Sonder - Sonder

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    18 november 2023

Geleid door de wondermooie en krachtige stem van de Belgisch/Spaanse Kirstie Di Alegria neemt Sonder je mee op een trip door sfeervolle songs, sterke grooves, melancholische melodieën en verhalen over escapisme en de lange zoektocht naar geluk. Voor hun debuutalbum trokken ze naar Brighton, UK voor een samenwerking met producer Tim Bidwell, bekend van o.m. zijn samenwerking met Hardkandy, Lucy Rose, Kate Walsh.. Deze tilt de songs naar een hoger niveau en belicht veel van Kirstie’s muzikale voorbeelden, gaande van Stevie Wonder en Fleetwood Mac tot Feist en Radiohead.


Ik moet eerlijk toegeven: het is de eerste keer dat ik van deze artieste hoorde en ze blies me omver van bij de eerste (loepzuivere) noot! Sommigen kennen deze formatie misschien onder de voorgaande naam: Kirstie Dialegria (check de EP Brighter Days).

Het album opent met het aanstekelijke Anywhere. De akoestische start en de daaropvolgende warme klanken in de mix met haar fragiele stem zorgen ervoor dat dit nummer je meteen weet te pakken. De basgitaar zorgt voor een leuk tempo en voor warmte (iets wat je in deze gure en veel te natte herfst best kan gebruiken). De korte gitaarsolo mag er best wezen (en zorgt voor Amerikaanse gitaarklanken). Het a capella einde bewijst meteen dat ze echt wel een prachstem heeft! Het is ook niet voor niets de debuutsingle geworden.

Dit is wat de promoman oppikte toen we voor het eerst deze artieste in de spotlights plaatsen:

“Prachtige vocals nog eens lekker op het voorplan (zoals dat hoort met zulke kwaliteiten)! Een nieuwe topper is verschenen aan de horizon!”(Snoozecontrol)”

Languish klinkt warm, loepzuiver en bijzonder mooi. Haar stem is het soort van stem waar je urenlang naar kan luisteren zonder dat het je gaat vervelen en ik ben echt wel weg van de muzikale warmte.

Wandering Heart begint een beetje met Senegalese klanken en een Haïtiaans klinkende gitaar. Daarna kabelt het nummer rustig verder. Halverwege gaat het tempo een ietsje omhoog en krijgen we zelfs een beetje soul & blues.

Doubts geeft het vrije podium aan hemelse stemmen (zowel lead als backings). Het is een zeemzoet nummer, met alweer die lekker warme klanken en een Amerikaanse toets in het gitaarspel. Laat je gaan en droom lekker weg, laat je vervoeren/in vervoering brengen!

Forest kennen sommigen misschien nog toen de groep de naam Sonder nog niet droeg, voor mij is het de eerste keer en ik moet zeggen dat ik echt wel hou van de opbouw en de prachtige backings die het refrein komen versterken. Het gitaarspel is hemels!

Lost is een prachtige ballade gedragen door een piano en een engelachtige stem. Bijzonder breekbaar en o zo mooi. Met dit nummer krijgt ze vast en zeker een bende zatlappen stil in een overvolle muziektempel! Betoverend, zaligmakend, hemels, zoet, ontroerend … Woorden schieten tekort om dit nummer te beschrijven! Een topper en een must have (moet dus een singel worden)!

Ultimate Freedom kennen de echte fans ook al langer, alleen is deze versie iets meer uitgewerkt. Naar het einde toe is dit toch wel het luidste en krachtigste nummer geworden van héél dit album en voelt aan als het nummer om een reguliere set mee af te sluiten!

Sonder – 16 was de tweede single uit dit veel te korte album (te kort wegens fantastisch goed). De opbouw is mooi en netjes. Als het einde er is voelt het aan alsof het nummer nog wat langer had kunnen aanhouden, alsof het onaf is, wat toch een beetje vreemd aanvoelt.

Crossroads is het laatste nummer en klinkt bijzonder sober. De prachtige vocals komen hier volledig tot hun recht. Een mooie afsluiter voor een pracht album!

Dit is een blijvertje, daar ben ik zeker van! Ik heb veel mooie en veel belovende dingen mogen aanhoren! Nu nog juist een goede begeleiding & promotie en wie weet waar dit verhaal heen gaat!

Live:

23/11 – Blikfabriek, Antwerpen
14/12 – CC Gravenhof, Hoboken

Facebook – Instagram