Bazart – Onderweg (PIAS)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
 Koen Asaert    4 juni 2021

Mathieu Terryn, Oliver Symons en Simon Nuytten weten hun existentiële twijfels als vanouds te verpakken in glorieuze popmelodieën en refreinen die schreeuwen om meegebruld te worden door volle zalen en festivalweides.


De jonge piepkuikens van vroeger zijn intussen koppige hanen geworden, vat Terryn het met een mooie metafoor samen. ‘Onderweg’ toont een groep die aan zelfvertrouwen heeft gewonnen. Die de tijd heeft genomen om aan zelfreflectie te doen, en goed na te denken over waar Bazart precies voor staat: sterke songs, gekoppeld aan een groots geluid.

Als tekstschrijver heeft Matthieu Terryn zijn unieke stijl verder geperfectioneerd. Hij zingt over belangrijke beslissingen nemen, en die tegelijk meteen weer heel hard in twijfel trekken. Omdat het leven nu eenmaal zo in elkaar zit. Het zijn teksten die je aanvoelt, veel meer dan dat je ze létterlijk begrijpt. De sfeer van de woorden vertelt meer dan een lineair verhaal ooit zou kunnen. En als je er je eigen invulling aan kan geven, zit het helemaal goed.

 

 

Denk Maar Niet Aan Morgen schiet het album op gang met zwoele filosofische electropop., Onderweg is typisch Bazart, maar voelt toch op een of andere manier anders aan. De band is nog half verdroomd onderweg naar de plaats die als thuis voelt. Anders ’ is een onder camouflage verborgen liefdeslied, dat de potentie heeft om een dikke hit te worden. “Dit is anders, maar het voelt alsof ik hier al ben geweest.” Het refrein van Bazart’s nieuwste single ‘Anders’ vat de nieuwe en 3de plaat meteen perfect samen. Thuiskomen op een plaats waar je nooit eerder bent geweest. Dat is meteen ook de plek waar Bazart zich nu bevindt: op het juiste spoor, zelfzeker en vastberaden op weg naar een onbekende bestemming. Het verloop van de reis valt niet te voorspellen, maar één ding staat vast: het belooft een mooi en boeiend traject te worden.

 

 

Van Alles Of Niets kunt u ongetwijfeld al het refrein meezingen. Ja, het is dat liedje van als we doodgaan en tegen muren in je hoofd aanlopen. Een commercieel succes, maar toch ook een song die me elke keer weer beroert. Telkens Als Je Gaat geeft een zomers gevoel bevat toch ook een deel droevige melancholie. Als een traantje op een zonbeschenen gezicht. Als Ik Val drukt verlangen en verdriet uit. Ik zou het durven benoemen als een liefdeslied van een wijfelende geest met overactieve gedachten. Maar als het zo’n mooie songs oplevert kunnen we die wilde gedachtenstromen enkel toejuichen. Laat Me Los ‘Maar verlaat me niet’ serveert een smakelijk slaatje gekruid met klinkende harmonieën en tegenstrijdige gevoelens. Breekbaar is – hoe kan het ook anders- een breekbaar lied over een broos bestaan. Toch pakt het je bij de lurven en schudt je dooreen. Andere Oorden begint als een oriëntaals treurlied, heeft het weer over ‘onderweg’ zijn en doet me denken aan Marco Borsato. Het voelt tekstueel wat minder diep aan dan de vorige songs. Maar muzikaal lijkt men meer te experimenteren, wat dit lied uiterst interessant maakt. In Cirkels maakt de cirkel rond en kent een gospelritme met streepjes Prince en spatjes 80ies pop.

Conclusie:
“Onderweg” is een Nederlandstalig topalbum met een sterke existentiële diepgang, die ik ten zeerste kan appreciëren. In onze contreien hebben deze kerels al veel roem vergaard. Maar Bazart verdient het ook om internationaal door te breken. Tijd om die Vlaamse bescheidenheid af te werpen en hoog te mikken.

 

Website / Facebook / Instagram