Spot On Jazz 2021- H A S T, Bestiaal, Skordatura feat. Jozef Dumoulin & Mäâk ‘’Een oorverdovend totaalspektakel dat aan de ribben kleeft’’

Review:Festivals
  Erik Vandamme    2 mei 2021

In het kader van Spot on Jazz werd een heuse Solidude Records label night georganiseerd, helaas nog steeds niet met publiek. Via streaming kregen we wel enkele jazz kleppers van formaat op onze bord: H A S T, Bestiaal, Skordatura feat. Jozef Dumoulin & Mäâk. Die laatste is zelfs een primeur, want hun eerste echte live voorstelling aan een groot publiek. Het werd een oorverdovend totaalspektakel dat van begin tot einde aan je ribben kleeft.


Dat oorverdovende moeten we toch even nuanceren. Het is niet zo dat er constant geluidsnormen werden overschreden, het is eerder de intense manier waarop de drie acts tewerk gaan die ervoor zorgen dat we compleet van onze sokken worden geblazen. H A S T (*****) opgericht door altsaxofonist Rob Banken, een instrumentale band met wortels in jazz, heavy rock en improvisatie, zet dat als opener van de avond op een verschroeiende wijze in de verf. En zal dat later nog enkele keren overdoen. De sound van H A S T is gebouwd rond saxofoon virtuositeit die doorheen je hart boort, gekruid met knallende percussie en gitaarriedels die nog dieper klieven dan botte bijlen. Waarna verdovende contrabas geluiden de kers vormen op deze bijzonder lekkere taart. En laat dan ook een diepe indruk achter.

Line up:

Rob Banken – altsax
Artan Buleshkaj – gitaar
Roeland Celis – gitaar
Cyrille Obermüller – contrabas
Elias Devoldere – drums

Prompt zijn we vertrokken voor een totaalspektakel met de formatie Skordatura feat. Jozef Dumoulin & Mäâk (*****) We citeren uit de biografie ‘’Met rollende ritmes, scherpe injecties, hoekige grooves, momenten van humor en een buitenaards geluid dat af en toe doet denken aan de intergalactische funk van Battles, kookt Skordatura een sudderpot van ideeën.”Die pot kookt voortdurend over dankzij de niet aflatende virtuositeit van Jakob Haghebaert (gitaar), Bas Bulteel (Fender Rhodes, keys), Joshua Dellaert (bas) en Sebastiaan Vekeman (drums) Voor de gelegenheid krijgt dit gezelschap de steun van Mâäk , noem die gerust één van de meest avantgardistische jazzformaties in België. En Jozef Dumoulin, die uit zijn keyboard voldoende vuurwerk doet ontstaan waardoor complete zalen in vuur en vlam staan. Samengevoegd zorgt dit gezelschap ervoor dat het kookpunt wordt bereikt, zodat de hele Stad Gent davert op zijn grondvesten. En ook onze huiskamer, na de doortocht van deze jazz wervelstorm, door elkaar wordt geschud.

Line up:

Sebastiaan Vekeman: drums, compositie
Joshua Dellaert: basgitaar, compositie
Jakob Haghebaert: gitaar
Jozef Dumoulin: keyboards
Laurent Blondiau: trompet, arrangement
Jeroen Van Herzeele: tenorsax
Michel Massot: tuba
Grégoire Tirtiaux: altsax, arrangement

Bestiaal (*****) zet van zijn kant de puntjes op de ‘i’. Door wederom op een zwevende maar ook hartverscheurende wijze, in golvende bewegingen dus, ons nogmaals stevig door elkaar te schudden. Ook zij verstaan de unieke kunst om te flirten met geluidsnormen. Enerzijds ze overschrijden, anderzijds oogstrelend een gevoelig snaar raken. Wat ons vooral opvalt gedurende de volledig avond. Er zit dus zeker een rode draad doorheen de drie concerten, de bands sluiten wat totaalbeleving betreft op elkaar aan. De perfectie wordt overschreden, grenzen van improviseren en experimenteren verlegt. Maar vooral intensieve klankentapijtjes uitgespreid waardoor je van begin tot einde compleet wordt omver geblazen om nooit meer recht te komen. Dat laatste zet dus ook Bestiaal op een meesterlijke wijze enkele malen dik in de verf.

Line Up:

Sebastiaan Vekeman: drums & compositie
Jakob Haeghebaert: gitaar
Sebastiaan (Bas) Gommeren: contrabas

  Contact