Die Oberherren – Die By My Hand (Svart Records/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    21 maart 2023

Die Oberherren is een door Svart Records met veel poeha aangekondigde Zweedse gothic rock band. Toch hangt er ook wat mysterie rond de band. De band rond ene Joakim Knutsson zou verder bestaan uit leden en ex-leden van The Coffinshakers, Ghost, The Mobile Mob Freakshow, Gehennah, e.a.. Maar wie dat dan precies zijn, wordt niet vermeld.


 

The Horned One Stabs bied funky goth rock ‘n’ roll met catchy refreinen. Het nummer bevalt me, ook al heeft de zanger niet de meest enigmatische gothrock stem. Maar het is zeker een aanrader als je fan bent van Star Industry. By the end of the Shore serveert gothic rock met een wijds geluid. Het is minder dansbaar dan de vorige song, maar blijft aan je kleven als kauwgum aan een schoenzool. Menig zichzelf respecterende gothic rock band heeft minstens één song met een vrouwennaam in de titel. MetCatrine zijn Die Oberherren hierop geen uitzondering. Toch zal Catrine nooit de bekendheid halen van Severina, Evangeline, Emily, Alice of Jasmine en Rose. The Blood or the Wine vind ik een stuk beter. Het doet me denken aan een combinatie van The Cult, The Mission en Virgin Prunes.

 

 

Clans of Darkness and Smoke begint met vreemde tonen. Gelukkig waaien deze snel eg en krijg je goede gothic rock in de plaats, die rechtstreeks uit de jaren 80 geteleporteerd lijkt te zijn. Bij Guns and Pills horen we een duet met een zangeres. Deze tearjerker van dienst weet daadwerkelijk te emotioneren en mag wat mij betreft in de catologus met de beste duistere duetten opgenomen worden. Black Nightshade lijkt beînvloed te zijn door gothabilly en is daardoor een ideale halloweensong. De intro van Something Wicked lijkt van The Sisters Of Mercy te komen, toch heeft het nummer meer weg van The Mission en The Arch.

Conclusie:
Het is nog veel te vroeg om te zeggen, dat Die Oberherren the next big thing in gothic rock land zijn. Daarvoor moeten ze eerst nog bevestigen met hun volgende albums. Maar het is alleszins een interessante band met een uitstekend retro gothic rock geluid. Hopelijk krijg ik ook eens de kans om Die Oberherren live te zien. Ze zouden zeker op hun plaats zijn op het Wave Gotik Treffen en de Orbit Stage van Amphi Festival, naast minder bekende festivalletjes als Pekkersfeesten.

 

Facebook / Bandcamp