: België, Nederland, Duitsland & Oostenrijk - 

Het afgelopen jaar kon je Boogie Beasts aan het werk zien in België, Nederland, Duitsland & Oostenrijk. De komende maanden staan deze shows alvast op de agenda. 

18.09: Zwetsen & Kletsen Festival, Zwolle (NL)

24.09: Gashouder, Dedemsvaart (NL)

14.10: Deux Ours, Modave (BE) - album live showcase!

20.10: Hnita Hoeve, Heist-op-den-Berg (BE) - album live showcase!

21.10: Nuit Du Blues, Foyer Culturel Jupille (BE)

22.10: Ramblin' Roots, TivoliVredenburg Utrecht (NL)

04.11: Bay-Car Blues Festival, Grande Synthe (FR)

02.12: MEZZ, Breda (NL)

16.12: Centre Culturel, Engis (BE)

Discografie albums

2015 - Come And Get Me

2019 - Deep

2021 - Love Me Some (door de luisteraars van Classic 21 verkozen tot vierde beste album van 2021!)

2022 - Blues From Jupiter (14 okt)

BAND:

Gitaar, zang – Jan Jaspers

Mondharmonica – Fabian Bennardo

Drums – Gert Servaes

Gitaar, zang – Patrick Louis