Graasjrock 2008

Review:Festivals
      7 september 2008

Waarschijnlijk als enigste west-vlaming in Limburg zette ik die bewuste zaterdag mijn tocht door vanuit het Station Genk naar de Fuego in Maaseik. Na een beetje gesukkel  met het busvervoer zijn we er dan uiteindelijk toch geraakt. Men kan graajsrock eigenlijk geen rock festival noemen maar eerder een metalfestival. Je kon er alle soorten horen, van progressief tot death metal. It was some Heavy shit!

De organisator (Geert Baens) heeft er ook dit jaar weer geen gras laten overgroeien wat betreft de bands zoals jullie hieronder kunnen zien.

  • Rafflesia
  • Blood Redemption
  • Stormental
  • Powerslave
  • Apocryph
  • Sons Of Lioth
  • Sons Of Irah, Valgard
  • The New Order
  • Legends Of Steel

Het festival begon om 13.15 met "Legends of Steel" gevolgd door Valgard en eindigde om 02.00 met "Powerslave". Voor de namen die de affiche bevatte verwachte ik toch wel een hoop volk maar helaas viel dit tegen. Ik zou beginnen met Legends of Steel te recenseren en zo de overige bands maar helaas moet ik het houden bij de laatste 2 bands. Dit zijn dan ook de 2 bands die ik uitgebreid en volledig heb kunnen aanhoren. De reden hiervoor laat ik voor het raden.

Stormental:De Braziliaanse progressieve metalband die zijn opkomst maakte in 2006 heeft nu alreedsdvd's, cd's en zelfs USB sticks met bonusmaterialen op. Hun opkomst begon met een klassiek stukje muziek waarna eerst de gitarist, basgitarist en de drummer opkwamen. Later kwam ook de zanger naar voren om zo het geheel in te leiden in een fantastisch licht en muziekspektakel. Voor een startende band zou je slechter verwachten. Op 4 september speelde Stormental reeds op Vlamrock waar een hele bende hun stond op te wachten om hun lyrics mee te brullen, wel in Maaseik was dit gisteren ook het geval. Liedjes als: RisingA Miserable LifeIn Front Of YouStormental , werden gespeeld en gebruld. Headbangers op de eerste rij, moshers op de tweede  rij, en Snoozecontrol  op het verhoogje voor rolstoel gebruikers. En als mijn geheugen mij niet in de steek laat dan durf ik zelfs te zeggen dat de zaal op dit moment het meeste mensen binnenhield dan tijdens andere bands. Dit wil wel wat zeggen denk ik zo.

Powerslave:Wie Iron Maiden zegt denkt aan stevige heavy metal. Wie Up The Irons zegt denkt aan de hollanders die een tribute bieden aan Iron Maiden. Wie Powerslave zegt denkt aan een nummer van Iron Maiden. Maar wiePowerslave zegt denkt ook aan de Limburgse tribute band die Maiden covert (Iron Maiden is watching you dudes). Over deze band moet eigenlijk niet veel gezegd worden. Ik zou ze omschrijven als een goede covergroep maar omdat een recensie toch iets is om dieper op in te gaan deel ik graag nog volgende mee:

23.50:Acces high begint. Mooie opener op dit late uur. Prachtige meezinger en perfect gecoverd.

23.58: Was dit zo gepland of niet maar "2 minutes to midnight" begon te spelen. Het was gewoon het perfecte moment en een band moet geluk hebben om zo'n planning te kunnen opmaken. Na middernacht kwamen nog toppers als The TrooperRun to the hills,Fear of the darkNumber of the beast (Bis-nummer), Bring your daughter to the slaughter aan bod. En opnieuw kan ik zeggen: voor de aanwezigen was het optreden zijn geld waard. Jammer genoeg was bijna iedereen vertrokken na Stormental want als er nog 100 mensen waren, was het veel.

Powerslave rondde af rond 01.40  door hun eigen naam te zingen: Powerslave. Brullend heb ik de zaal verlaten om mijn "voituurke" te pakken richting Kortrijk. Helaas want de afterparty zag ik nog wel zitten. Om eventjes in te gaan op de organisatie en zijn team. Bij binnenkomst kreeg de pers een zwart bandje rond de arm. Zwart was pers,crew,bandlid, ... en bruin was bezoeker. Geert (organisator) speelde zelf nog in Legends Of Steel toen wij aankwamen dus was het niet onmiddelijk mogelijk met hem contact te leggen. Gelukkig werden we hiervan op de hoogte gebracht via eerder contact.Na afronding van zijn laatste nummer werd ons alles piekfijn uitgelegd. Voldoende crewleden aanwezig om vragen aan te stellen (=pluspunt) alsook een apparte perszaal om de bands te ondervragen. Wij hopen alvast op een volgende editie van Graasjrock en moge de affiche even goed zijn als dit jaar!