#LikeMe Cast - The Best Of #LikeMe (PIAS)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    29 oktober 2023

Na vier bijzonder succesvolle seizoenen, uitverkochte Sportpaleisconcerten, bijna 70.000 verkochte CD’s en meer dan 100 miljoen streams eindigt het #Likeme-sprookje met vier uitverkochte afscheidsconcerten in het Sportpaleis in Antwerpen op 13 & 14 januari 2024.


Naar aanleiding van dit nakende afscheid wordt een mooie superdeluxe digisleeve uitgebracht met maar liefst 3 CD’s. Op CD 1 zullen de 20 grootste hits uit de vier seizoenen staan, samen met het titelnummer natuurlijk. Op CD 2 dezelfde liedjes maar dan in het Engels gezongen. En op de derde CD tot slot zullen een aantal medleys staan uit de live-concerten van de afgelopen jaren. Heel wat exclusief materiaal dus dat dit album tot een mooi afscheidscadeau maakt voor de fans!

Vanaf vandaag online en overal verkrijgbaar: https://pias.ffm.to/likeme

Ik moet eerlijk toegeven da tik geen enkele aflevering heb gezien, maar wel af en toe goede dingen opving! Daarnaast merkte ik ook op dat het voor de Vlaamse/Nederlandse artiesten (dankzij deze covers dus) een nieuwe manier was om bij de jeugd enige bekendheid te verwerven. Voor mij is het ook een beetje nostalgie EN minstens 1 grote artieste groeide uit deze groep tot een excellente solo artieste (Pommelien). Het is eigenlijk dankzij Pommelien dat ik beslist heb om deze 45 tracks te bespreken (1 per 1, wat dus een serieuze klus is)!

Disc 1

#LikeMe begint frivool, is gezongen in het Nederlands door 1 van de zangeressen (helaas hoor ik hier een beetje autotune effect op de vocals), eens de rest van de bende inspringt ontploft het nummer helemaal: lentefris en krachtig! De muziek is op en top (je hoort echt dat hier een superteam achter zit met een pak ervaring). Hier voel ik wel meteen aan dat het me wat ontbreekt aan feeling met de uitzendingen op VRT, maar ik doe mijn best om er het beste van te maken.

Porselein (Yasmine) ken ik nog van het origineel, waarbij 10 om Te Zien een belangrijke rol speelt. Het is een mooi eerbetoon aan een prachtige zangeres die ons veel te vroeg verliet (zelfmoord). De jonkies steken dit nummer in een modern jasje en doet dat best goed (elektronische effecten en prima percussie).

't Is weer voorbij die mooie zomer komt me niet meteen bekend voor (tot ik het nummer beluister en dan schiet het me te binnen Gerard Cox), maar op tekstueel vlak kan ik me best inbeelden dat dit bij de jeugd aanslaat. Het tempo en het refrein zorgen voor de nodige energie en samenzang (de melancholie is er), ik kan best geloven dat dit live ook aanslaat.

Het is over (ken ik via Mama’s Jasje) klinkt een beetje als de jonge K3. Ook hier klinkt de percussie op een sublieme wijze.

Vurige tongen is een ruige rocker geworden i.p.v. de reggae-achtige ballade gebracht door Philippe Robrecht. Wat een vuur, wat een verschroeiend tempo!

Een vrouw begint als een spoken word maar komt vrij snel tot leven, waarbij de herinneringen aan Opium naar boven komen. Het is goed dat deze stevige tekst opnieuw in de spotlights komt en dit keer vanuit een andere hoek: die van een jonge vrouw die het leven nog moet ontdekken.

Soldiers of love is één van de meest populaire nummers van Liliane st Pierre. Beter doen dan het origineel is moeilijk! Ik moet eerlijk toegeven dat de stem in de buurt komt van het origineel, ik mis enkel de oorspronkelijke muziek (deze nieuwe versie spreekt me iets minder aan). Het nummer is helaas nog steeds brandend actueel en dus een goede keuze, gemaakt met bravoure!

J'aime la vie is tot op heden het enige nummer waarmee België (Sandra Kim met name) het Eurosongfestival wist te winnen. Je hoort hier wel een beetje dat Frans niet meteen goed licht bij deze zangeres, maar het went wel na een tijdje. Op muzikaal vlak hebben ze echt wel hun best gedaan (vooral het symfonische gedeelte en de achtergrondzangeressen spreken me aan).

