Screaming Shadows – Legacy Of Stone (FromThe Vaults/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    5 januari 2022

Screaming Shadows is een Italiaanse heavy metalband uit Sardinië, opgericht in 1999 door multi-instrumentalist Francesco Marras.


Na een demotape en een mini-cd bracht de band in 2003 als zelfgeproduceerde plaat de eerste full-length uit getiteld "Behind the Mask".

In 2006 tekenden ze hun eerste platencontract bij het nieuwe Italiaanse label My GraveyardProductions en brachten de albums "In The Name Of God" uit in 2006 en "New Era Of Shadows" in 2009. Beiden kregen goede feedback van tijdschriften en webzines.

Na vele concerten in Sardinië, Italië en het Verenigd Koninkrijk, bracht de band in 2011 het album "Night Keeper" uit, op het Italiaanse label Jolly Roger Records. Bij dit album waren veel belangrijke muzikanten uit de Italiaanse muziekscene betrokken, zoals Alessandro Del Vecchio, Mattia Stancioiu, Pier Gonella en nog veel meer.

Nus de band onder leiding van Tygers Of Pan Tang-gitarist Francesco Marras terug met een van zijn sterkste releases tot nu toe: "Legacy Of Stone”. Een krachtige set nummers die de echte heavy metal en NWOBHM-invloeden van het verleden omarmen, en ze bovendien leveren met een cutting-edge muzikale scherpte en een duidelijke punch in de productie.

Het album opent met Free Me, dat het startschot geeft van een wild headbangfeestje. De prijs voor originaliteit zullen deze Italianen niet winnen. Maar voor enthousiasme en techniek scoren ze bonuspunten. Heaven Or Hell klinkts iets minder heavy metal en iets meer hardrock, maar is vooral superaanstekelijk. Vergeleken met de 2 vorige nummers vind ik Crimes With No Name tamelijk mak. Gelukkig wordt met Love And Hate een versnelling hoger geschakeld, wat voor hevige nekgymnastiek zorgt. The Devil’s Mask is een relatief rustiger naar New Wave Of British Heavy Metal ruikende metaltrack. Lost Child is nog zo’n klassieke midtempo heavy metal track. Live For Your Dreams neigt meer naar power-metal met veel vocale harmonieën en hoge uithalen. Stand In Line is minder bombastisch maar minstens even goed. Ik krijg zowaar zin om mee te zingen met de pakkende refreinen. Het superaanstekelijke Shake Your Blood telt naast jaren 80 heavy metal-invloeden ook meer hedendaagse power-metal kenmerken. Where I Have Been Up To Now – hoogstwaarschijnlijk bedoelen ze What I Have Been Up To Till Now – is ondanks het kromme Engels best een lekkere hoogdravende power/heavy-metalsong.

Conclusie:
Wie van klassieke heavy metal houdt zal bij Screaming Shadows zeker zijn of haar gading vinden. Origineel kun je “Legacy Of Stone” niet noemen. Maar de zang van Alessandro Marras is redelijk goed en de band en dan vooral Francesco Marras verdient extra punten voor enthousiasme en techniek. Kortom, een lekker heavy metal schijfje.
 
 

 


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015