Hugo Sigal (Nicole & Hugo) en 'Stichting Alzheimer Onderzoek' nodigen Vlaanderen uit ‘Zing mee voor onderzoek naar Alzheimer'

Nieuws:Muziek
  Tom V    24 mei 2023

Nicole en Hugo, het meest iconische duo van Vlaanderen, zijn meter en peter van 'Stichting Alzheimer Onderzoek'. En zelfs nu Nicole er niet meer is, inspireert haar verhaal deze nieuwe actie om onderzoek naar Alzheimer te steunen. Want één op drie vrouwen krijgt net als Nicole te maken met dementie. Vaak is - net als bij haar - Alzheimer de oorzaak. En er is nog steeds geen remedie.


Nicole en Hugo zongen meer dan 50 jaar samen.Toen de ziekte vorderde, begon Nicole de teksten te vergeten van de liedjes die ze heel haar leven samen met Hugo zong.

Daarom vraagt Hugo Vlaanderen om te testen via een online platform of we de tekst nog kennen van klassiekers zoals 'Goeiemorgen, morgen'. Je score kan je omzetten in een gift om onderzoek naar Alzheimer te steunen. 

- Ode aan Nicole -

Volgens de huidige cijfers krijgt 1 op 3 vrouwen ooit te maken met een vorm van dementie. De vaakst voorkomende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. En is er nog steeds geen remedie. "Om daar aandacht voor te vragen, lanceren we een online platform waar je test hoe goed jij je Vlaamse Klassiekers nog kent. Je score kan je omzetten in een gift voor onderzoek naar Alzheimer", zegt Hugo, peter van 'Stichting Alzheimer Onderzoek' en bezieler van de actie. Want de woorden staan misschien nog in jouw geheugen gegrift, maar niet iedereen heeft zoveel geluk.

Nicole overleed eind vorig jaar, maar haar verhaal leeft voort in deze nieuwe actie van 'Stichting Alzheimer Onderzoek'. Zo'n acht jaar geleden kreeg ze de diagnose Alzheimer. In de jaren daarna ging haar toestand stilaan achteruit. "Op een gegeven moment, kende ze de teksten van onze eigen liedjes niet meer", vertelt Hugo.

"Dat was een pijnlijk moment. Maar het is nu ook de inspiratie voor deze nieuwe actie, die ik als peter van de stichting mee op poten zette." Op het online platform stopalzheimer.be kies je een lied en vul je al zingend de weggelaten woorden aan. Bij de opties zijn 'Goeiemorgen, morgen' van Nicole en Hugo, maar ook 'Eenzaam zonder jou' van Will Tura, 'De lichtjes van de Schelde' van Bobbejaan Schoepen en 'Mooie dagen' van Johan Verminnen.

- Geld voor onderzoek -

Wetenschappelijk onderzoek is nu belangrijker dan ooit, twee medicijnen (LECANEMAB en DONANEMAB) zijn nu ontdekt die daadwerkelijk de ziekte lijken te vertragen bij mensen met een milde vorm van Alzheimer. Dit zorgt er voor dat de Vlaamse universiteiten nog gerichter onderzoek kunnen doen. En die Vlaamse universiteiten staan aan de wereldtop op het gebied van dementie-onderzoek en daar mogen we best trots op zijn. Met prof. Rik Vandenberghe (dé neuroloog van UZ Leuven gespecialiseerd in onderzoek naar Alzheimer) als autoriteit en auteur van het boek 

'Het Geheugenlabyrint - Wegwijzer bij dementie'

"het zou mijn grote droom zijn dat in Leuven of Antwerpen uiteindelijk het medicijn gevonden wordt om Alzheimer voorgoed te stoppen." - Hugo

Het uiteindelijke doel: geld inzamelen om Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer te steunen. Want alleen onderzoek kan ons dichter bij een remedie brengen, zegt Joost Martens, Directeur van 'Stichting Alzheimer Onderzoek'. "Met deze verrassende actie verbinden we een pijnlijke realiteit aan een hoopvolle boodschap: steun het onderzoek naar Alzheimer, en breng ons weer een stap dichter bij een remedie tegen deze ziekte."

Photographer: Daniil Lavrovski