Novgorod (album) - release 14 oktober 2022

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    13 oktober 2022

Het is zover! Het album 'Novgorod' van Novgrod wordt morgen op de wereld losgelaten. Na de uitstekende singles 'Gum' en 'Japan' is het nu tijd om het album te presenteren. De naam Novgrod mag dan wel klinken als de nieuwste ex-Joegoslavische new wave-sensatie maar dat is het helemaal niet.


NOVGROD is het soloproject van Giel Cromphout, die u waarschijnlijk niet kent van El Yunque (RIP) en Blægger (RIP). Beide bands hielden zich bezig met geknutseld lawaai, bij Novgrod blijft enkel het geknutsel over. Elk nummer is geschreven en opgenomen op een hete zolderkamer in Diest. Elk instrument – op een verdwaalde contrabas en moeilijke piano na – door Giel zelf ingespeeld, terwijl hij geen enkel instrument fatsoenlijk beheerst. Maar dat is uiteraard niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat hij gewoon fijn doet waar hij zin in heeft. Lekker eigenwijs, maar stiekem ambitieus. Vanaf oktober 2022 speelt Novgrod voor het eerst liveshows.

NOVGOROD is een bijna-self-titled album van Novgrod. Omdat het voelde als het juiste moment voor een self-titled, maar een plaat naar jezelf vernoemen is ook maar knullig. Qua geluid, thema’s en aanpak is de plaat de culminatie van alles wat Novgrod de afgelopen jaren heeft uitgevreten. Het rammelt nog steeds dat het een lieve lust is. Maar toch zijn er meer lagen, details en refreinen dan ooit tevoren. Het is een plaat vol ironie en dubbele bodems die niemand ooit zal doorhebben. Er staan twee nummers op over liefde en een paar over gefaalde kunstenaars. En een nummer over oude mensen die hun geweer trekken wanneer er een betoging voorbijkomt. Het is de eerste plaat van Novgrod die op vinyl zal verschijnen, en dat in crisistijden. Om maar te zeggen hoe trots de maker erop is. Novgorod verschijnt op 14 oktober 2022 via FONS Records/Gazer Tapes.

Kom live kijken op deze data:
15/10/2022 Gazer Tapes Label Night, De Warande, Turnhout
26/10/2022 Django, Gent
07/11/2022 Trix, Antwerpen (w/ Arab Strap)