The Unity - The Devil You Know – The Unity Live (Steamhammer / Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    3 januari 2022

De melodieuze power-metalband The Unity belooft beklijvende nummers, gevoed door uitstekende muzikale vaardigheden en uitgebreide ervaring. Alle muzikale parameters wijzen op een uitstekende act met een veelbelovende toekomst.


The Unity is immers de nieuwe groep opgericht door Gamma Ray-leden Michael Ehré (drums) en Henjo Richter (gitaar). Richter maakt al zo'n twintig jaar deel uit van de Hamburgse powermetal-outfit, terwijl Ehré ‘s cv – voordat hij in 2012 bij de Gamma Ray kwam – bekende namen als Firewind,Uli Jon Roth en Unisonic bevat, om er maar een paar te noemen.

'”he Devil You Know – The Unity Live” werd tussen 2017 en 2020 opgenomen tijdens tournees door Duitsland en een aantal andere Europese landen, bij shows in kleine, oververhitte clubs met zweet dat van de muren druipt, maar ook op grote festivals zoals de Masters Of Rock in Tsjechië en in Duitsland op het Karlsruhe Knockout Festival en Bang Your Head in Balingen. De tracklist richt zich op materiaal van hun albums “The Unity” (2017) en “Rise” (2018), maar bevat in 'We Don't Need Them Here' ook de single release van hun derde album 'Pride' (2020), en een van de hoogtepunten was van hun tour met Rhapsody Of Fire. Daarover gesproken: De Italiaanse band was slechts een van de vele gerenommeerde groepen waarmee The Unity uitgebreid heeft getoerd. Net zo onvergetelijk waren hun concerttournees samen met Sinner, Edguy en Axel Rudi Pell, waar The Unity elke avond hun uitstekende vaardigheden presenteerde en reclame maakte voor hun daaropvolgende, even veelgeprezen headlinertours.

Revenge kan je zien als een lang uitgesponnen intro. Ik ben al direct onder de indruk van het indrukwekkend livegeluid. Dit belooft voor de rest van het album. Bij Last Betrayal valt me onmiddellijk op wat een formidabele zanger Gianbattista Manenti is. De rest van de band speelt ook in eerste klasse of zelfs in de champions league van de power-metal. No Hero powert verder op het ingeslagen pad. No More Lies kondigt Manenti aan als ‘Keine Lüge Mehr’. De zanger krijgt het publiek moeiteloos op zijn hand. En jawel, hoor, dit is weeral een uiterst sterk nummer, die elke fan van Gamma Ray, Edguy of Stratovarius zal aanspreken.

 

 

Welcome Home geeft je zin om wild te dansen en luchtgitaar te spelen. Wat een bombaste power metal track! Na dit prachtige nummer, krijgen we met Firesign, een song die relatief gezien iets minder is, maar toch nog veel blijkt dan de beste songs van menig andere band. The Storm is een aanstekelijke oorworm. Geen wonder dat dit nummer als single uitgebracht werd.

 

 

We Don’t Need Them Here is de meest recente song op dit live-album en op een of andere manier hoor je ook dat de band geëvolueerd is en voor zichzelf een eigen identiteit heeft gecreëerd. The Willow Tree blijkt een gevoelige ballad. Het is echter geen zeemzoeterige bedoening, want daarvoor is deze song veel te krachtig. Het nummer eindigt overigens met een mooie zangsolo. Op het geweldige You Got Me Wrong gaat Manenti regelmatig in interactie met het publiek. Close To Crazy wordt aangekondigd als een slaapliedje. Je zult echter allerminst in slaap vallen tijdens dit sterke nummer. The Unity eindigt even sterk als het begon met Never Forget.

Conclusie:
The Unity pakt op “The Devil You Know – The Unity Live” met prachtige power-metal van een uitstekend niveau. De geluidskwaliteit is dermate hoog en consistent, dat je soms vergeet dat dit een live-album is. Natuurlijk ligt dit ook aan de geweldige zanger en eersteklasmuzikanten van The Unity. Dit is een band die alles in huis heeft om het te maken. Het album is hoe dan ook een aanrader voor wie houdt van krachtige melodic metal.


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015