Obituary – Dying Of Everything (Relapse Records/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    27 januari 2023

De legendarische death metal iconen Obituary keren terug met hun langverwachte nieuwe album, “Dying of Everything”. Deze nieuwe schijf vernietigt alles op zijn pad in de aloude traditie van de vroege Obituary klassiekers “Slowly We Rot” en “Cause of Death”, terwijl het de killer studio sound behoudt, die de band in hun eigen studio heeft geperfectioneerd sinds het monsterlijke “Xecutioner's Return uit 2007.


Obituary geven er met Barely Alive meteen een lap op. John Tardy’s excellente, originele vocale stijl en de sublieme death metal composities brengt me terug naar tijden van opgenomen cassetjes van mijn death metal lievelingen Obituary en Cannibal Corpse. De vettige track The Wrong Time bouwt de spanning op, om daarna technisch hoogstaand death metal af te leveren. Geweldig! En bovendien bewijst het, dat je geen hoog tempo moet aanhouden voor excellent doodsmetaal.

 

 

Without A Conscience overtuigt niet enkel door de vocals, maar ook door het gevarieerd, scheurend gitaarwerk. War brengt de verschrikkingen van de oorlog in het hoofd van de luisteraar. De machtige titeltrack Dying Of Everything is voorzien van krachtige riffs en songwriting door Ken Andrews. My Will To Live kent een geniale aanhef en blijkt verder een meer dan degelijk nummer. Je kunt gerust stellen dat de tracks van “Dying Of Everything” er tot nu toe bij mij als zoete broodjes in gaan.

Op By The Dawn laat John Tardy zijn grunt lekker rollen. Het gitaarwerk neigt hier en daar naar heavy metal, wat een zeker frisheid geeft aan dit nummer. Weaponize The Hate excelleert in voortdravend, hoogstaande snarenplukkerij. Torn Apart klinkt erg herkenbaar, alsof ik de riffs al eens elders gehoord heb. Maar de ‘zangstijl’ van John Tardy blijft magistraal. Het logge Be Warned begint aangenaam traag en doet daardoor wat denken aan death doom. En aangezien ik doom metal ten zeerste apprecieer, vind ik dit dan ook een mooie afsluiter van het album.

Conclusie:
Door “Slowly We Rot” en “Cause Of Death” van Obituary, heb ik destijds death metal leren kennen. Deze 2 albums zijn echte klassiekers binnen het genre. Ik ben wel niet de grootste fan van death metal, maar Obituary heeft me altijd bekoord. Het is fantastisch, dat ze al zovele jaren meedraaien en met “Dying Of Everything” weer een potentiële klassieker hebben uitgebracht. Hopelijk wordt dit album niet enkel een favoriet bij de oudere fans, maar ook een lieveling van de jongere generaties (death) metal liefhebbers.
 

Website / Facebook / Bandcamp / Instagram


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015