Legendarisch platenlabel Antler maakt comeback met re-release Siglo XX!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    12 oktober 2023

Baanbrekend in de 80’ en 90’s en een absolute speerpunt in de wereld van post-punk, cold- en new wave, EBM, electro… worden er nu terug een reeks albums en compilaties uit de uitgebreide Antler archieven uitgebracht. Als eerste een remasterde versie van dit dubbel album van de Limburgse Cold Wavers Siglo XX, uit 1984.  Eén plaat met studio tracks en een volledige live plaat hoofdzakelijk in Nederland opgenomen in 1983/84.


Neue Sachlichkeit en hun single « Ice/Painless Rage (KR007) was de laatste release op het Kleo Label van Roland Beelen en kwam uit in 1981. Het werd ook de eerste release op het Antler label opgericht na een ontmoeting  in café De Knoet in Aarschot met Maurice Engelen. Kleo Records  werd  Antler Records en beide heren gingen over tot een samenwerking die tot 2005 zou duren . Beelen kreeg een zwaar ongeval en trok zich in 2005 terug uit de muziek bizz, Engelen ging door met Praga Khan en Lords of Acid.
In 1995 ging Antler (toen al omgevormd tot Antler-Subway Records) een samenwerking aan met EMI Records . De legendarische Belgische alternative-new wave catalogus werd aangevuld met een reeks spraakmakende en in 2023 nog steeds actuele en onvergetelijke Belpop hits.  Vanaf 1995 werden nog meer Belgische en internationale hits gescoord en werden miljoenen platen en cd’s verkocht.
 
Bij het verdwijnen van EMI Records en EMI Music, werd het label onder de mat geveegd, gingen archieven verloren en kwam Antler uiteindelijk na omzwerving via Universal bij Warner Music terecht.
 
Starman Records verwierf in 2022 van Warner Music het recht om de naam Antler en  Antler-Subway opnieuw te gebruiken om het meer dan 40 jaar oude label terug nieuw leven in te blazen. Twee compilaties (vinyl only) met de meest zeldzame en lang verloren tracks uit de prille Antler periode werden  door Lieven De Ridder (Walhalla Records) met de grootste zorg  samengesteld en door Pieter De Wagter geremastered. De eerste hiervan: "Antler Records - Early Years Vol. 1" verschijnt begin 2024.
 
Siglo XX « Double Album «  is het laatste album van de limburgse coldwave band dat op het Antler label verscheen. Antler 031 is het resultaat van de laatste  artistieke samenwerking tussen Roland Beelen en Siglo XX midden jaren 80. De plaat wordt beschouwd als een meesterwerk en tal van gerenommeerde Artiesten uit de toenmalige Belgo-Manchester Scene werkten er aan mee.. De groep ging daarna naar Play it again Sam en sloeg een andere artistieke weg in. Bestellen kan hier