Zie ze doen (Niels William) klinkt goed en is ook een mooi brugje naar K3 (u snapt de link toch wel). Dit nummer op zich vond muzikale inspiratie bij een andere artiest (Hadise deed overigens hetzelfde een paar jaar later), het is goed dat ook deze invloed hier is behouden. Ik zie K3 dit anders best pikant nummer niet coveren.

Verdronken vlinder (Boudewijn de Groot) is een klassieker en dit is niet de eerste cover, maar wel een bijzonder mooie en ontroerende versie!

Jij bent zo (Jeroen Van Der Boom, wie? Ik geef toe ik heb het moeten opzoeken). Het nummer heeft een hoog Clouseau gehalte en mag er best wezen.

Ochtendgymnastiek (is blijkbaar een Samson en Gert cover): disco en ochtendgymnastiek waarbij het hele team op vocaal vlak aan de bak komt. Voor mij is dit niet echt iets bijzonders.

Dans de hele nacht met mij: is een hit van de Nederlandse zangeres Karin Kent. Het is de Nederlandse vertaling van Dance Mama, Dance Papa, Dance van Burt Bacharach en Hal David vertaald door John van Olten. Het is een Schlager in volle glorie en niet echt mijn ding.

Nee oh nee (De Kreuners) zorgt ervoor dat we lekker rocken en doet het origineel alle eer aan in deze nieuwe versie! Vooral de percussie spreekt tot de verbeelding! De lang uitgesponnen zangstonde op het einde hoor ik onze man toch ook niet doen, dus mooi gedaan en knappe innovatie!

Halloween ken ik niet en blijkt dat het om een cover van M-Kids te gaan. Klinkt lekker en kan me inbeelden dat je dit nummer in deze periode wel eens te horen krijgt. Mooi gedaan!

Laat de zon in je hart is een mooie schlager versie van de Willy Sommers geworden met een snuifje rock.

België (Het goede Doel) krijgt blazers en een zangeres die klinkt als een bang muisje, wat perfect past bij de tekst (een beetje naar analogie met Sylver). Gaandeweg wint het nummer aan kracht en impact.

Banger hart (Rob de Nijs) is uiteraard gezongen door een jongen. Echt veel hebben ze niet zitten sleutelen aan dit voor de rest steengoed nummer. Ik twijfel echter of er echt een toekomst weggezet is als solo zanger voor de artiest die hier zijn ding mag doen.

Ik blijf bij jou (Günther Neefs) mag hier niet ontbreken, zeker ook omdat de betrokken artiest terug in de spotlights is gekomen dankzij een ander programma en daaropvolgend een nieuw album. Deze nieuwe versie krijgt een rock stempel (na een begin dat aanleunt bij het begin), gaandeweg krijgen we zelfs meer passie, pathos en energie! Mooi gedaan!

Spring (Spring) is een klassieker die vele jongeren (en iets ouderen) zeker kennen. Het is wat aanpassen dat het hier gezongen is door een vrouw, maar missie geslaagd, con brio!

Hart verloren (ja: K3 mocht hier niet ontbreken) en best leuk dat we hier eerst een mannenstem horen, al ben ik niet meteen overtuigd dat dit de goede keuze was.

Disc 2 (Engelstalige versies):

#LikeMe geeft het een internationaal cachet en meteen ook een soort van Disney toets. Misschien moeten ze de hele serie eens op Netflix gooien en zien hoe het loopt?

Porcelain krijgt een geniale vertaling en internationaal cachet! Dankzij dez versie weet je met zekerheid dat dit nummer een pareltje is en wie weet pikt een internationale artiest(e) ooit de draad op!

Eternal summer mist toch een beetje de originele energie/melancholie. Naar het einde betert het ietwat.

It's over klinkt in deze versie echt internationaal en modern (bijna als Lady Gaga).

The gossip song klinkt mooi, maar slaat niet meteen aan bij me, wat jammer is. Het is een trage groeier in deze versie.

Queen klinkt in het Engels nog beter en had een hit kunnen zijn van The Pussycat Dolls.

