Subatomic Strangers – Special Satellite (Into The Dark)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    17 september 2022

Zaterdag 17 september 2022 (België)lanceren Subatomic Strangers hun debuutalbum Special Satellite in een baan rond de wereld. Het album bestaat uit acht nummers waarvan er reeds vijf het daglicht zagen, zijnde Enough Of You, Troubled Mind, Pretty Faces, Up Here Alone en de titelsong Special Satellite. Het album wordt vervolledigd met de nummers DE.JA.VU, Young Ones en On My Way.


Begin maart 2020, enkele dagen voor de coronapandemie en de menige lockdowns, namen ze hun album op in Template Studio, Oostkamp (BE), toen nog met voormalig bassist Sander Soenen. Het produce- en mixwerk nam Lukas Grymonprez van Parts of Culture voor zijn rekening. Aangezien optredens, concerten, festivals, etc. geannuleerd werden, besloot het viertal om de release van hun album uit te stellen.

Zoals veel beginnende bands zijn Subatomic Strangers op zoek naar een eigen geluid en identiteit. Dat hoor je in dit album. Het is een verzameling van verschillende alternatieve subgenres, gaande van jaren 80-rock tot synthpop. De titel Special Satellite is dan ook niet zomaar gekozen. Het album symboliseert een satelliet waarop het ontstaan en de vorming van de band is vastgelegd.

Het prachtige, tot in de details uitgewerkte artwork is gemaakt door niemand minder dan zangeres Sharon Braye zelf. Ze bewijst zich een multigetalenteerde dame. De aandachtige luisteraar zal op het artwork elementen herkennen die voorkomen in de lyrics. Verder zijn alle bandleden afgebeeld op de cover, maar opvallend is toch wel de drummer die tot beenderen bestraald wordt. Wat is het verhaal daarachter? Het album is toch in een enigszins mysterieus jasje gehuld en roept een aantal vragen op. Misschien worden die wel in een tweede album beantwoord…

Enough of You klinkt een beetje als Siouxsie and the Banshees. Lekkere Gothic Rock! Een mooi tempo en een goede stem! De synthesizer klinkt ook goed (naast de gitaren). Een top track die niet zal misstaan op een feestje!

DE.JA VU haalt de diepe basstem naar boven, met af en toe een engelenstemmetje. Het is mooi om te horen hoezeer de zangeres met haar stem kan spelen en zorgt voor héél wat variatie. Daarnaast is het gewoon een lekker nummer met een goed tempo. Ik zou het omschrijven als synth wave met een duidelijk retro tintje.

Up Here Alone: Waar ze normaal een zangeres hebben die de nummers zingt hebben ze ook deze ingeruild voor een mannelijk figuur (achteraf gezien blijkt het om hun drummer te gaan aka Arne Stroobant): wat heeft die man een mooie stem zeg!. Up Here Alone gaat over je eenzaam, misplaatst voelen. Het gevoel hebben dat je je plaats niet vindt in de maatschappij. Over jezelf niet kunnen zijn en dromen van een plek waar je dat wel kunt. Op muzikaal vlak klinkt het nummer al bij al redelijk rustig, maar het is de mannelijke stem (die naast de vrouwelijke backings) de aandacht trekt. Puik werk!

Troubled Mind heeft een opvallende bas (eindelijk, want je hoort vaak de bas niet). De drums spelen ook wel een belangrijke rol. Een leuk en aangenaam nummer. Ik kijk uit naar de live uitvoering!

Special Satellite: de prachtige vocals van Sharon Braye vertellen een pestverhaal. Yup: pesten is niet cool en het is altijd cool als een goede band er aandacht aan wil besteden om pesten te bestrijden! Op muzikaal vlak is het ook een hoogvlieger: een melodie die blijft hangen! Dit smaakt naar meer!

Young Ones klinkt lentefris, poppy en zeer aangenaam. Live zal dit ook wel een hit worden! Het geheel klinkt lekker catchy en blijft echt wel hangen! Het potentieel om potten te breken is er! Misschien dat zelfs wat danspasjes kan placeren?

Pretty Faces weerklinkt catchy en poppy! Het is een lentefris nummer welk nog een tijdje blijft hangen. Tevens is het een radiovriendelijk nummer.

On My way klinkt gezapig en rustig. Op muzikaal vlak zou ik het omschrijven als aangename pop/rock (met mooie & breekbare vocals). Het is een mooie afsluiter!

Het was genieten. Ik voel en hoor duidelijk potentieel! Ik hoop dus echt dat ze ver komen en nadien blijven doorgroeien, want ik gun het hun van harte!

 

Volg hen op: