Luka (ex Hooverphonic & winnares The Voice) lost nieuwe single op Wereld Alzheimer Dag (21 sept)

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    21 september 2023

"Het nummer is een ode aan mijn bomma en gaat over mijn ervaringen tijdens die moeilijke periode. Er kon dus geen geschiktere dag zijn als 21 september: Wereld Alzheimer Dag" - Luka.


'Need You In The Light' is een lied dat Luka vorig jaar schreef over haar grootmoeder die leed aan de ziekte van Alzheimer. Het is een pakkende ballade die recht uit haar hart komt. In de tekst beschrijft Luka op een ontroerende wijze hoe het is om iemand te verliezen aan deze ziekte – iemand van wie je houdt, die langzaam vergeet wie je bent en zich de hechte band niet meer kan herinneren.

Met haar breekbare stem weet Luka met pure emoties de juiste snaar te raken. Dit nummer is geen vrolijk popdeuntje, maar een eerlijk en emotioneel eerbetoon aan haar oma en aan andere Alzheimerpatiënten of mensen met dementie.

'Need You In The Light' is een opmerkelijke toevoeging aan Luka's repertoire dat resoneert met iedereen die hetzelfde meemaakt. Luka wil aantonen dat muziek de kracht heeft om op een unieke manier emoties over te brengen en mensen te verbinden.

Vanaf vandaag is Luka de nieuwe meter/ambassadrice van de Stichting Alzheimer Onderzoek (naast Hugo Sigal die zijn taak als peter al langer op zich neemt).

Volgens de huidige cijfers krijgt 1 op 3 vrouwen en 1 op 7 mannen  ooit te maken met een vorm van dementie. De vaakst voorkomende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. En is er nog steeds geen remedie. 

"Er moet zo snel mogelijk een medicijn worden gevonden tegen Alzheimer en andere vormen van dementie. Daarom ben ik ook meter van Stichting Alzheimer Onderzoek – geworden, want zij ondersteunen Belgische wetenschappelijk onderzoek naar dementie. En ik ben meer dan trots deze eer te hebben gekregen" - Luka

- MNM, Radio 2, HLN, ROB tv, HNB, NWS NWS NWS etc- 

Luka was deze ochtend van 7h30 tot 8h00 te gast bij Kawtar & Keyaert op MNM nav Wereld Alzheimer Dag, waarbij ook getuigenissen van luisteraars aan bod kwamen.

Om 11h00 zat Luka samen met professor Rik Vandenberghe & Mohamed Ridouani (burgemeester van Leuven) in UZ Leuven (Gasthuisberg) cupcakes verkopen t.v.v. van de Stichting Alzheimer Onderzoek en er de pers te woord staan, samen met Joost Martens (directeur van de Stichting), alsook Jurn Verschaeren (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen).

Het jongeren Instagram nieuwsplatform NWS NWS NWS (324.000 volgers) brengt vandaag alvast ook een item. En om 19h00 trekt Luka terug naar de VRT voor een live interview bij Radio 2 in Bene Bene.

Rik Vandenberghe: professor en kliniekhoofd van de geheugenkliniek neurologie aan het UZ Leuven. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en schreef dit boek oa.

- bio Luka -

Luka Cruysberghs, geboren op 5 december 2000, is een singer-songwriter uit Leuven. In
2017 won ze als jongste deelnemer de Voice van Vlaanderen (team Alex Callier) en kort daarna werd ze (tot einde 2020) de zangeres van Hooverphonic.

Op amper 18-jarige leeftijd tourde ze met de bandleden door Europa en vergezelde ze hen naar de Verenigde Staten en Japan.

Luka's carrière is niet altijd een gemakkelijk parcours geweest. Ze kreeg te maken met verschillende tegenslagen, maar juist deze uitdagingen hebben haar sterker gemaakt. Ze leerde elke situatie om te buigen in iets positiefs en zo haar eigen weg te banen in de muziekindustrie. Haar vastberadenheid en creativiteit hebben haar gebracht tot waar ze vandaag staat.

Als independent artiest blijft ze haar eigen koers varen en werkt nu gemotiveerd samen met een nieuw, klein en hecht team. Haar liedjes zijn een persoonlijke uitlaatklep voor dingen die om haar heen bewegen en haar vooral diep raken.

Via de thema's in haar nieuwe EP 'Need You In The Light' (release lente 2024) moedigt ze haar luisteraars aan om eigen emoties te durven uiten, taboes te doorbreken en moeilijke onderwerpen aan te snijden. Haar teksten zijn eerlijk, kwetsbaar en soms ook persoonlijk. Meerdere stijlen en genres versmelten met haar iconische stem en boeiende melodieën in een vaak aangrijpend verhaal.

Met haar authentieke stijl, haar oprechte persoonlijkheid en prachtig vocaal talent weet Luka steeds weer mensen te raken en te ontroeren. Haar liedjes vormen een hartverwarmende soundtrack voor iedereen die op zoek is naar betekenis en verbondenheid. Luka is niet zomaar een artiest maar een oprechte soulmate voor iedereen die haar muziek omarmt.

Bij de mooie ballade komt ook de elegante zwart-wit videoclip waarin Luka als zangeres centraal staat, maar kijk écht uit tot het einde: voor de mooie en hartverwarmende beelden van 'de bomma'...

- Geld voor onderzoek -

Wetenschappelijk onderzoek is nu belangrijker dan ooit, twee medicijnen (LECANEMAB en DONANEMAB) zijn nu ontdekt die daadwerkelijk de ziekte lijken te vertragen bij mensen met een milde vorm van Alzheimer. Dit zorgt er voor dat de Vlaamse universiteiten nog gerichter onderzoek kunnen doen. En die Vlaamse universiteiten staan aan de wereldtop op het gebied van dementie-onderzoek en daar mogen we best trots op zijn. Met prof. Rik Vandenberghe (dé neuroloog van UZ Leuven gespecialiseerd in onderzoek naar Alzheimer) als autoriteit en auteur van het boek 

'Het Geheugenlabyrint - Wegwijzer bij dementie'

Het uiteindelijke doel: geld inzamelen om Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer te steunen. Want alleen onderzoek kan ons dichter bij een remedie brengen, zegt Joost Martens, Directeur van 'Stichting Alzheimer Onderzoek'. 


de Stichting Alzheimer Onderzoek steunen kan via donatie op het rekeningnummer BE29 2300 0602 8164