Vestrock 2024: verslag van dag 2

Review:Festivals
  Van Muylem    2 juni 2024

Het is een druiligere ochtend, maar we kijken uit naar wat er gaat volgen! Niet alleen Pommelien Thijs, Dinosaur Jr. en Oscar and The Wolf maar ook vele mogelijke ontdekkingen wachten op ons.


Het terrein ligt er iets natter en drassiger bij, maar het is droog en dat telt hier en nu. In de tent is Love 2 Dance in de weer oftewel de plqqtselijke jeugd die hun beste danspasjes te berde brengt op diverse muziekstijlen. De tent zit al goed vol. Me dunkt een fijn initaitief en wie weet zit hiertussen de nieuwe Pommelien Thijs?

Martijn Fischer and The Young Ones: stel je voor dat er een heus orkest op het podium staat en ja dit orkest bestaat 35 jaar en heeft dus iets te vieren. Martijn is een grote fan van Andre Hazes en won er prijzen mee. Voor het lokaal publiek is dit de max! De man heeft best wel een sterke stem. Tijd voor een Hollands feestje.

Kind Human is niet alleen een leuke verschijning, ze klinkt ook echt goed. Dromerige gitaren en haar betoverende stem, aangesterkt door een drummer en een synth. Dit komt een beetje in het vaarwater van And Then Came Fall. Een ontdekking en must see!

Gelijktijdig heb je een party in de tent met het Vunzige Deuntjes Soundsystem: hiphop, R&B, dancehall ... Wederom een lekker feestje.

Pommelien Thijs trekt nog voor ze mag optreden de hele weide naar zich toe. Vooral veel kinderen op de eerste rij, maar daarnaast jong en oud, metal of techno ... iedereen is er. Ze knalt er los op met Entertainment. In mijn album review had ik het voorspelt en inderdaad dit nummer is ideaal voor op een podium. Inpalmen en veroveren! Met Hypothetisch lekker rocken en knallen of rustig opbouwen naar een clymax: ze doet het! Haar stem klinkt loepzuiver en krachtig! Het publiek aanzetten om massaal op en neer te wippen, te klappen, mee te zingen, ... alles lukt! Aan haar gelaatsuitdrukkingen zie je dat ze hier echt van geniet. Dit is nog maar 1 van haar eerste festivals in Nederland en mag meteen al meer aankondigen voor in 2025! Met Zilver brengt ze ook een stevige boodschap terwijl de fans uit volle borst meezingen. Met Nu wij niet meer praten doet ze er nog een schepje bovenop. Ik krijg er kippevel van en pink een paar traanjes weg. Is dit het dan? Het beste moet nog komen, zingt ze, maar dit is het voor mij. Hou me vast moet ze maar 1 keer tegen me zeggen en ik doe het. Met medeplichtig bewijst ze dat ze ook stevig kan rocken terwijl ze met Kleine Tornado de breekbare en intiemere kant opgaat om naar een climax toe te werken. Hierna volgt de meezinger Ongewoon en als afsluiter de finale klepper: Erop of Eronder!

Dit is het beste optreden van dit hele festival! Volgend jaar terug, aub? Op een avond slot?

Another Sky klinkt echt goed, een goede stem en sterke klanken, na Pommelien moet ik wel wat bekomen en kan ik er helaas niet te lang bij blijven staan.

Nova Twins is ook iemand die een diepe indruk nalaat en ons ietwat doet denken aan Skunk Anansie: wat een vuur, een passie, gespetter en passie! Is hier zeker op zijn plaats!

Het valt overigens op dat er nu al meer volk is dan gisteren en is ergens ook wel een beetje normaal: het is weekend! De broodjes krocket smaken ook wel lekker.

Mould: de kapel is te klein voor deze female fronted stoner slash doom metal band uit Nederland. Klinkt echt goed in wil ze graag volgende keer in een grotere omgeving zien, want nu was het kot te klein en dat is maar terecht! Ik hoor klasse en een betoverend mooie stem en dat is nu net wat nodig is in dit genre.

