The Ultimate Dreamers - Live Happily While Waiting For Death (Wool-E Discs / Dans Les Profondeurs)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
 Koen Asaert    29 september 2021

Wool-E Discs groef een verborgen muzikale schat uit de jaren 80 op. The Ultimate Dreamers, opgericht in 1986, brengen cold wave en post-punk en krijgen eindelijk de kans om hun originele jaren 80 songs geremastered als album uit te brengen.


In 1990 vielen The Ultimate Dreamers in slaap terwijl tientallen artisanaal op cassette opgenomen nummers in de kast bleven liggen. Dertig jaar later, doken de opnames weer op. Toen Dimitri, eigenaar van het Wool-E Discs label, dit te weten kwam bood hij hen meteen aan om een album te maken. Na een strenge selectie en mastering worden 11 tracks als “Live Happily While Waiting For Death” uitgebracht. Ondertussen werd ook de band zelf gereanimeerd, zij het in een gewijzigde samenstelling. Dus hopelijk krijgen we ze ook eens live te zien.

 

 

Love You?! geeft je direct zin om te dansen. Synths en drums domineren dit nummer. De opname is niet schitterend, ten gevolge van de beperkingen van de opnameapparatuur van de jaren 80, maar dit geeft de song karakter en authenticiteit. De zang is een werkpuntje en dat merk je ook op Japanese Death dat voor de rest een lekker depressief cold wave nummer is. Never Die is een logge sleper die je langzaam met tranen op de wangen in slaap wiegt. Female Zone klinkt of het in een echte vleermuisgrot is opgenomen. Een beetje echo klinkt in deze omgeving zeer natuurlijk. Bij Education kruipt de band samen met jou onder een warme deken. Het geluid lijkt gedempt maar crëert een veilige schuilplaats onder het beddengoed. Funeral Walz zorgt voor een relatief vrolijk danspasje onder een regen van vallende herfstbladeren. I hate You?! Klinkt nog opgewekter en energetischer. Het gemaskerd bal ontspoort en daar is reeds het volgende nummer. Op A Long Time Ago toont de band zijn tanden en plaatst een opwindende bijtkus in je hals. Laughing Furniture is een stuk minder extatisch en lokt je een donker steegje in. Het Koude Oorlogbunker-geluid blijft hoe dan ook boeien. No Matter surft verder op koude golven. De zeurderige zang kan niet helemaal overtuigen, toch blijf ik meeneuriën. Op S’envoler hoor je letterlijk het geluid van de golven, naast de gure wind en waanzinnig gelach. Als intro kan dit tellen voor dit in het Frans gezongen nummer, waarbij je je een neerslachtige bezopen en half verzopen Serge Gainsbourg kan voorstellen.

Conclusie:
The Ultimate Dreamers was een band die toch wat in zijn mars had, getuige de sterke nummers op dit album. “Live Happily While Waiting For Death” blijkt in de eerste plaats een uniek tijdsdocument van ondergrondse post-punk en cold wave uit de jaren 80. Het bunkergeluid en atoomkeldergegalm van de Koude Oorlog dien je er dan ook bij te nemen. Deze sound is hoogstwaarschijnlijk zeer ongewoon voor jonge luisteroortjes, maar wat mij betreft geeft het een gevoel van karakter en authenticiteit.