Roofman droomt over middelmaat op nieuwe single

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    4 november 2023

Na de release van debuutalbum ‘Still The Mess I Wass’ (februari 2023) en de recente ‘ATL EP’ (oktober 2023) presenteert de uiterst productieve songwriter Roofman nog méér nieuwe muziek. ‘dreaming about a regular monday’ is de eerste single van het aankomende tweede album en beschrijft een gevoel dat heel herkenbaar moet zijn voor collega-artiesten: twijfelen aan zijn beslissingen in het leven en het verlangen naar zich voldaan voelen met de middelmaat.


Roofman over de single: "Dit nummer is simpelweg gevangen in het moment dat ik klaar over mezelf en de levensstijl die ik heb gekozen. Ik was op het moment van schrijven ziek en moe van al het altijd onderweg zijn, met de bijkomende drang om te feesten. Ik haattte mijn verveling en gebrek aan motivatie om mijn houding te veranderen."

‘dreaming about a regular monday’ is de eerste single van het aankomende album ‘8 songs from the bathroom’, opgenomen in – jawel – de badkamer van de Clouds Hill studio’s in Hamburg, Duitsland. Waarom zou je denken? Nou, de titelsong van debuutalbum ‘Still The Mess I Was’ werd spontaan in de badkamer opgenomen, omdat zowel Roofman als producer Johann Scheerer ontdekten dat er een magie zat in de, behoorlijk spectaculaire, natuurlijke galm in de ruimte. Het nieuwe album, opgenomen met de Duitse gitarist Valentin Hebel en de Frans/Oekraïense bassist Kate Curly, is volledig afgestemd op dit unieke geluid, waardoor er een rillende doch warme sfeer ontstaat.

Over Roofman
Weemoedige folksongs, die altijd een zekere indiefragiliteit hebben. Thijs van der Meulen alias Roofman heeft het bijzondere vermogen om mensen naar hem te laten luisteren. Zijn melancholische liedjes, die hij soms afbreekt met humoristische aankondigingen, hebben indrukwekkende melodieën en zijn in de beste zin van het woord intens. ‘De vreugde van verdriet’, zoals hij het noemt, lijkt mensen te raken.

"Het schrijven van de liedjes heeft iets spiritueels voor mij", zegt Thijs, verwijzend naar het feit dat de melodieën vrijwel altijd vanzelf komen. Zijn teksten gaan over het dagelijks leven, vermengd met de grotere dilemma’s waarmee een man van begin dertig te maken krijgt. Hij zwelgt overigens niet in zelfmedelijden, maar heeft de sterke wil om van melancholie iets creatiefs te maken. "Ik hou van de warme pijn, het mooie verdriet", zegt hij. In rust, daar ligt de kracht.

De afgelopen jaren deelde hij het podium met o.a. Walter Martin (The Walkmen), Noah Guthrie, Cari Cari, Eric Steckel en Matt Perriment en speelde shows in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Spanje naast zijn thuisland Nederland. Roofmans debuutalbum 'Still The Mess I Was' – opgenomen in de gerenommeerde analoge Clouds Hill recording studios in Hamburg – verscheen in februari 2023, gevold door ‘ATL EP’ – opgenomen in de studio van gitarist Rhett Shull in Atlanta – in oktober 2023. Het nieuwe album ‘8 songs from the bathroom’ wordt verwacht in maart 2024.

  Aankomende liveshows:

  • 12.11.2023 | Patronaat, Haarlem /w J.E. Sunde (tickets)
  • 15.11.2023 | EKKO x Kromme Haring, Utrecht /w J.E. Sunde (tickets)
  • 20.12.2023 | Cinetol, Amsterdam /w Midas (tickets)