Flatfoot 56 - Black Thorn

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
  levi deluycker    22 januari 2011

Lang geleden dat ik nog zo verslaafd ben geraakt aan een album. Je kan dus zeggen dat Flatfoot 56 goed werk geleverd heeft op deze derde ‘black thorn’. De heren spelen al 10 jaar folkpunk met hier en daar een hardcore invloed. En we kunnen met een gerust hart zeggen dat Flatfoot 56 toch wel enig vuur aan de schenen van de voortrekkers van de hedendaagse folkpunkbeweging kan leggen.


Ook al speelt de uit Chicago afkomstige band folkpunk, ze verliezen zich nooit in overbodig gebruik van tierlantijntjes. Elk instrument word gebruikt om ten dienste van de song te staan. Je kan dus zowel rocken als dansen op ‘black thorn’. Af en toe merk ik dat ze de doedelzak toch wel eens gebruiken als wijze van een flitsende gitaarsolo(aangezien er daar op het hele album er niet één van voorkomt) en het moet gezegd: dat werkt wonderwel. Ook de mandoline, die ik bij andere bands soms toch wel als storend ervaar, word hier ingezet als was het een van de andere instrumenten en is niet speciaal op de voorgrond geplaatst. In de persoon van Tobin Bawinkel heeft Flatfoot 56 een zanger in huis die niet alleen een rockende stem kan opzetten maar ook in gevoeligere liedjes meer dan zijn mannetje staat, en in de snelste songs op het album haast een andere zanger lijkt met zijn punkgeschreeuw. Een ware kameleon, die man!

Het album ‘black thorn’ opent met opzwepende intro ‘the escape’. Met zo’n intro krijg je al meteen zin om de rest van de plaat te horen. De songs op deze plaat zijn heel afwisselend. Zo heb je de harde, snellere songs als ‘smoke blower’, ‘we grow stronger’, ‘stampede’ en ‘hot head’. De catchy en dansbare meezingers als ‘born for this’,’courage’, ‘the hourglass’, ‘way of the sun’en ’black thorn’. En tenslotte nog de gevoeligere liedjes als het akoestische ‘shiny eyes’ en het prachtig gezongen ‘you won me over’.

black thorn’ word op 14 februari in Europa uitgebracht door people like you records/EMI. De heren promoten ook het album door op tour te vertrekken met  THE STREETDOGS en het zijproject DEVIL’S BRIGADE van Matt Freeman van RANCID.

www.flatfoot56.de

www.myspace.de/flatfoot56