Ploho - Пыль {Pyl} (Artoffact Records/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    21 april 2021

Ploho brengt heerlijke ‘sovietwave’ uit het koude Siberië. Hun muziek is een smakelijke cocktail van post-punk, new wave en rock.


Ziedaar nog een album van Ploho. Dit Russisch trio weet het best uit gitaar, bas en synths te halen. De zang is onverstaanbaar, want in het Russisch en de zanger heeft zeker niet de beste stem ter wereld. Toch zit ik hier heen en weer te wiebelen op mijn zitbal, want dit is een uitstekende en erg dansbare post-punk plaat.

“Пыль (Pyl)” dateert van 2019, maar is minstens even goed als hun recenter “Фантомные Чувства” album (2021). In mijn vorige review had ik het reeds over de vergelijking met het Turkse She Past Away en Ploho heeft zeker het potentieel om binnen de scene zo bekend te worden als deze darkwave/post-punk band. Alleszins is in het genre een darkwave band uit Rusland al even exotisch als één uit Turkije of Ijsland (KælanMikla). Je hoeft de taal niet te kennen om een song goed te vinden. Als is het begrip van de songteksten wel een serieus pluspunt.

Conclusie:
Ploho neemt je mee op een onvergetelijk tijdreis naar de jaren 80. De band brengt uitstekende ‘sovietwave’ , een pakkende combinatie van post-punk, new wave en rock. De koude en op het randje van depressie balancerende sound roept herinneringen op naar de hoopvolle en tegelijk angstige tijd van de Sovjetunie net voor haar ineenstorting.

 

  Contact