GMM: 11 nieuwe namen

Nieuws:Festivals
      20 december 2010

Graspop heeft 11 nieuwe namen bekend gemaakt voor hun 2011 editie. Het is 15 jaar geleden dat Rob Zombie nog eens naar ons land kwam. In 1995 kwam de man voor de laatste maal naar ons maar dan als White Zombie.

Vrijdag: 24/06: Journey, Foreigner, FMZaterdag 25/06: Whitesnake, Suicide Silence, Firewind, GhostZondag 26/06: Rob Zombie, All That Remains, Architects, Escape The Fate


RZ

Uit de nieuwsbrief:

ROB ZOMBIE, WHITESNAKE, JOURNEY EN FOREIGNER OP DE 16E EDITIE VAN GMM!


SHOCK ROCK EN ZOMBIES
Met shock rocker ROB ZOMBIE hebben we opnieuw een klepper van formaat te pakken. Zijn laatste passage in ons land dateert al van 1995, toen nog met White Zombie. Toen die band in 1998 de handdoek in de ring wierp, ging Rob door onder zijn eigen naam met minstens evenveel succes. Naast ijzersterke albums als ‘Hellbilly Deluxe 1 & 2’ en ‘The Sinister Urge’, staat Zombie ook bekend voor zijn fenomenale liveshows waarin behalve het muzikale ook het visuele aspect een belangrijke rol speelt. Ondertussen heeft hij naam gemaakt in Hollywood. Met de films ‘House of A 1.000 Corpses’ en de sublieme interpretaties van ‘Halloween 1 & 2’ heeft hij ook de harten van de filmfans ingepalmd. Gegarandeerd een totaalspektakel dus voor de 16de editie van GMM.

CLASSIC ROCK DEN TOP
Acht jaar geleden fronsten veel hardrockfans de wenkbrauwen toen WHITESNAKE, na flink wat jaren stilte, een terugkeer naar ’s werelds grootste podia aankondigde. Geruggensteund door een uitstekende band bewees David Coverdale zowel in 2006 als 2008 op GMM dat op de hitmachine nog lang geen sleet zit. Met ‘Good To Be Bad’ leverde de charismatische ex-Deep Purple vocalist ook nog eens een uitstekende comebackplaat af. Geen twee zonder drie, dacht Coverdale, dus zakt hij een derde keer af naar Dessel... met een vernieuwde band – alleen gitaristen Doug Aldrich en Reb Beach blijven de meester trouw – én een nieuw album dat in het voorjaar van 2011 verschijnt.

Ruim 35 jaar aan het rockfront en een rist klassiekers op het palmares, maar nooit eerder op de festivalweide van GMM: dat kon en mocht niet blijven duren. De Brits/Amerikaanse legende FOREIGNER, bekend van hits als ‘Cold As Ice’, ‘Say You Will’ en ‘I Want To Know What Love Is’, hoeven we niet meer voor te stellen. Onder leiding van Lou Gramm en Mick Jones scoorde de classic rockband in de jaren ‘70 en ‘80 de ene hit na de andere. Gramm stapte in 2003 op en werd vervangen door Kelly Hansen, met wie Foreigner in de 21ste eeuw zijn plaats aan de top van de melodieuze rock heroverde. ‘Can’t  Slow Down’ is de titel van het jongste album en dat wil de legendarische band maar al te graag bewijzen op GMM 2011. M

et meer dan 75 miljoen verkochte albums is het Amerikaanse JOURNEYvooral in eigen land en Japan een onvervalste topper. In Europa sloeg de commerciële rock net iets minder aan, maar toch wist de band door de jaren heen ook bij ons een schare trouwe fans op te bouwen. Twee jaar geleden verraste Journey op GMM met een ronduit sterk concert, niet in het minst dankzij de voortreffelijke prestatie van de Filippijnse zanger Arnel Pineda. Samen met Foreigner gaat Journey in 2011 opnieuw de uitdaging aan om de ‘classic rock’ weer op de kaart te zetten. Met een nieuwe plaat, beloofde Neal Schon, die al sinds 1973 deel uitmaakt van de band, ons.

