Pommelien Thijs – Per Ongeluk (Sony Music)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    21 augustus 2023

Pommelien Thijs is hot en dat merkten we meteen aan de respons op de foto's van onze fotograaf: Paul D'Eer! Daarnaast krijgen we zeer positieve feedback i.v.m. haar liveoptredens. Het is lang geleden dat we nog eens zo positief konden zijn als het gaat om een debuutschijf van een Belgische artieste! Wat een stem en wat een band! Ontdek hieronder wat we van elke track denken:


De hoofdactrice uit de ‘Knokke Off’ serie, die afgelopen weekend nog aan de zijde van Bazart Pukkelpop inpalmde, stond de afgelopen vijf weken op nummer 1 in de Radio 2 Top 30. Haar ‘Erop of eronder’ werd enkel door Dua Lipa van die troon gestoten. Een betere definitie van een zomerhit bestaat er wellicht niet. Vorig jaar greep Pommelien net naast de trofee met haar hit ‘Ongewoon’. In het verleden blies ze met de hele bende van "#LikeMe" heel wat hits (waaronder een aantal Belgische klassiekers) een nieuwe leven in en nu doet ze het voor het eerst met zelf geschreven liedjes!

De zangeres en actrice breekt volledig door, want begin dit jaar won ze nog drie MIA’s, in de categorieën Doorbraak, Solovrouw, en Hit van het jaar 2022!

Tijd om haar album te bespreken (hoewel die niet op onze redactie terechtkwam, kleine hint naar de toekomst toe)!

Entertainment begint luchtig, met een lentebriesje op een basis van elektronische klanken. De backings klinken oppermachtig en eens alle instrumenten inpluggen barst de bom los en zie je haast het vuurwerk afgaan. De gitaren klinken overigens best lekker. Dit nummer is meteen een stevige opener die van mij ook mag dienen als eerste nummer van een live set! De tekst spreekt me ook aan en bewijst dat deze artiest meer is dan een knap gezichtje en een mooie stem!

Ongewoon had een Zomerhit kunnen worden, maar kwam blijkbaar een jaartje te vroeg, want 2023 is pas een echt Pommelien Thijs jaar! De gitaren en de globale klank zorgt voor kriebels in je buik en geeft het nummer een enorme boost: je voelt de kriebels en de energie en stilstaan lijst haast onbegonnen werk! De tekst gaat overigens over het krijgen van gevoelens voor een vrouw.

Dunne Lijn roept de zoektocht op naar Dopamine en rockt lekker, waarbij de synth ook wel een belangrijke rol speelt! Voor mij is het duidelijk dat de zangeres ook een echte band rondom haar heeft die van aanpakken weet! Ik voel de symbiose, de kracht van het samen spelen en elkaars talent optillen naar een hoger niveau!

Erop Of Eronder is een mega hit en ik begrijp volledig waarom! Deze stevige Vlaamse rocker bewijst dat dit een talentvolle groep is met de perfecte frontvrouw! Ook hier spelen de backings een belangrijke rol naast het magnifieke gitaarspel en de hemelse zang!

Meisjes van Honing klinkt net als de titel zeemzoet, hemels en betoverend mooi! De pianoklanken in het begin klinken echt zalig! De tekst gaat echter over seksueel grensoverschrijdend gedrag. mooi toch, die dubbele bodem!

Eclips klinkt krachtig en is een ode aan een vrouw (moeder de zon).

Droom Het Donker Weg (Feat. MEAU) is een leuk duet en zorgt ervoor dat beide artiesten boven elkaar uitstijgen, meteen ook een mooie kans om Nederland te veroveren (voor zover dat al niet het geval was). De beats klinken lekker vet, net als de globale klank!

Oog Voor Een Oog heeft een zalig tempo en een lekkere bas lijn. De tekst is best sexy en opwindend, mooi ondersteund door de muziek! De leadgitaar bezorgt ons een coole riff! Een master at work in de studio, zoveel is duidelijk!

Wanneer begint fragiel, ondersteund door een akoestische gitaar en haar engelenstem. In deze clip kust ze overigens een meisje (doet me denken aan T.A.T.U.). Daarnaast is dit het zoveelste prachtige nummer op deze topschijf!

Oké is eveneens een potentiële zomer hit: klinkt opgewekt, maar heeft ook een dubbele bodem en een sexy laagje. Meer dan voldoende potentieel hier om het ver te schoppen met dit nummer!

Wat een Idee? Dat relaties niet altijd lopen zoals we willen, horen we hier duidelijk. De klank klinkt lekker krachtig, rockend en opgehitst! Hoop geeft duidelijk energie en dat voel en hoor je hier ook! Wat een knaller!

Hypothetisch rockt lekker, heeft knallende backings en een coole break! Je voelt de onzekerheid, terwijl je ook aanvoelt dat het nummer bruist van de energie, je voelt de knaldrang!

Zilver gaat over de kloof tussen rijk en arm, de klimaatopwarming en vrouwenrechten! Daarnaast knallen de drums en klinkt de gitaar lekker hot!

Kleine Tornado start zachtjes, breekbaar en zeemzoet tot … het nummer helemaal losbarst en er eventjes een heuse wall of sound aan te pas komt! Na de break gaat de storm liggen en eindigt dit album in stilte.

Wat een krachtige debuutplaat en wat een fijne teksten! Daarnaast is het duidelijk dat dit project van bij de start hoog scoort (terecht)! Niet vergeten dat deze dame maar 22 jaar jong is! Ik hou van de symbiose tussen de zangeres en haar bandmates, van het studiowerk, van de stemmen (ook de backings), dit album heeft alles en de reacties vanuit het publiek en de fans bewijzen dat dan ook! Deze schijf is niet zilver, maar platina! Belgische pop en rock van de bovenste shuif!

Nog even wat cijfermateriaal hieronder om aan te geven hoe straf en hoe sterk dit alles loopt:

Per ongeluk is het debuutalbum van de Belgische zangeres Pommelien Thijs. Het album kwam uit op 23 juni 2023 door Sony Music. Op het album staan ook 6 singles die Thijs al eerder had uitgebracht die allemaal hoog scoorde in de Ultratop 50 (Vlaanderen). Het album kwam binnen op de 1ste plaats in de Ultratop 200 Albums (Vlaanderen) en op de 18e plaats in de Nederlandse Album Top 100.

Op 11 juni 2023 deed Pommelien een albumvoorstelling in De Roma in Antwerpen. Twee weken later stond de zangeres drie keer in de uitverkochte zaal, waar ze de volledige show met haar nieuwe nummers speelde. Begin juli 2023 kondigde Pommelien via haar social media haar eerste clubtournee, de Entertainment Tour aan, ter promotie van haar debuutalbum. Er werden verschillende shows aangekondigd in België en Nederland. Vanwege groot succes werden er extra shows toegevoegd in de MuziekgieterijMaastrichtDe Vooruit in GentHet Depot in Leuven en Cactus in Brugge.

Foto's Pommelien Thijs @ Lokerse Feesten 2023