Soldiers of love doet me denken aan het feit dat Nathalia dit nummer ook had kunnen coveren in een bijzonder soulvolle versie!

Lala life is a dream weet me helemaal in te pakken en doet me denken aan de liedjes uit Elza!

Let it loose geeft aan waarom het origineel zo goed is en dit nummer duidelijk geschikt is voor een iets pikantere meidengroep (of voor Hadise)!

Drowned butterfly is een pakkende versie met een warme piano die hier goed staat.

You're awesome klinkt mooi in het Engels en plakt echt wel met de melodie!

Morning exercise heeft een hoog Abba gehalte in het Engels. Je zou haast vergeten wie het oorspronkelijke nummer zong.

Dance, let us dance the night away karnaval is hier of is het toch weer het schlager festival? Waar is dat feestje? Hier dus! Lekker gek doen, hé!

No oh no: eens je went aan deze versie blijft het echt wel hangen en heeft dit nummer zelfs iets feministisch! Chapeau! Een topper!

Halloween mag in deze versie gerust gebruikt worden door één of andere internationale serie!

Let the sun in your heart mist een beetje de originele vibe/energie, jammer want ik hou best van het origineel!

Belgium zou mooi staan in een Regi jasje bedenk ik me net nu ik deze versie hoor, maar dan wel met Linda in de studio.

Faint of heart wil ik door de autotune liefst vergeten, jammer want hier zat meer in.

I'm by your side hierbij moest ik toch een beetje spieken om te kijken wel nummer dit oorspronkelijk was. Knap gedaan! Mooi stemmenwerk ook!

Wings komt op gelijke hoogte van de nummers die je meestal hoort tijdens Disney/Nickelodeon series! Knap werk, catchy, stevig en met duidelijk potentieel om er meer uit te halen!

Lost my heart klinkt in deze versie iets beter dan in de eerdere versie op Disc 1, toch is het voor mij geen spek voor mijn bek en hadden ze hier beter gekozen voor een ander nummer.

Disc 3:

Medley seizoen 1 (Live): tijd voor iets anders en ook hier hoor je de ene klassieker na de andere: Zeg eens meisje (Paul Severs), Porselein (Yasmine), Meisjes (Raymond Van Het Groenewoud), Geef het op (Clouseau), Diep (Get Ready), Hoop Doet leven (Will Tura), De allereerste Keer (Rita Deneve), Ik wil je (De Kreuners) en Het is weer voorbij Die Mooie Zomer (Gerard Cox): een knappe mix waarbij Diep toch wel een hoogtepunt is. Ik twijfel of ik het juist heb met Clouseau.

Medley seizoen 2 (Live): Zie Ze Doen (Niels William), J'aime la vie (Sandra Kim), Mooi 't leven is mooi (Will Tura), Zij is van mij (Clouseau), Zij heeft stijl (De Kreuners), Soldiers of love (Liliane st-Pierre), Opzij opzij opzij (Herman Van Veen) en Het allermooiste (Garry Hagger): leuk om dit allemaal speed-date gewijs nog is te mogen aanhoren!

Medley seizoen 3 (Live): hier moet ik eerlijk toegeven dat ik even het noorden kwijt ben en even een paar nummers gewoonweg niet herken, maar het valt me wel op wat voor een groot feest dit moet zijn geweest! Dans de hele nacht met mij (Karin Kent), Een vrouw (Opium) en De tegenpartij (Clouseau) klinken goed, net als Wij zijn goed bezig (De Planckaerts) en daarmee is de kous af voor deze schitterende reeks! Wie dat kan mag me altijd aanvullen bij deze medley!

Het is spijtig dat dit het einde is, maar aan elk mooi liedje komt een einde! Ik hoop dat dit een mooi lanceerplatform mag zijn voor talent van eigen boden en hopelijk mogen de gecoverde artiesten deze nieuwe duw in de rug ook verder helpen! Knap werk! Het ga jullie goed!

Het is spijtig dat dit het einde is, maar aan elk mooi liedje komt een einde! Ik hoop dat dit een mooi lanceerplatform mag zijn voor talent van eigen boden en hopelijk mogen de gecoverde artiesten deze nieuwe duw in de rug ook verder helpen! Knap werk! Het ga jullie goed!