Robert Grace is een Ierse songsmid die met zijn akkoestische gitaar hier alvast flink wat fans zal winnen, ook al omdat de tent stampensvol zit! Wij knikten alvast instemmend op het ritme van het aangehouden tempo.

Yade Lauren is voor ons een nobele ombekende, maar hier in Nederland is ze duidelijk hot! Ze zingt vooral in het Nederlands, maar weet toch ook wel Sexual Healing met veel overtuiging te brengen. Haar teksten gaan vooral over feminisme en het aansterken van het karakter en leren sterk staan in je schoenen. De beats, de mooie achtergrond animatie en de sensuele dansers en danseressen zorgen voor de rest. Het is een volle show die ze met overtuiging weet te brengen, het machintje ter ondersteuning op de vocals nemen we er met plezier bij.

The Cheap Trills had ik graag gezien, maar ben iets te lang gebleven bij de vorige groep, al waren ze naar het schijnt dik de moeite.

Lavengro speelde voor een volle tent, waarbij de fans ook wel uit de bol leken te gaan. Voor mij kon het op vocaal vlak iets beter.

Dinosaur Jr. is nog van de oude garde, dat zie je ook en dat hoor je ook aan hun sound. Het is een beetje de vreemde eend in de bijt. Ik heb ze lang geleden al is gezien, maar nu heb ik maar een paar nummers nodig om te weten dat ik evengoed op zoek kan gaan naar vers talent om die even te checken. Hun alternative gitaarklank met grunge elementen is net iets te oud voor me en net niet sprankelend genoeg.

Girlband klinkt ok, een beetje zachter dan verwacht. De kapel zit nokvol en dus moet ik het van buiten volgen. Gelukkig was er nog een plekje vrij op een bankje, want de vermoeidheid slaat nu al toe. Ze doen me een beetje denken aan Thundermother.

The Reytons klinken energiek, hebben er duidelijk zin in en spelen voor een overvolle tent: er staan zelfs mensen buiten te kijken. Ze kunnen rekenen op een enthousiast publiek. Voor mij een aangename kennismaking.

Son Mieux klinkt als jaren 70 disco meet rock met ook een vleugje van Oscar and The Wolf (maar die spelen later), ook qua kleding enz. Ze krijgen het publiek van bij de eerste noten mee en maken er een vet feestje van.

Amber Broos is een gekende Belgische dj en mocht ook al op Tomorrowland draaien en dat is toch wel een serieus visitekaartje. Zij mocht de tent in vuur en vlam steken en deed dat con brio.

Oscar and The Wolf was de knaller en deed wat hen werd verwacht: op het hoofdpodium het feestje verder uitbouwen. De set zat best strak. Als we goed zitten begonnen ze met Shell en The Game en sloten ze af met Warrior! Zij die niet bleven tot het einde, het te koud vonden (was inderdaad best koud op het einde) hadden oneglijk: dit was een niet te missen show! Een Belgische band waarop we trots mogen zijn!

We zijn ook maar mensen en dus hebben we niet veel meer om hier nog aan toe te voegen, want voor ons was het vat af op het einde van een bijzonder leuk weekend waarin we héél veel hebben mogen ontdekken en waar voor ons de Belgische artiesten echt wel op hun plek stonden (maar volgen jaar mag Pommelien dus wat hoger op de affiche staan). Flink wat Nederlands bands hebben ons echt wel in positieve zin aangesproken, naast vele andere ontdekkingen! Het was een topper! Dank u aan de organisatie en dank ook aan de lieve mensen van het persgebouw die de hele tijd alles met de glimlach en warmte wisten af te handelen! Een dikke pluim voor iedereen die bij dit festival ws betrokken (ook de netheid en stiptheid sprak ons aan). Er volgen later nog wel meer foto's opdat jullie nog even kunnen terugblikken op een meer dan geslaagde editie!

Wishlist voor volgend jaar: The Dirty DenimsSteek d'n Draak voor Nederland & Ultra Sunn en Pommelien Thijs voor België! 

Check zeker nog de andere foto's van Paul D'Eer (juist de laatste foto met de GSM genomen, credits: Filip Van Muylem)