Zimmerman brengt nieuwe love song: 'Perfect Guy' + album 'Love Songs' uit op 14/02.

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    20 november 2023

Na het zeemzoete How Much I Love You brengt Zimmerman een tweede smaakmaker uit voor zijn nieuwe album Love Songs, dat op Valentijnsdag 2024 verschijnt. Met Perfect Guy haalt Simon Casier de late night crooner in zichzelf boven. Een nummer over jezelf zijn met de persoon van wie je het meeste houdt, versierd met stijlvolle steeldrums en langoureuze strijkers. En met gastvocalen van toekomstige Ms Zimmerman; Noémie Wolfs.


De meest romantische plaat van de eenentwintigste eeuw maken. Dat was, in een notendop, het plan dat Simon Casier met Love Songs voor ogen had. Het onderwerp van zijn liefde — Noémie Wolfs, u welbekend — had al eerder een love song cadeau gekregen. Ze was de inspiratie voor You won my heart op debuutplaat The Afterglow (2016). Maar dit keer mocht het nog directer, nog onverbloemder. En de nummers graven toch net iets dieper dan I love you en You’re beautiful.

Verliefdheid zonder humor is nooit een lang leven beschoren. Ook op dat vlak zit het snor. Een plaat vol liefdesliedjes is een delicate evenwichtsoefening. Het komt erop aan het evenwicht te bewaren tussen cheesy sentiment en oprechte schoonheid.

“Misschien heb ik die lijn zelfs een paar keer overschreden. Heel cool en rock-‘n-roll klinkt het natuurlijk niet, maar dat heeft me sowieso nooit geïnteresseerd. Ik wil gewoon de muziek maken die ik wil maken op het moment dat dat ook emotioneel klopt. Ik heb op de plaat gezegd wat ik te zeggen had, binnen de spanningsboog die ik voorop had gesteld. Bij Balthazar spelen is fantastisch en ik doe niets liever dan bas spelen. Maar bij Zimmerman kan ik mijn eigen ei kwijt. Die afwisseling houdt het verfrissend.”

Het resultaat is een bijzondere plaat met tien compacte, toegankelijke nummers die, door de fraaie strijkers-arrangementen meer dan eens aan de klassieke popsongs van Burt Bacharach doen denken. Tijdloos, maar toch modern. Lichtvoetig, maar nooit vrijblijvend. En altijd onverbloemd. Dat laatste is een uitloper van Wish You Were Here, het bloedstollende eerbetoon aan zijn overleden broer dat vorig jaar met lof werd overladen. Beide platen kwamen gelijktijdig tot stand, ook al kunnen ze qua vorm en en inhoud nauwelijks verder van elkaar liggen. Op ‘Wish You Were Here’ — één lange compositie van drie kwartier — was geen plaats voor beeldspraak of metaforen: het thema vroeg concrete taal. De dingen moesten bij de naam worden genoemd. Dat luchtte op, en daardoor durft Simon Casier het aan om zich ook op Love Songs van zijn meest kwetsbare kant te laten zien. “Vroeger interesseerden songteksten me niet zo. Nu weet ik dat een goeie lyric een nummer honderd keer beter kan maken.” En kijk: hij heeft op deze derde plaat romantiek tot kunstvorm verheven. Leve de liefde? Leve de liefde!

FOLLOW ZIMMERMAN
FB / IG / YT / SPOTIFY

Live:

30.11.2023 — HNITA JAZZ CLUB, HEIST-OP-DEN-BERG 

22.02.2024 — LUXOR LIVE, ARNHEM (NL)      
07.03.2024 — EFFENAAR, EINDHOVEN (NL)            
13.03.2024 — ANCIENNE BELGIQUE, BRUSSEL   
17.03.2024 — ROTOWN, ROTTERDAM (NL)   
21.03.2024 — WILDE WESTEN, KORTRIJK 
22.03.2024 — NIEUWE NOR, HEERLEN (NL)     
28.03.2024 — GEBOUW-T, BERGEN-OP-ZOOM (NL) 
03.04.2024 — CACTUS CLUB, BRUGGE   
04.04.2024 — DE CASINO, SINT-NIKLAAS         
19.04.2024 — EKKO, UTRECHT (NL)         
11.05.2024 — NEUSHOORN, LEEUWARDEN (NL)    
24.05.2024 — BIBELOT – DORDRECHT (NL) 

Luister naar Perfect Guy: zimmerman.ffm.to/perfectguy
Pre-order Love Songs hier: zimmerman.ffm.to/lovesongs