Iskald - The Sun I Carried Alone

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
      18 januari 2011

Iskald ontstond in het duistere 2005. Datzelfde jaar nog nam de groep hun eerste demo op en in maart 2007 bracht de band hun debuut album Shades Of Misery uit via Indie Recordings. Hun tweede album Revelations Of Reckoning Day werd in 2008 gereleaset via datzelfde label. Gisteren (17/01/2011) verscheen hun recentste album, namelijk The Sun I Carried Alone.


De muziek van Iskald kan vergeleken worden met het seizoen waar wij de dag van vandaag in leven. Namelijk: duister, koud en koel. Vanaf het moment dat de CD de speler aanraakt en je op play drukt zal er 50 minuten lang pure Noorse black metal door je boxen galmen. Geen foetsjefatsjerietjes eraan.

Velen dachten dat hun nieuwste album hun voorgangers nooit ging kunnen overtreffen maar dat blijkt een foute gedachte want met “The Sun I Carried Alone” bewijst de band nogmaals dat het nooit te laat is om met goed werk af te komen. Hun nieuwste full cd bouwt voort op de trend die ze eerder al zetten en ze bekoren ons dan ook 50 minuten lang met niets anders dan deftige, goed gespeelde black metal.

Het album opent met een intro die mij onmiddellijk al in de juiste sfeer brengt van hun genre. Vanaf dan is het voor mij gebeurd en blijf ik genieten van het fantastische geluid dat ze produceren. Opmerkelijk aan dit album is dat de kwaliteit van een goed niveau is waardoor alle instrumenten opmerkelijk goed hun doel bereiken.

Wat mij vrij vaak durft irriteren aan een black metal album is dat er geen variatie in zit, toch heeft de groep gezorgd voor voldoende melodieuze klanken erin te verwerken en zelfs een akoestisch momentje in het lied van I Lys Ay Morket. Wat mij niet evident lijkt om erin te verwerken.

Over de gehele lijn is dit album dus zeker een aanrader voor de fans van black metal. Zij zullen hiermee aan hun trekken komen.

Tracklisting:
1. Alucinor
2. Under The Black Moon
3. Natt Utover Havet
4. Forged By Wolves
5. I Lys Av Mørket
6. The Sun I Carried Alone
7. Rigor Mortis
8. These Dreams Divine
9. Burning Bridges