Gencab – Thoughts Beyond Words (Negative Gain Productions/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    7 april 2022

Zelf geproduceerd tijdens de pandemie van 2020 in een 300 jaar oude molen, is het gloednieuwe album “Thoughts Beyond Words” de volledige culminatie van jezelf in je werk storten. Door alleen in het bos te zijn, kon het creatieve proces luider en ongeremd zijn. Dat leverde Gencab een album op, dat even aanstekelijk als chaotisch is.


De verzameling songs varieert van industrial, tot synthpop, IDM en darkwave en bespreekt onderwerpen als egodood, obsessie, verslaving, opwarming van de aarde, en opoffering als vooruitgang.

You DId This begint met vuile industriële beats, maar evolueert naar gepolijste poppy electrorock. Channel The Past gaat richting futurepop uit, behoudt toch een rockerig karakter. Seafoam Cemetary is hoogstaande indusrial rock. In A Dead Man’s Bastard hoor ik echo’s van Depeche Mode. Toch zou ik dit nummer niet onder synthpop klasseren, want daarvoor is de zang van David Dutton te rockgericht. The Bridges I Burn brengt tamelijk originele industrial. Het is niet superdansbaar maar bevat wel een ruig randje. Misery & Isobel zullen we maar beschrijven als de ballad van dit album. In zo verre je bij industrial van een ballad kan spreken, tenminste. Want dit blijft zware machinale muziek. Altar Of Progress bevat IDM/techno-invloeden, maar ook dark electro en industrial rock elementen. Ook Taper is niet vrij van techno, maar qua tempo zit het meer op de lijn van dark electro. De aanvang van Settle heeft wel wat weg van The Podigy, een band die niet zoals Gencab de rock ‘n’ roll spirit in de alternative dance steekt. De rest van de song klinkt als electronische garagepunk en daarmee scoort Gencab bij mij alleszins veel punten. I’m Finished tenslotte spreekt het gevoel aan dat je hebt als je na een dag vol muzikaal en ander plezier plotseling kapot bent.

Conclusie
Gencab levert met “Thoughts Beyond Words” een kwalitatief hoogstaand en erg origineel industrial schijfje af. Bovendien klinken de nummers, ondanks het gebrek aan gitaren, erg rockig en zelfs een beetje smerig. Dit is geen hellektro of aggrotech, maar interessante alternative industrial van een hoog niveau. Een aanrader voor fans van Skinny Puppy, Frontline Assembly, Mildreda en fïx8:sëd8 en een ideale plaat om rockers warm te maken voor industrial.

 


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015