Control State - The Powerhouse

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
      3 oktober 2010

De vraag luid wel eens: is het, het waard een album te downloaden via het internet? Vandaag zal ik deze vraag omdraaien naar: is het de moeite waard om een album legaal te downloaden. Daar internet een gretig communicatiemiddel en goed promotiemiddel blijkt te zijn voor nieuwe bands laat ook Control State zijn kans niet liggen. De band bied namelijk hun album ter download aan op hun website http://controlstate.com. Maar is het de moeite?


Control State is een band die al sinds 2002 actief is in de Belgische hardcore wereld. In 2008 brachten ze hun eerste promo CD uit en begin 2009 hun 2 album. Het is dus al een oud beestje waar ik over aan het schrijven ben, maar nog net niet oud genoeg om slecht te zijn. Daar de bandleden allemaal van de omgeving Ieper zijn had ik toch wel wat meer H8000 of metalcore invloeden verwacht maar niets blijk minder waar. De band haalt hun inspiratie van veel verder, namelijk Amerika. We kunnen hun genre placeren tussen dat van Parkway Drive en Killswitch Engage dewelke tevens hun favoriete bands zijn.

 

Laten we eens kijken naar hun zang en muziekwerk. De zanger Bram, die eerder de prijs won voor beste zangstudent in de Espavo zangschool, blijkt in dit album niet te moeten onderdoen. De zanger zijn stem geeft een warme, zwoele maar tevens energieke krachtige sfeer weer tussen Control en State. De zang verrast mij buiten alle verwachtingen in en het muziekwerk nog meer. De band geeft prachtige solo’s weer in dit album en bewijst nog maar eens dat metal/grunt core niet moet onderdoen voor de hedendaagse muziek. Control State heeft met dit album een plaat neergezet om U tegen te zeggen.

 

Het downloaden waard dus.