NOG BEVESTIGD
FIREWIND, de melodische power metal band uit Griekenland, is dit jaar aan zijn zesde langspeler toe, ‘Days of Defiance’. Spilfiguur in de band is leadgitarist Gus G., die o.m. Dream Evil en Arch Enemy op zijn vrij indrukwekkende palmares heeft staan, en daar sinds 2009 ook het snarenwerk bij Ozzy Osbourne mag aan toevoegen. Firewind blijft echter zijn prioriteit. Momenteel zijn de Grieken op wereldtournee om de nieuwe plaat te promoten; ‘Days of Defiance’ prijkt naar eigen zeggen alvast in de top 10 van Ozzy’s hoogstpersoonlijke verlanglijstje!

GMM besteedt graag aandacht aan alle facetten ven het metalgenre en daar hoort AOR (Album Oriented Rock) zeker bij. Het Britse FM is al actief sinds 1984 en levert ruim een kwart eeuw later nog steeds hoogstaande prestaties. Na een bezinningsperiode van 12 jaar verenigden ze in 2007 opnieuw de krachten en in dat jaar kwamen ze met de cd ‘Metropolis’ nog meer op het voorplan. Dat ze ook live hun mannetje nog staan tussen al dat jonge geweld komen ze dan ook graag bewijzen tijdens het laatste weekend van juni.

GMM gaat de mysterieuze toer op en nodigt het Zweedse GHOST uit. Niemand heeft enig idee over wie of wat er achter deze band schuil gaat. Zelf omschrijven de 6 schimmen zich als ‘a devil worshiping ministry’. Sommige Orakels fluisteren dat er ondermeer ex-Entombed en Watain-leden behoren tot deze congregatie. Muzikaal lieten ze op hun debuut een kwaadaardige mix horen van metal die ons doet denken aan Mercyful Fate, Witchfinder General of zelfs Blue Östyer Cult. Mocht black metal in de jaren 70 bestaan hebben, Ghost zou voor een revival zorgen. Grootheden als Darkthrone behoren tot hun die hard fans. Vele GMM-bezoekers zullen zich hierbij aansluiten.

Met vijf studioalbums op hun naam hoeft ALL THAT REMAINS zich niet meer te bewijzen bij met metalpubliek. Deze uit Massachusetts afkomstige formatie weet al jaren de perfecte brug tussen melodieuze deathmetal en hardcore te slaan. Niet alleen op cd klinkt de muziek van dit gezelschap supervet, ook live staat hun uit de kluiten gewassen metal als een huis. In 2009 wist All That Remains al de nodige potten te breken op de weide van Graspop, dit jaar mag men dit nog eens komen overdoen. Ga dat zien, al was het alleen maar om de vrouwelijke bassist van deze groep in volle actie te zien.

Na 4 langspelers is het Britse ARCHITECTS klaar voor de grote doorbraak en dat is meer dan terecht. Met hun moderne frisse sound hebben ze het begrip metalcore opnieuw uitgevonden en het vooral een ferme trap onder de kont gegeven. Op hun nieuwe plaat ‘The Here And Now’, die in januari 2011 op de mensheid wordt losgelaten, wordt onmiddellijk duidelijk dat ze klaar zijn voor de volgende stap. Geen wonder dat GMM op hun agenda staat want na hun tournee samen met Bring Me The Horizon begin volgend jaar is dit het logische vervolg.

De heren van ESCAPE THE FATE komen rechtstreeks uit Las Vegas richting Dessel om er, waarschijnlijk tot jolijt van het vooral jonge publiek, een indrukwekkend feestje te bouwen. Hun eerste twee albums werden uitgebracht door de punk- en hardcore-gigant Epitaph. Begin november 2010 werd hun naar zichzelf genoemde derde wapenfeit uitgebracht door het machtige Interscope. Catchy melodieën, in-your-face teksten en groovende solo’s bij de vleet. Een nieuwkomer die zich zal ontpoppen tot een blijvertje.

SUICIDE SILENCE

 

gmmaffiche20-12-10